Karadeniz gazında tarihi gün! Başkan Erdoğan'ın kararlılığı Berat Albayrak'ın cesareti ve mücadelesi: Adım adım milli enerji serüveni

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın 2020 yılından itibaren yürütülen çalışmalarla bulunan 710 milyar metreküp Karadeniz doğalgazının ulusal hatta bağlanmasına sayılı günler kala 170 kilometre açıkta bulunan doğalgaz, karaya ulaştı. Karadeniz gazının şebekeye bağlanması için gün sayılıyor. Türkiye'nin enerjide sevindiren haberler almasında doğal gaz ve petrol ithal etmeyen ülke hayali ile milli enerji politikasına yönelik adımları atan Berat Albayrak'ın rolü dikkat çekiyor. Başkan Erdoğan liderliğinde adım adım gerçekleştirilen enerjide bağımsızlık serüvenini Takvim.com.tr sizler için derledi.

1 | 62

Türkiye'nin enerji ihtiyacının giderilmesine ve ekonomisine doğrudan çok büyük bir katkı sağlayacak Karadeniz gazının karaya ulaştırılması çalışmalarında son günlere gelinirken, Sakarya Gaz Sahası'ndan fazlar halinde çıkarılacak gazın ekonomiye milyarlarca lira katkıda bulunacağı öngörülüyor.

İŞTE ADIM ADIM TARİHİ KEŞİF | VİDEO İZLE

2 | 62

Enerjide doğal gaz ithalatıyla önemli ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yürüttüğü Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde 710 milyar metreküplük Karadeniz gazının şebekeye bağlanması için gün sayıyor.

3 | 62

Zonguldak'ın 170 kilometre açıklarında 2020'de yapılan ilk doğal gaz keşfi ve ardından karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin iki yılı aşkın süredir üç vardiya esasıyla mesai harcadığı yerli gazın kullanıma sunulması için yarın akşam, Türkiye'nin enerji sektöründe bir dönüm noktası olacak. Denizin 2 bin 200 metre altındaki Deniz Tabanı Üretim Tesisi'nden boru hatlarıyla 30 saatlik yolculuk ve yüzlerce test aşamasından geçerek Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'ne ulaşan yerli gazın devreye alınması için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" düzenlendi.

Törende 2 müjde birden veren Başkan Erdoğan, "1 yıl boyunca evlerimizdeki mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gaz ücretsiz olacaktır. Ayrıca önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğal gaz tüketiminden de ücret almayacağız." ifadelerini kullandı.

4 | 62

Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için enerjide dışa bağımlılığının azalması ve ekonomik açıdan büyük katkı sunacak Karadeniz gazı, TPAO Filyos Münferit Yatırım Yeri'nde bulunan Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'nde işlenecek.
Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılacak ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz akabinde BOTAŞ'a ait Ana Ölçüm İstasyonu'na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak. Yerli gazın mayısın ilk yarısında evlere verilmesi hedefleniyor.

5 | 62

Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i yarınki törenin ardından, kalan 5 kuyu ise eylül ayı sonunda devreye alınacak.

6 | 62

Faz-2 üretimine 2026'da geçilmesi, faz-3'e Amasra Sahası'nın da üretime dahil edilmesiyle 2028'de geçilmesi öngörülüyor.
Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2'de Türkiye'deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor. Karadeniz'deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.

7 | 62

ERDOĞAN'IN KARARLILIĞI ALBAYRAK'IN CESARETİ VE MÜCADELESİ
Türkiye'nin enerjide attığı tarihi adımları köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Özlem Doğaner, "Ama oldu, o gün Albayrak'ın cesareti ve mücadelesi, Erdoğan'ın kararlılığı olmasa bugün Karadeniz, Türk gazıyla aydınlanmazdı. Sadece bugün değil bundan sonra doğacak nesillerimiz adına da hem Erdoğan ve Albayrak'a hem de gece gündüz o gemilerde vatan görevi yapan mühendis, işçi tüm çalışanlara teşekkür borçluyuz." ifadelerini kullandı.

8 | 62

İşte Özlem Doğaner'in bugünkü yazısı:


KARADENİZ'DE TARİHİ GÜN
Bugün Türkiye'nin makûs talihini yendiği gün...
Tam anlamıyla çifte bayram. Türkiye'nin yerli ve milli doğalgazı, Türkiye Yüzyılı'na atıfla saat 20.23'te Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde düzenlenecek törenle karaya çıkarılacak.
Bugün dünyanın bir numaralı enerji kaynağı doğalgaz...

9 | 62

Ama Türkiye, bugüne kadar doğalgazda yüzde 99, petrolde yüzde 90 dışa bağımlıydı. Bu bağımlılık ekonomide atılan her adımda da ayağımıza bağlanmış bir zincir gibi bizi frenliyordu. İşte bugün, o zincirleri kırıyoruz.
Artık "Komşularımızda petrol, doğalgaz var; neden bizde yok?" dediğimiz günler tarih oluyor. Mavi Vatan, Türkiye için yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Artık enerji dünyasında oyun yeniden kuruluyor.

10 | 62

Bugün birinci fazda 5 kuyu sisteme alınacak, 30 Eylül'de de diğer 5 kuyu. Faz 2 çalışmaları başladı. 2025'te tamamlanacak. Faz 3 2028'de tamamlanacak. Karadeniz gazı, birinci ve ikinci fazıyla beraber Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılayacak. Birinci fazda yüzde 15 ile başlayıp artarak yüzde 40'a kadar çıkacak.
Bu ne anlama geliyor? Geçen yıl Türkiye'nin enerji ithalatının 100 milyar dolar olduğunu düşünürsek 40 milyar dolar demek.

