Emekli zammında 3'lü formül gündemde. Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı gelecek haberlere çevrildi ve yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde ne kadar ikramiye alınacağı merak konusu oldu. Mayıs ayının ilk haftasında ödemelerin yapılacağının ardından heyecan daha da arttı ve Emekliye bayram ikramiyesi zammı ne kadar yapılacak? 1500 TL olacak mı? Sorusunun yanıtı da merakla araştırılmaya başlandı. Emekli bayram ikramiyesi zammı için miktar belirlendi mi? İşte son dakika gelişmeler…
Gündemden düşmeyen konular arasında emekliye bayram ikramiyesi yer alıyor. Ramazan Bayramı ödemeleri yaklaşırken ülkemizdeki 13 milyon emeklinin merak ettiği ve sıklıkla takip ettiği zam oranı belli oldu mu? Arama motorları üzerinden Emekliye bayram ikramiyesi zammı ne kadar yapılacak? 1500 TL olacak mı? Sorgulaması sıklıkla yapılır oldu. Peki Emekli zammında 3'lü formül nedir? İşte detaylar…
lk olarak 2018 yılında verilmeye başlanan emekli ikramiyesi üç dönemdir bin lira olarak hesaplara yatırılıyor. Bugüne kadar ödenen ikramiye tutarı 64.2 milyar liraya ulaştı. Ramazan Bayramı ikramiyeleri mayısın ilk haftası hesaplara yatırılacak.
Kurban Bayramı ikramiyesinin de 12-16 Temmuz tarihlerinde ödenmesi bekleniyor. Emekliler Temmuz ayında aylıklarını da zamlı alacak. Emekliler her yıl Ocak-Temmuz aylarında son 6 ayın enflasyon rakamlarına göre zam alıyor.
TÜED olarak enflasyon oranları ve ekonomideki dalgalanmalar da dikkate alınarak bayram ikramiyelerinde artış yapılmasını bir süredir talep ettiklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
"İkramiyenin ödenmeye başlandığı tarihten itibaren emekli aylıklarına altı ayda bir yapılan zam ikramiyelere de uygulanmalı. 2021'in birinci altı ayında bayramlar öncesinde ödenecek ikramiye 1.545 liraya yükseltilmelidir." dedi.
EMEKLİ İKRAMİYE ZAMMI 2021 NE KADAR?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği enflasyon zammıyla ilgili detaylar henüz netleşmedi. Ancak bununla ilgili formüller bulunuyor. Birinci formüle göre emeklilerin zamlarında olduğu gibi 6 ayda bir enflasyon artışının ikramiyelere de yansıtılması. Bu formül uygulanırsa Ocak'taki yüzde 8.36 oranı ilk ikramiyeye yansıtılır. Kurban Bayramı ikramiyesine ise Temmuz'da belli olacak olan yeni 6 aylık enflasyon oranı yansıtılır.
İkinci formül ise yıllık enflasyonun yansıtılması... 2020 yılı enflasyonu baz alınırsa bu kez artış oranı yüzde 14.60 olacak. İkramiyeden önceki ayda oluşan yıllık enflasyonun yansıtılması durumunda oran değişecek. Üçüncü formül ise Türkiye Emekliler Derneği'nin önerisi ile (TÜED) 2018 yılından bu yana gerçekleşen enflasyonun ikramiyelere yansıtılması.
KİMLER İKRAMİYE ALABİLİYOR?
Bayram ikramiyesi: emekliler, ölüm aylığı alanlar, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine veriliyor.
Talep etmeleri durumunda 65 yaş üstü vatandaşlara ikramiyeleri elden teslim edilebilecek. Yine hasta olup da ikramiyesinin evde ödenmesini isteyenlere kolaylık sağlanacak. Emekli veya hak sahiplerinin bayram öncesi vefatı durumunda, bayram ikramiyesini varisleri alabilecek.
Yeni emekli olanlar da ikramiye alabilecek mi?
İkramiyeden yararlanmak için 'ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak' şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare 'bayramın içinde bulunduğu ayda' şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs'tan sonra Temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak.