Emekli olmak isteyenler erken emekli olmanın yollarını arıyor. Bilindiği üzere ülkemizde emeklilik için; prim miktarı, sigortalılık süresi, sigorta başlangıç tarihi, yaş ve cinsiyet gibi faktörler etkili olur. Aynı zamanda bu seçeneklerden bir tanesinde yaşanılan 1 günlük fark bile emeklilik zamanın büyük oranda değişmesine yol açar. Ancak erken emeklilik isteyen vatandaşların çoğunlukla bilmediği bir detay var. Bu formül sayesinde 10 yıl önce erken emekli olmanız mümkün olabilecek. Peki, 10 yıl erken emeklilik için ne yapılması gerekiyor? Kimler bu formülden yararlanabilir? İşte merak edilenler!
Beş ila on yıl sigortası olanları ilgilendiren bir gelişme paylaşıldı.
Bilindiği gibi bazı durumlarda emeklilik yaşını daha erken bir tarihe çekebilmek mümkün oluyor.
Mevzuatta yer alan bilgilere göre, çalışma gücünü belli bir oranda kaybeden vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanınıyor. 10 yıl sigorta şartı ve 1800 gün prim şartları öne çıkarken bu durumda yaş şartına bakılmıyor. Öte yandan emeklilik hakkıyla birlikte tazminat alma hakkı da bulunuyor.
1800 GÜN PRİM YETERLİ
Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor.
EYT işe giriş tarihi nasıl öne çekilebilir? Primi yatırılmayana da EYT yolu!
Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunuluyor.
Emeklilik için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim yetiyor.
İşçiler gibi esnaf da çalışırken bir rahatsızlık yaşarsa erken emekli olabiliyor. Sağlık raporu ile yaşı beklemeden maaş bağlanıyor.
SAĞLIK RAPORU ŞART
Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu.
Bağ-Kur'lular, emeklilik için kendileri bizzat maluliyet tespiti talebinde bulunuyor.
YAŞ ŞARTI ARANMIYOR
Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor.
Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart.
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor.
Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi dahil herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekiyor.
TAZMİNAT HAKKI DOĞUYOR
Bu arada 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar eğer 3600 günü tamamlamışlarsa SGK'dan alacakları bir yazı ile işyerlerine müracaat ederek istifa ile tazminat alabiliyor.
HİZMET BİRLEŞTİRMESİYLE YÜKSEK MAAŞ ALABİLİRSİNİZ!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 3 şartı tamamlayan ve evrakını teslim edenlere emekli maaşını direkt bağlıyor. Bu doğrultuda da emeklilik için son 7 yıl kuralı maaş için büyük önem taşıyor.
Bağ-Kur'a göre SSK'dan emekli olanlar yüzde 15-16 oranında daha fazla aylık alabiliyor.
Bu kapsamda son 1261 günü kendi iş yeriniz dışında ve SSK'lı olarak tamamlamanız durumunda alacağınız maaş daha yüksek oluyor.
HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPABİLİRSİNİZ
Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-Devlet üzerinden yapılabilir.
Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
Kamu çalışanları da memuriyet hizmetine başlamadan önce çalıştığı süredeki hizmetleri ekletmek için hizmet dökümü alarak başvurabilir.
NASIL HESAPLANIYOR?
Bağ-Kur'a nazaran daha çok maaş alma imkânınız oluyor. Prim şartı da düşüyor. 7 ve 3.5 sene kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor.
Yani emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 senenin, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 sene olarak anlaşılması gerekiyor.
Eşitlik durumunda son kurum belirleyici oluyor.