Kastamonu'nun dünyaca ünlü coğrafi işaret tescilli ürünü Taşköprü sarımsağından elde edilen siyah sarımsak, üreticilerine kazandırıyor.
Bu üreticilerden biri de Murat Ilıman.
Bursa'da tekstil fabrikası bulunan Murat Ilıman, yurt dışı seyahatlerinde gördüğü ve tattığı siyah sarımsağı üretmeye karar verdi.
Bunun için araştırma yapan Ilıman, Taşköprü ilçesinden 100 dönüm arazi aldı.
Burada ata tohumuyla sarımsak üreten girişimci, beyaz sarımsağı fermantasyon süreciyle siyaha dönüştürdü.
3 ÜLKEYE İHRACAT
40 kişiyi istihdam eden Ilıman, ihracata bu yıl Almanya ile başladıklarını, ardından İngiltere ve ABD'ye ürün gönderdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 5 senedeki hedefimiz 25 ülkeye ihracat gerçekleştirmek. Sarımsağın kilogramı 25-30 lira arasında. Katma değerli ürüne dönüştürdüğümüz ürünün kilogram fiyatı 2 bin 500 liraya geliyor. Yurt dışına satacağımız zaman ise kilogramı 2 bin euroya (yaklaşık 34 bin TL) kadar çıkabiliyor. Yıllık üretimimiz 15 tona yakın ancak 2024 sonunda 50 tonu hedefliyoruz."
FİRE OLAN KISIM SABUNA DÖNÜŞÜYOR
Sarımsağın fermantasyon işlemi hakkında bilgi veren Murat Ilıman, "Ürünü 1 ton kapasiteli fırınlarımıza koyuyoruz. 60-75 günde fermente ediyoruz. Bu süreç sonucunda sarımsak, 200 kilogram kadar kalıyor. Yani yüzde 80 fire veriyor. Biz bu fire olan kısmını da çöpe atmıyoruz. Bununla da sabun ve sarımsak tozu üretip, satıyoruz" ifadelerini kullandı.
FAYDASI ÇOK