Kira geliri vergisinde beyanname ve ilk taksit dönemi geride kalırken; emlak vergisinde ilk taksit ödeme süreci devam ediyor. Ev sahiplerinin Mayıs sonuna kadar emlak vergisinin ilk taksitini yatırması gerekiyor. Emeklilere, ev kadınlarına ve işsizlere belli şartları sağlamaları halinde muafiyet imkanı var. İşte emlak vergisi muafiyetiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları:
KİMLERE MUAFİYET İMKANI VAR?
En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan; hiç geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, SGK'dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler (ve bunların dul ve yetimleri), engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri vergiden muaf oluyor.
ÇALIŞAN EMEKLİLER YARARLANIR MI?
Emekli olanların emlak vergisinde muafiyet kapsamında olması için herhangi bir işte çalışmamaları ilk şart. Emekli olup iş hayatında kalanlar çalıştıkları süre boyunca muafiyetten yararlanamaz.
Ancak çalışmayı bıraktıklarında muafiyet devreye girer. Geçen yıl mevduat faizi, temettü gibi gelirlerinin toplam tutarı 150 bin lirayı aşanlar da bu yıl vergi muafiyetinden faydalanamaz.
EYT'LİLER İÇİN MUAFİYET NE ZAMAN BAŞLAR?
Muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yıl itibariyle başlıyor. Geçen yıl emekli olan EYT'lilerden 200 metrekareyi geçmeyen tek evi olan ve çalışmayanlar bu yıl vergiden muaf olacak. Bu yıl emekli olan EYT'liler için de muafiyet 2025'te uygulanmaya başlanacak.
DUL, YETİM AYLIĞI BAĞLANANLAR DA MUAFİYET KAPSAMINDA MI?
Geçen yıl aylık bağlanan dul ve yetimler de bu yıl vergi muafiyetinden yararlanmaya başlayabiliyor.
MUAFİYET NASIL UYGULANIR?
Emekli olan EYT'lilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuru sırasında emeklilerden 'Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form'u doldurarak imzalaması isteniyor.
YAZLIK, YAYLA EVİ DE MUAFİYET KAPSAMINDA MI?
Yılın sadece bir döneminde oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer almıyor. Ancak emekli olup sürekli ikamet edilen tek bir yazlık için muafiyet söz konusu. Vergiden muaf olanların bir evi, bir de yazlığı varsa ikisi için ödeme yapması gerekiyor.
KONUT HİSSESİ OLANLAR İÇİN NASIL UYGULANIR?
200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler muafiyetten hisseleri oranında faydalanır. Sahip olduğu konutun yanı sıra miras kalan başka bir evde hissesi olanlara ise emlak vergisi muafiyeti uygulanmaz.
MUAF OLMASINA KARŞIN ÖDEME YAPANLARA İADE YAPILIR MI?
Muafiyet kapsamında olduğunu bilmeden vergisini ödemiş olanlara iade imkanı var. 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.
KONUTTA OTURMAK ŞART MI?
Tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar da muafiyet kapsamında. Ama burada kira gelir vergisi devreye giriyor. Tek evini kiraya verip başka evde kira vermeden oturanlar muafiyetten yararlanamıyor.
ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILMALI?
Vergi yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit Mayıs ayı sonuna kadar yatırılacak. İkinci taksit ise Kasım ayında ödenecek.
YENİ EV İÇİN VERGİ VERİLİR Mİ?
Bu yıl satılan evin emlak vergisini konutu satan ödeyecek. Alıcı ilk yıl vergi ödemiyor. Yalnızca belediyeye bildirim veriyor. Bu yıl ev alan için vergi ödemesi 2025'te başlayacak.
YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.