Türk ekonomisinin belkemiği KOBİ'lerin işlerini büyütmeleri ve geliştirmeleri destekleniyor.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İşletme Geliştirme Destek Programı ile KOBİ'lere 845 bin liraya varan destek veriyor.
İşletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin artırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması için hayata geçirilen program ile 11 başlıkta destek sağlanıyor:
■ YURT İÇİ FUAR DESTEĞİ: İşletmelerin satışlarını artırması için verilen; kira, stant konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderlerini kapsayan bu desteğin üst limiti 50 bin lira. Oranı da yüzde 60.
■ YURT DIŞI İŞ GEZİSİ DESTEĞİ: Firmaların uluslararası işbirlikleri için sağlanan bu desteğin üst limiti 60 bin lira. Destek oranı ise yüzde 70. Ancak KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri finalistleri, bir defaya mahsus olmak üzere üst limitler dikkate alınmaksızın yüzde 100 oranında destekleniyor.
■ SINAİ MÜLKİYET HAKLARI DESTEĞİ: İşletmelerin patent, faydalı model belgesi, endüstriyel tasarım tescili belgesi gibi ödemeleri destekleniyor. Destek oranı yüzde 60, üst limiti de 50 bin lira. TÜRKPATENT'ten alınacak belgeler için yüzde 80 oranında destek veriliyor.
■ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRME DESTEĞİ: Firmaların öncelikli ürün listesindeki ürünleri üretmelerine yönelik Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yaptığı proje başvurularına ilişkin bağımsız derecelendirme raporu giderleri destekleniyor. Destek oranı yüzde 60, üst limiti 20 bin lira.
■ BELGELENDİRME DESTEĞİ: İşletmelerin ürün, hizmet ve süreçlerini standardize etmelerini sağlamak için belgelendirme desteği veriliyor.Destek oranı yüzde 60. Ancak TSE'den alınacak belgeler yüzde 80, TÜRKAK, HAK ve TRTEST'ten alınacak belgeler yüzde 70 oranında destekleniyor. Yurt dışından alınacak destek üst limiti ise CE Uygunluk İşareti Belgesi için 150 bin, diğer belgeler için ise 50 bin lira...
■ NİTELİKLİ ELEMAN İSTİHDAM DESTEĞİ: İşletmelerin nitelikli işgücü istihdamının artırılması için verilen bu desteğin üst limiti teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge merkezleri ve tasarım merkezleri için 75 bin, diğer işletmeler için 50 bin lira. Destek oranı yüzde 60. İstihdam edilecek elemanın yeni mezun, kadın, engelli, 1. derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına yüzde 20 ilave ediliyor. En çok 4 farklı nitelikli eleman için destek ödemesi yapılıyor.
■ TEST VE ANALİZ DESTEĞİ: Firmaların ürün kalitesini artırmasını sağlamak için verilen bu destekte TSE'den alınacak hizmetler yüzde 80, kamu kuruluşlarından üniversite laboratuvarlarından veya TRTEST'ten alınacak hizmetler yüzde 70 oranında destekleniyor. Yurt dışından alınacak hizmetlerden TSE tarafından verilenlere destek sağlanmıyor, TSE tarafından verilmeyenler yüzde 60 oranında destekleniyor. Üst limiti 100 bin lira.
■ ENERJİ VERİMLİ MOTOR DEĞİŞİMİ DESTEĞİ: İşletmelerin enerji verimli elektrik motorları kullanımını sağlamak için verilen desteğin oranı yüzde 60, üst limiti 80 bin lira. Yerli malı belgesi ile tefrik edilirse orana yüzde 15 ilave ediliyor.
■ YURT İÇİ FUAR DESTEĞİ: İşletmelerin satışlarını artırması için verilen; kira, stant konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderlerini kapsayan bu desteğin üst limiti 50 bin lira. Destek oranı da yüzde 60.
■ TASARIM DESTEĞİ: İşletmelerin çeşitliliği artırmalarını sağlamak için verilen bu destek, ürün tasarımına yönelik hizmet alımlarını kapsıyor. Destek oranı yüzde 60, üst limiti 50 bin lira.
■ TEKNİK DANIŞMANLIK DESTEĞİ: İşletmelerin finansman, uluslararasılaşma, teknoloji/yenilik/dijitalleşme ve büyüme alanlarındaki beceri ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için verilen bu desteğin oranı yüzde 60, üst limiti 40-50 bin lira.
■ MODEL FABRİKA DESTEĞİ: İşletmelerin yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmeye katkı sağlamak için model fabrikalardan alacakları hizmet giderlerine destek veriliyor. Destek oranı yüzde 60, üst limiti 70 bin lira.