Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için formül arayışı sürüyor.
Hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yükünü azaltacak hem de sigortalıları rahatlatacak bir formül üzerinde durulurken; polisler, doktorlar ve hemşireler gibi bazı meslek gruplarında bulunan yıpranma payının kapsamının genişletilmesi gündemde.
Bununla ilgili çalışma yapılırken; yıpranmanın hangi meslekleri daha kapsayacağı, kaç yıl olacağı ve geçmişe dönük nasıl işleyeceği üzerinde duruluyor.
EYT'liler için başka formüller üzerinde de çalışılıyor.
Ancak, AK Parti kaynakları, hangi düzenleme yapılırsa yapılsın bir yaş kriterinin olacağını, 50 yaş altında kimsenin EYT kapsamında emekli olmasının mümkün olmayacağını belirtiyor.
1999'DAKİ YASA İLE GELDİ
EYT kavramı ile 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Türkiye'nin gündemine girdi.
Yasa çıkmadan önce, bu tarihten önce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanlar yaşa takılmaksızın emekli olabiliyordu.
Bu tarihten sonra ise emekli olmak için şartlar değişmiş, sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının sağlama koşulu getirilmişti.
EYT formülü için Almanya ve Finlandiya modelleri de inceleniyor.
Almanya ve Finlandiya modelinde uygulanan formüle göre; belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor.
Emeklilik yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor.
Almanya'da kesinti oranı yıllık yüzde 2. EYT'liler, prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan ancak yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.
2008 yılında yapılan yeni düzenleme ile kadınların ve erkekler arasında prim gün sayısı 7200'e yükseltilirken, emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 oldu.