Milyonlarca çalışanın beklediği EYT düzenlemesi için takvim şekillendi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'nin çalışmalarına 28 Şubat'a kadar ara verdiğini duyurdu.
Eğer takvimde bir değişiklik yapılmazsa TBMM'nin 28 Şubat'ta açılması ve aynı gün EYT düzenlemesinin Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor. İşte detayları...
EYT'DE SON DURUM: MUSTAFA ELİTAŞ EYT AÇIKLAMASI!
Meclis sürecinin tamamlanmasının ardından düzenleme Başkan Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Başvurular da tüm bu aşamaların ardından başlayacak.
Takvimde değişiklik olmazsa düzenleme Mart'ta yürürlüğe girecek.
Başvurunun ayın 1'inde yapılması ile 31'inde yapılması arasında bir fark yok. Ay içerisindeki tüm başvurular Mart'ta yapılmış sayılacak.
Mevcut mevzuata göre, emekli aylıkları başvuruyu izleyen ayın başından itibaren hesaplanmaya başlıyor. Yani Mart'ta başvurulursa 1 Nisan'dan itibaren aylıklar hesaplanacak.
Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle düzenlemenin yasalaşması zaman aldı. Bir yasal düzenlemeyle Mart'tan itibaren maaşların hesaplanması da mümkün. Bu, Meclis'teki görüşmeler sırasında belli olacak.
Değişiklik yapılması verilecek önergelerle mümkün. Bu konuda pek çok talep de bulunuyor. SSK'lılar prim gün şartında da 8 Eylül 1999 tarihini öncesine dönülmesini istiyor.
Bu talep hayata geçerse EYT'li SSK'lıların 5000 ile 5975 arasında olan prim gün şartı, 5000 olarak uygulanacak. Geçmişte staj girişi olanların talepleri de var.
Aynı yerde çalışmaya devam edenler için işverenlerin sosyal güvenlik destek primi maliyeti azaltılacak, 5 puanlık indirim olacak.
Düzenleme emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayanları içerirken, bu sürenin 30 güne uzatılması yönünde talepler var. Genel Kurul'da sürenin uzatılması bekleniyor.
BORÇLANMA VE İHYA İÇİN BAŞVURANLAR DİKKAT
Sosyal Güvenlik Kurumu, borçlanma ve ihya başvurusunun ardından ödeme için tebligat yapıyor.
Tebligat tarihinden itibaren borçlanmanın 1, ihyanın 3 ay içerisinde ödenmesi gerekiyor.
Ancak deprem bölgesindeki vatandaşlar için ek süre verildi. Bu kişilerden borçlanma ve ihya için son ödeme tarihi 6 Şubat ve sonrasında olanlar, 'başvuru tarihine göre hesaplanan tutarı' 31 Ağustos'a kadar ödeyebilecek.
Ödenecek tutarda bir artış olmayacak. 1 Ocak'tan önce başvuru yapmış olanlar brüt 6 bin 471 liralık asgari ücret üzerinden borçlanma ve ihya ödemesini yapabilecek. 1 Ocak'tan sonra başvuru yapmış olanların ise ödemesi brüt 10 bin 8 liralık asgari ücret üzerinden hesaplanacak.
Borçlanma için başvuran kişilerin ödediği miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.
İhyada dondurulmuş tüm süreler için ödeme yapılması gerekiyor. Tamamı ödenmezse ihya geçersiz oluyor.
Verilen sürede ödeme yapılmazsa borçlanma ve ihya işlemi iptal oluyor.
İsteyen daha sonra yeniden başvuru yapabiliyor. Bu durumda yeni başvuru tarihindeki asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıyor.
Borçlanmasını yapmış ancak hâlâ prim günü yetmeyenler eğer borçlanabilecek süreleri varsa yeniden başvuru yapabilecek.
EYT için borçlanma başvurusu yapan ve bunun parasını ödeyenler, emekli aylığı bağlanmadan önce başvurursa, ödediği borçlanmaların bedelini geri alabiliyor.
Ayrıca vefat eden sigortalıların hak sahipleri de borçlanma bedellerini aynı şartlarda geri alabiliyor.