Bu yaz memurlar ve memur emeklileri için hareketli geçecek. Temmuz ayı memur maaş zammının nekadar olacağı yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Kuruşu kuruşuna hesaplanan maaş tablosuna göre en düşük maaş ne kadar olacak sorusu da yanıt buluyor. TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyonuyla maaşların ne kadar olacağı hesaplandı. Öte yandan, kamuda çalışmakta olan 10 milyon işçi, memur ve memur emeklileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerini merak ediyor. İşte en düşük memur ve memur emeklisi maaşı!
MEMUR ZAMLARIYLA İLGİLİ BİR İLK YAŞANACAK!
10 milyon kamu çalışanı işçi, memur ve memur emeklisi toplu iş sözleşmesi görüşmelerini ilgiyle takip ediyor. Yaklaşık olarak 720 bin kamu işçisi için yapılacak olan pazarlık başlarken, Ağustos ayında da 3.5 milyon memur ve 5.5 milyon memur emeklisi için maaşlarda yapılacak artışı konuşmak amacıyla masaya oturulacak.
Türk-İş ile Hak-İş ilk kez ortak hareket ederek işçilerin mali ve sosyal hakları ile ilgili protokolü Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na sunmuş olacak. Yapılacak olan görüşmeleri hükümet adına Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin yürütecek. İlk görüşmeler ise kamu işçilerinin 2021-2022 dönemi zammı için Türk-İş ve Hak-İş ile yapılacak.
Mali ve sosyal hakların yer aldığı talepler konfederasyonlar tarafından Bakanlığa sunulmasıyla pazarlık süreci başlayacak. Kurulmuş olan komisyonlar ile üye sendikalarının görüşleri toplandı ve mali ile sosyal hakları içeren ortak talepleri hazırlandı.
MAAŞLARDA ZAM ORANLARI NE OLACAK?
Ağustos 2021 tarihinde de memurlarla toplu bir görüşme masası kurulacak. Görüşmeler sonucu toplamda yaklaşık 10 milyon işçi, 3.5 milyon memur ile 5.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına uygulanacak olan zam oranı belirlenmiş olacak.
2021 Ocak ayı zammı sonrası uzmanlar tarafından hesaplamalar yapıldı. Öte yandan Temmuz ayı zammı için ise toplu sözleşme maratonu şimdiden başladı.
SSK ve BağKur memur ve memur emeklisi için zam tarihi yaklaşıyor. Toplu sözleşme yapılmayan SSK ve Bağkur emeklileri için yılda iki kez zam dönemi oluyor. Ocak zammının ardından gözler Temmuz ayı zammına çevrildi. Yıllık enflasyon oranına göre hesaplanacak maaş zammında detaylar belli oldu. 2000 yılından önce emekli olan SSK'lının en düşük maaşı ocakta 2.420 liraydı. Geri kalan aylarda enflasyon sıfır bile çıksa, bu maaş 2.552 liraya yükselecek.
Memur ve emeklisi için de 4 aylık enflasyon yüzde 3'lük ocak zammını aştığından yüzde 2.46'lık fark oluştu. Mayıs ve haziran ayı enflasyonları,zammı ve fark oranını tayin edecek.
Toplu sözleşme gereği, temmuzda memur ve emeklisine yüzde 3 zam yapılacak. Enflasyon farkı da bu zamma eklenecek.Mevcut durumda 2.46'lık farkla zammın yüzde 5.46 olduğu görülüyor. Bir başka deyişle toplu sözleşme zammı kadar enflasyon farkı oluşmuş durumda.
Ocakta en düşük memur emekli maaşı 207 liralık artışla 3.021 liraya çıkmıştı. Mayıs ve haziranda enflasyon yerinde saysa bile en düşük memur emekli maaşı 3.186 liraya çıkacak. Ocakta en düşük memur maaşı (15/1 hizmetli) 258 lira artışla, 3.523 liradan 3.782 liraya yükselmişti.
Enflasyon ile oluşan farkla maaş 3.988 liraya çıkmış oldu. Ocakta en düşük memur emekli maaşı 207 liralık artışla 3.021 liraya çıkmıştı. Mayısve haziranda enflasyon yerinde saysa bile en düşük memur emekli maaşı 3.186 liraya çıkacak. Ocakta en düşük memur maaşı (15/1 hizmetli) 258 lira artışla 3.523 liradan 3.782 liraya yükselmişti. Dün oluşan farkla maaş 3.988 liraya çıkmış oldu.
Buna göre; SSK ve Bağkur emeklisi şimdiden yüzde 5.46'lık zammı garantiledi. Memur ve memur emeklisi için ise enflasyon ocaktaki yüzde 3'lük zammı geçtiği için yüzde 2.46'lık fark göründü. Emekliye ayrıca temmuzda zamlı ikramiye de ödenecek.
Emekli ve memur maaşları, yasa gereği ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Bu artışta enflasyon belirleyici oluyor. Ancak memur ve memur emeklisi, bunun dışında 2 yılda bir toplu sözleşme masasında kararlaştırılan zammı alıyor. Toplu sözleşmede her dönemde yapılacak zam belirleniyor. Eğer zammın yapıldığı dönemde son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamları aşıyorsa, aşan oranda bir de fark yansıtılıyor.
Toplu sözleşme yapılmayan SSK ve Bağkur emeklileri ise ocak ve temmuzda açıklanan son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor.SSK ve Bağkur emeklisi ocak itibarıyla 6 aylık (temmuz-aralık) enflasyona göre yüzde 8.36 zam aldı. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme gereği 2020'nin ikinci 6 ayı için yüzde 4 zam yapılmıştı. Ancak enflasyon yüzde 8.36 çıkınca yüzde 4.36'lık bir fark oluştu. Ocakta ise maaşta yüzde 3 toplu sözleşme artışı yapıldı ve yüzde 4.36'lık enflasyon farkıyla toplam zam yüzde 7.36 oldu.
Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda 2021 sonu tahmini yüzde 12.2'ye revize edilmişti. Mayıs itibarıyla da enflasyonda düşüş öngörüsü hakim. Mayıs ve haziranda artış hızı yavaşlasa da enflasyonun eksi çıkmaması halinde 6 aylık enflasyonun yüzde 7 civarında oluşma ihtimali üzerinde duruluyor. Çünkü kur etkisi,global piyasalardaki emtia fiyatlarında görülen artış ve gıda fiyatlarındaki baskı enflasyondaki düşüşü sınırlıyor
Koronavirüs önlemleri kapsamında Mart 2020'de çıkan yasa ile en düşük emekli aylığı 1.500 liraya yükseltilmişti. Bu kapsamda 200 bin civarında SSK ve Bağkur emeklisinin maaşında artış olmuştu.Emeklinin dul ve yetimi de zamdan aynı oranda etkileniyor ve hissesine düşen oranda fark alıyor.
Ocaktaki zamla birlikte en düşük Bağkur'lu esnaf emekli maaşı 135 lira artışla 1.627 liradan 1.763 liraya, en düşük çiftçi emeklisi aylığı 128 lira artışla 1.534 liradan 1.662 liraya çıkmıştı. Son 4 ayda oluşan yüzde 5.46'lık kümülatif enflasyonla şimdiden en düşük esnaf emekli maaşı 1.859 liraya ulaştı.
2000 yılından önce emekli olan SSK'lının en düşük maaşı ocakta 2.420 liraydı. Geri kalan aylarda enflasyon sıfır bile çıksa, bu maaş 2.552 liraya yükselecek