11 | 62

Proje yaklaşık bir yılda kendisini amorti edecek. TPAO Genel Müdürü açıkça ifade ediyor: "Karadeniz'i adım ad��m tarıyoruz. Bizden daha iyi bilen yok. Karadeniz'in efendisiyiz. Gideceğimiz limanı biliyoruz. O liman 2030'da Türkiye'nin enerji bağımsızlığı. Akdeniz ve Karadeniz'de daha çok işimiz var. Abdülhamit Han gemisi Doğu Akdeniz'de 2 sondajı tamamladı, onu değerlendiriyoruz." Peki, bugün Erdoğan hangi müjdeleri verecek?
Edindiğim bilgilere göre Mayıs ayı başında gaz hanelere ulaşacak. Doğalgaz fiyatında önemli bir indirim olacak. Karadeniz'de bulunan yeni rezervlerin müjdesi verilecek. Karadeniz gazının geliri vatandaşla paylaşılacak.
Kurulacak Aile ve Gençlik Bankası buna aracı olacak. Akdeniz'le ilgili de bir sürpriz açıklama olacağını düşünenlerdenim doğrusu.

12 | 62

2017 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladığında belki de bugünler pek çok kişi için hayaldi. Ne de olsa 30 yıl süren Akçakoca gibi örnekler vardı. Bırakın sondajı, kendi gemilerimizi envantere katmak bile büyük mücadele istiyordu. Ama oldu, o gün Albayrak'ın cesareti ve mücadelesi, Erdoğan'ın kararlılığı olmasa bugün Karadeniz, Türk gazıyla aydınlanmazdı.
Sadece bugün değil bundan sonra doğacak nesillerimiz adına da hem Erdoğan ve Albayrak'a hem de gece gündüz o gemilerde vatan görevi yapan mühendis, işçi tüm çalışanlara teşekkür borçluyuz.
Türkiye'nin ekonomide tam bağımsızlığına doğru giderken alınan en büyük zaferlerden biridir bugün. Bayramımız kutlu olsun.

YAZIYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

13 | 62

GABAR'DAN PETROL FIŞKIRDI
Karadeniz Gazı'nın kullanıma girişi beklenirken diğer yandan terörden arındırılan Gabar'dan sevindirilen bir haber geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Aralık ayındaki Kabine Toplantısı'nın ardından, Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini, 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

14 | 62

BERAT ALBAYRAK'IN ROLÜ DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye'nin enerjide sevindiren haberle almasında doğal gaz ve petrol ithal etmeyen ülke hayali ile milli enerji politikasına yönelik adımları atan Berat Albayrak'ın rolü dikkat çekiyor.

15 | 62

ALBAYRAK'IN 2017'DEKİ YERLİ FİLO HAMLESİ İLE BAŞLADI
Tarihler 6 Nisan 2017'yi gösteriyordu. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası Toplantısı'nda Türkiye'nin ilk kez sondaj gemisi alacağını duyurdu.

16 | 62

Türkiye'nin enerji yolculuğundaki kaderi belki de bu hamleyle döndü. Albayrak'ın yerli ve milli filo hamlesi muhalefet tarafından hayal olarak görülüp eleştirilse de, Albayrak kararından geri adım atmadı.

17 | 62

"YILDA EN AZ 4 KUYU KAZACAĞIZ"
Albayrak, gemilerin hedefini de aynı toplantıda belirledi, "Bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemimizle, yılda en az Akdeniz'de 2 tane, Karadeniz'de 2 tane her yıl kuyu kazacağız" dedi.

18 | 62

"AYNI ŞEYİ YAPARAK FARKLI SONUÇLAR BEKLEYENLER AHMAKLARDIR"
Tarihler Ekim 2017'yi gösterdiğinde Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde oldukça çarpıcı ifadeler kullandı.
Albayrak, ilk sondaj için tarih verdi, "Bu yıl bitmeden, en geç önümüzdeki sene başında ilk Akdeniz sığ sondajımızı malzeme ve ekipmanlarda yetiştikten sonra da 2018'de ilk derin sondajımızı yapacağız. Türkiye yeni dünya düzeninde çok farklı bir yere doğru hızla yol alıyor. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyenler genelde ahmaklar. O zaman biz bir şeyleri değiştirelim ki farklı sonuçlar alalım." dedi.

19 | 62

TÜRKİYE'NİN ENERJİ HAMLESİ
Türkiye'yi yeni bir döneme sokan milli enerji hamlesi nasıl başladı? İşte Türkiye'nin milli enerjisine giden yol...

20 | 62

6 NİSAN 2017

KARADENİZ'DE 2 TANE AKDENİZ'DE 2 TANE HER YIL KUYU KAZACAĞIZ

"Tarihimizdeki ilk defa inşallah bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle yılda en az Karadeniz'de 2 tane Akdeniz'de 2 tane her yıl kuyu kazacağız"

21 | 62
22 | 62
23 | 62

9 HAZİRAN 2017

ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ

'Türkiye olarak biz artık büyük güçlü Türkiye diyorsak bu alanda da kendi mühendislerimiz gemilerimiz, arama sondaj platformlarımızla olmak zorundayız. İnşallah bunun bir neticesi noktasında da önemli adımlar atacağız'

24 | 62

9 TEMMUZ 2017

PETROL VE DOĞALGAZ FAALİYETLERİNİ DUYURMUŞTU

Bakan Albayrak, "Arama ve üretim faaliyetleri ekseninde denizlerimizde petrol ve doğalgaz faaliyetlerine odaklanmış bulunuyoruz. Akdeniz havzasında ve Karadeniz'de sismik araştırmalarımız yoğun bir biçimde devam ediyor" dedi.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.