Türkiye'de yaş, prim gün sayısı ve sigortalı olma süresi gibi şartları yerine getirenler emekli olabiliyor. Bu şartlarda aranan süreler işe giriş geçmişine bakılırsa kimi zaman düşürülerek farklı emeklilik seçenekleri de sunulabiliyor. 15 yıl sigorta süresini dolduran kişiler erken emeklilik hakkını elde edebilecek. Bunun için yaş şartının esnetilmesi gündeme geldi. Peki, kimler kısmi emekli olabilir? İşte detaylar...
Kısmi emeklilikle ilgili milyonlarca vatandaşın gözü kulağı SGK'ya çevrilmiş durumda. Peki, 3600 günle emeklilik mümkün mü?
Türkiye'nin uzun süredir gündemini meşgul eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemeler nihayet tamamlandı. Milyonlarca kişi bu sayede emeklilik hakkı elde edebildi. Mart ayında başlayan EYT başvuruları sonrasında Nisan ayı itibariyle EYT'lilere ilk maaşları da ödendi.
EYT yasası kapsamı dışında kalan bir düzenleme ise yakından takip ediliyor.
Kısmi emeklilikle ilgili detaylar ortaya çıktı. EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik avantajlı sayesinde pek çok kişinin de emekli olma hakkı elde etmeleri sağlanacak.
KISMI EMEKLİLİKTE YENİ FORMÜLLER!
EYT yasasından yararlanamayanlar için yeni düzenlemeler ve formüller seçim öncesinde yeniden masaya yatırıldı. EYT'yi kaçıranlar için özellikle seçimden sonra yeni bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Kadınlar için çocuk sayısına kadar prim günü indirimi masaya yatırılan konular arasında yer alıyor.
Dikkat çeken düzenlemeler arasında ayrıca Bağ Kur'lu esnafların prim gün sayısının da 9 binden 7.200 güne indirilmesi ve SSK ile primlerin eşitlenmesine dair çalışmalar da gündeme geldi.
En çok merak edilen konular arasında 3.600 gün ile emeklilik seçeneklerinin neler olduğu.
EYT yasasından yararlanamayanlar yani 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için bir kademeli yaş şartıyla emeklilik masaya geldi. Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilecek.
KISMİ EMEKLİLİK BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Türkiye'de uygulanan mevcut yasalara göre çalışma hayatında 15 yılı dolduran ve 3.600 prim gününü tamamlayan vatandaşların kısmi emeklilik şansından yararlanması sağlanıyor.
Bu kapsamda kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranıyor. Ancak yaş aralığı sigorta başlangıcının 2000'den önce veya sonra olmasına göre değişiyor.
Kısmi emeklilikte en düşük emekli maaşı kadar emekli aylığı alınabiliyor.
3600 prim günü ile emeklilik hakkından yararlanmak için sigorta başlangıç tarihi, yıl ve prim şartı gibi birçok şartın karşılanması gerekiyor.
ESNAF PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinginde halka hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada küçük esnaflara yönelik müjde verdi.
SSK'LILARLA EŞİTLENECEK!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SSK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak." ifadelerini kullandı.
BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI KAÇ?
BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekilde:
Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.
Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Esnaflar, SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmak istiyordu.
Daha önce bu konuda bir düzenleme yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa uzun zamandan beri duymak istediği müjdeyi açıkladı.
Böylelikle 1 milyona yakın esnafın önünde daha kısa zamanda emekli olmanın yolu açılmış oldu.
7200 PRİM GÜNÜNE DÜŞECEK
Yapılacak düzenlemeyle esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Esnaflar bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek.
Böylece 5 yıl daha erken emeklilik imkânı doğacak. Prim uçurumunu kapatacak yasal düzenlemeyle emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.
SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkânının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.
GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK
2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi.
Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.
7200 GÜN KAÇ YIL EDER?
01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için ise tam emeklilikte prim gün sayısı 7.200'e yani 20 yıla çıkıyor.