Köye dönüş destekleri ve kredileri 2021 sorgulaması gündemde sıklıkla yapılıyor. Büyükşehirlerde yaşayan ve köyüne dönmek isteyenler için devletten tarım ve hayvancılığı destekleyen fırsatlar veriliyor. Peki köye dönüş projesinden kimler faydalanabiliyor, şartlar neler? Başvuru yapmak isteyenler bütün detayları öğrenmek için araştırmalarına devam ederken köye dönüş desteklerinden yararlanmak isteyenler ve proje detaylarını merak edenler için detaylı bilgileri haberimizde derledik.
Köye dönüş destekleri ve kredileri 2021! Köye dönüş projesinden kimler faydalanabiliyor, şartlar neler? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla araştırılıyor. Büyükşehirden ayrılarak köye dönerek hayvancılık tarımla uğraşmak isteyenlere devletten yardım eli uzatılıyor. Bu destek kapsamında belediyelerden de yol yardımı yapılıyor. Peki köye dönüş destekleri neler, şartlar ve başvurular hakkındaki tüm detaylar da haberimizde yer alıyor.
Köye Dönüş Projesinden Nasıl Yararlanılır?
Devlet Tarımsal ve Kırsal Kesimlerin desteklenmesi amacı ile dönem dönem hibe projeleri ortaya koyuyor ve bu projeler kapsamında tarımsal teşvikler vermektedir.
100 bin TL'ye kadar sıfır faizli kredi
300 koyun projesi
5 gebe düve hibe projesi
Bu desteklemelerin arasında yer alması beklenmektedir. Genç çiftçi projesinde köye dönüş yapan çiftçilerden ise istenen şartlar;
18-41 yaş arasında olmak,
Herhangi bir yerde sigortalı çalışmıyor olmak,
Köye dönüş yaparak projelerinden birini seçmek ve başvuru sağlamak,
3 yıl boyunca hayvanları veya aldığı destek miktarını ürünleri satmadan faaliyetlerini sürdürmek,
Projenin gerekliliklerine sahip olmak.
Bu şartları taşıyan kişiler başvuru sağlayabilirler.
Köye Dönüş Yapanlara Destek Verilen Projeler Nelerdir?
Hem köye dönüş yapan hem de köyünde tarım ve hayvancılık ile uğraşan genç çiftçiler de projeden yararlanabilir. Proje ile 30 bin TL hibe ödemesi yapılıyor. Bu destekler;
Hayvancılık Sektöründe;
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (koyun, keçi yetiştiriciliği)
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (inek, manda, sığır yetiştiriciliği)
İpekböceği yetiştiriciliği (ipekböceği ve koza üretimi)
Kanatlı kümes hayvan yetiştiriciliği (tavuk, kaz, hindi, ördek vb.)
Tarım Sektöründe;
Fide, fidan dış ve iç mekan süs bitkisi yetiştiriciliği
Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği (sera hibe kredisi)
Kültür mantarı üretimi projelerini,
Kapama meyve bahçesi tesisi yetiştiriciliği hibesi verilecektir.
Tıbbi Aromatik Bitkiler İçin Geçerli Olan Sektörler;
Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeler kapsamında,
Coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik ve iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projelere yönelik,
Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi projelerine 30 bin TL hibe kredi verilecektir.
Köye Dönüş Kredisi Nasıl Alınır?
Milli Tarım Projesi dahilinde çiftçimize, köyde oturanlara ve köye dönüş yapanlara kredi veriliyordu. Bu projeler güncel olarak sürekli devam edecektir. Tarım ve Hayvancılığın bitmemesi ve yeterli üretimin sağlanması için, ülkemizin köyde Tarım yatırımı yapan gençlere her zaman ihtiyacı vardır. Eğer amacımız köye dönmek için yol parası almak ise veya destek arıyorsanız köye dönüş yapanlara yardım ve destek veren kurumlara başvuru sağlayabilirsiniz. Sizlerde kesin olarak dönüş yapacaksanız hibe kredi ile işinizi kurmak istiyorsanız, hemen tarımsal yatırımlara başvuru sağlayabilirsiniz.
Belediyelerden Köye Dönüş için Yol Yardımı Başvurusu Nasıl yapılır?
Köye dönüş projesinin yol yardımı için 2 farklı yöntem ile başvuru yapabilirsiniz. Bunlar;
Belediye Başkanlığına başvuru yaparak göç yardımı almak,
Bir diğeri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru sağlamaktır.
Köye Dönüş Projesi Ne Zamana Kadar Devam Edecek?
Bu projede başvurular şahsen Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvurular başladığında önce sistem üzerinden kayıt yapılır. Ön başvurular gerçekleştirilir.
Devlet zaman zaman şehirlere yapılan göçü azaltmak, yerli üretime destek vermek amacı ile bu proje adı altında başlıklar ile çeşitli teşvikler ve desteklemeler vermektedir. Bu projelerin asıl amacı, gençlerin iş bulabilmesi, köyden göçün azalması içindir.
Hiçbir sermayesi olmayan, büyük şehirde yaşanan ve borç batağına düşmüş gençlerimizin memleketlerine dönerek, üretime katkı sağlaması en büyük ekonomik amaçtır. Desteklerin 2021 yılında hatta 2023 yılına kadar devam edeceği söylenmektedir.