SGK emekli olmayan vatandaşlara hisse durumuna göre, 10 bin 76 TL aylık veriyor. Bu anlamd evin geçimini gerçekleştiren kişinin vefat etmesi ardından geride kalan hane halkına verdiği paradır. Genel olarak bu yardım yetim ve dul aylığı olarak da bilinmektedir. Bu hususta oluşturulan açıklama ile alakalı veriler yazımızın devamın!
Bu parayı alabilmek için vefat eden bireyin kesinlikle sigortalı olması gerekmektedir. Hem de dul ve yetim aylığının alınabilmesi bağlamında vefat eden vatandaşın emekli olması mecburi kılınmıştır.
Öte yandan yardım alacak bireylerin emekli ya da sigortalı olma koşulu aranmamaktadır. Bu yardım aylığının dul ve yetim vatandaşlara hayat boyu ödenmektedir.
ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve birtakım şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.
Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi durumunda de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması durumunda 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.
Dul maaşı olarak tanınan ölüm aylığı genel olarak bayanlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Oysa uygulamaya bakıldığında bir cinsiyet ayrımı yapılmıyor. Eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabiliyor. Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olmasına da bakılmıyor. Aylığın kesilmesine sebep olan tek farklılık ise ikinci bir evlilik. Koca evlenmediği sürece eşinin maaşını alabiliyor.