EYT yasası kapsamında emeklilik dilekçesi verenlerin sayısı 2 haftada 1.2 milyonu geçti.
İş mahkemelerine de EYT'li olmak için rekor başvuru geldi.
İşe girişi 8 Eylül 1999 öncesi olmasına karşın primi yatırılmayan binlerce vatandaş mahkemenin yolunu tuttu.
Çalıştığı halde işe başlangıcı SGK'ya bildirilmeyen ya da geç bildirilenler dava açarak EYT'li olabilecek.
Emeklilik kapısı açabilecek bazı kritik soruların yanıtları şöyle:
Hizmet tespit davalarında 5 yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. Şubat 1998'de işe girmenize karşın adınıza prim yatırılmamışsa iki yolla hakkınızı arayabilirsiniz.
Birinci adımda SGK'ya başvurarak sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Olumlu yanıt gelmemesi halinde hizmet davası açabilirsiniz.
Çalıştığınız işyerinde en az bir ya da iki şahit göstermeniz davayı kazanmanıza yardımcı olur. 5 yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.
Primlerin yatırılmadığının denetmen, müfettişlerce yapılan incelemede delilleriyle ortaya konulması durumunda da zaman aşımı süresi işlemiyor.
Arabulucuya gitme zorunluluğu yok. Bu davalarda sigorta yapılmayan döneme ilişkin bordro ya da herhangi bir kayda ulaşmak büyük önem taşıyor.
İş davaları muhakeme usulüne göre yaklaşık iki ayda bitiyor. Yüksek yargıya taşınması durumunda da bir ay içinde gerekçeli karar bildiriliyor.
Yargıtay kararına göre aylık sigorta primleri bildirgesi, 4 aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgeleri sunanlar için hak düşürücü süre uygulanmıyor.
Yüksek yargının, girişi olup da sigortası yatırılmayanlara ilişkin 'giriş bildirgesinin verilmiş olması zaman aşımını kaldırır' yönünde kararı var.
BORÇLANMAYA DİKKAT!
Örneğin, Ocak 2001'de Emekli Sandığı Kanunu'na tabi çalışmaya başlayan bir kişi, 1996-1997 arasında 1 yıl 6 ay olan askerlik süresini borçlanması halinde, borçlanılan bu süre hizmet süresine eklenecek, ancak sigortalılık başlangıç tarihini değiştirmeyecektir.
Primlere ilave edilir. Yasada belirtilen oranda yaş haddinden indirilerek emeklilikte avantaj sağlar.