Ülkemizde çeşitli programlarla her kesimden girişimciler destekleniyor. Engellilerin, eski hükümlülerin, gençlerin ve kadınların kendi işinin sahibi olma hayalleri devlet destekleriyle gerçek oluyor.
Üstelik desteklerden yararlanmak da kolay. Bunun için projeyi hazırlayıp başvurmak yeterli oluyor. İşte girişimcilere sağlanan devlet destekleri:
ENGELLİYE 65 BİN TL:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engellilerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere 65 bin liraya varan destek veriyor.
Kuruluş işlemleri için 5 bin, işletme gideri için 15 bin, kuruluş desteği olarak 45 bin liraya varan katkı sağlanıyor.
Bu destekten yararlanmak için işgücünün en az yüzde 40'ından yoksun olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek, girişimcilik eğitimi sertifikasına sahip olmak gerekiyor.
Açılan çağrı üzerine hazırlanan proje ile başvuru yapılıyor.
ESKİ HÜKÜMLÜYE 53 BİN TL:
Ülkemizde eski hükümlülere de brüt asgari ücretin 15 katına (bu yıl için 53 bin 662 lira) kadar iş kurma desteği sağlanıyor.
Aile Bakanlığı bünyesindeki bu hibe destekten yararlanmak için açılan çağrı üzerine hazırlanan projeyle başvuru yapmak gerekiyor.
Girişimci adayının sertifikasının olması da isteniyor.
İŞ FİKRİ OLANA 200 BİN TL:
TÜBİTAK, girişimcilere Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı ile 200 bin liraya varan geri ödemesiz destek sağlıyor. Destek için çağrıya çıkılıyor.
Son olarak Türkiye ekonomisinin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla BiGG Yeşil Büyüme Çağrısı açıldı. Bu kapsamda, yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularında ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürülecek iş fikri başvuruları kabul edilecek.
Başvurular 1 Kasım'a kadar alınacak.
KOSGEB'DEN 3 FARKLI DESTEK:
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında iş fikri olanlara 3 farklı destek sağlıyor.
Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin liraya, İleri Girişimci Destek Programı kapsamında ise 365 bin liraya kadar hibe destek veriliyor. Eğer bu programlarda başvuran girişimci genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakınıysa, sağlanan destek daha fazla oluyor.
Söz konusu desteklerden yararlanmak için KOSGEB'in online olarak verilen girişimcilik eğitimini tamamlamak ve proje hazırlayarak başvuru yapmak gerekiyor.
Ayrıca başarılı iş planlarının hayata geçirilmesi için KOSGEB'in İş Planı Ödülü Destek Programı ile 100 bin liraya varan destek veriliyor.
KADINLARA MİKROKREDİ
Kendi işini kurup el emeğiyle üretim yaparak ailesine destek olmak isteyen kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı teminatsız, kefaletsiz kredi imkanı sunuyor.
Kredi 1 yıllık olup, haftalık taksitlerle 48 haftada geri alınıyor. Faiz uygulanmıyor. Mikro kredi için bir iş fikri olan ve 5 kadından oluşan bir grup oluşturmak gerekiyor.