Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için EYT yasasıyla emeklilik imkanı doğarken, çıraklık sürecinde olanlar için de düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu konuda hükümet tarafından yapılan son açıklama heyecanlandırdı. Peki, Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alınacak mı? İşte konu hakkında merak edilenler...
EYT yasası, emeklilik yolunu 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar ve bu tarih öncesine çekilebilenler için borçlanma imkanıyla açtı.
Bu düzenlemeyle yaş şartı ortadan kalkarken, emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli kabul edildi.
Bu düzenlemenin ardından staj ve çıraklık yapanlar da umutlanmaya başladı.
Mevcut düzenlemelere göre, staj veya çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası primi ödeniyor.
Ancak emeklilik için gereken primler bu sürelerde ödenmediği için staj veya çıraklık süreleri emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.
Ancak burada iki istisna bulunuyor. Avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında geçirmek suretiyle toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyor.
Staj yapan annelere de ayrıcalık tanınıyor. Anneler, staj veya çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma yapma imkanına sahiptir.
Geçtiğimiz günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı bir açıklama, çıraklık yapanları heyecanlandırdı.
Bilgin, "Staj bir mağduriyet değildir. Stajyerlerle hiç kimse bir iş akdi yapmamaktadır. Dolayısıyla, onların emeklilik primleri ödenmemektedir. Bu nedenle mağduriyetten bahsedilemez. Ancak çıraklık farklı bir durumdur. Bu nedenle çıraklıkla ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
Yeni kabine sonrası, bu konuda atılacak adım merakla beklenmektedir.
Bu kişilere düzenleme kapsamında borçlanma imkanı verilmesi söz konusu olabilir.
Eğer beklenen düzenleme gerçekleşirse, çıraklık dönemlerinin sigorta süresi olarak kabul edilmesi için borçlanma yapmak yeterli olacaktır.
Çıraklık süresi içerisinde sigorta girişi olanlar, bu dönemleri borçlanarak uzun vadeli sigorta kollarında geçirilmiş sayabilecek ve işe başlangıç tarihlerini öne çekebileceklerdir.
Bu şekilde çıraklık yapanların işe başlama tarihleri geriye çekilecektir.
BAĞKUR PRİMLERİ DÜŞÜYOR
7200 PRİM GÜNÜNE DÜŞECEK
Yapılacak düzenlemeyle esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Esnaflar bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek.
Böylece 5 yıl daha erken emeklilik imkânı doğacak. Prim uçurumunu kapatacak yasal düzenlemeyle emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.
SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkânının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.
GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK
2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi.
Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.
7200 GÜN KAÇ YIL EDER?
01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için ise tam emeklilikte prim gün sayısı 7.200'e yani 20 yıla çıkıyor.