Metal devi Norilsk Nickel'in (NILSY) başkanı ve en büyük hissedarı Vladimir Potanin, Rusya'nın kapıyı Batılı şirketlere ve yatırımcılara kapatması halinde 1917 devriminin çalkantılı günlerine dönme riskini taşıdığını vurguladı. Potanin, Rus hükümetini varlıklara el konulması konusunda son derece dikkatli davranmaya çağırdı.
Norilsk Nickel, dünyanın en büyük paladyum ve yüksek kaliteli nikel üreticisi, aynı zamanda da büyük bir platin ve bakır üreticisi. Şirket ve ana ürünleri, Rus ekonomisini çökerten Batılı ülkeler tarafından uygulanan cezalandırıcı yaptırımlardan kurtuldu.
SERVETİNİN DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ
Rusya'nın en zengin milyarderi Potanin, Bloomberg'e göre, Norilsk Nickel'deki hisselerin düşmesiyle bu yıl servetinin yaklaşık dörtte birini kaybetmesine rağmen hala yaklaşık 22,5 milyar dolar değerinde bir servete sahip. Şirketin hisseleri Londra borsasında yüzde 90'dan fazla değer kaybetti.
'GERİ DÖNECEKLER'
Norilsk Nickel'de yayınlanan bir mesajda, "İlk olarak, böylesi bir adımın sonuçlarını onlarca yıl yaşayacağız. İkincisi, birçok şirketin Rusya'daki operasyonlarını askıya alma kararı, diyebilirim ki, doğası gereği biraz duygusal. Bu karar uluslararası kamuoyunun daha önce benzeri görülmemiş baskısı sonucunda alınmış olabilir. Yani büyük olasılıkla bu şirketler geri dönecek" dedi.
DÜNYACA ÜNLÜ BANKALAR DA AYRILIYOR
Düzinelerce Amerikan, Avrupa ve Japon şirketi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak son iki hafta içinde ortak girişimler, fabrikalar, mağazalar, ofisler ve diğer varlıkları terk etti. Bu şirketlere Perşembe günü, krizin patlak verdiği Şubat ayından bu yana Rusya'dan tamamen ayrılacaklarını açıklayan ilk büyük Batılı bankalar olan Goldman Sachs ve JPMorgan katıldı.
İLK YAPTIRIM ONLARA
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle Batı'nın Rusya'ya ekonomik yaptırımları gündeme geldi. Bu kapsamda ilk tedbirlerden biri Rus işinsanlarının bankalardaki paralarına geldi. İngiltere, bazı Rus oligarkların İngiliz bankalarındaki milyarlarca dolarını dondurdu. Kimi raporlara göre, Rus ultra zenginlerinin İngiliz bankalarında 800 milyar dolardan fazla parası var. Şimdi bu para da risk altında. İşte Rus oligarklar:
Gennadi Timçenko-30 milyar dolar
Rusya'nın en zenginlerinden biri. Serveti 30 milyar dolara yakın. Enerji ve altyapı yatırımları var. Büyük petrokimya şirketlerinin de hissedarı. Ortak olduğu bir banka da var.
Boris Rotenberg-2 milyar dolar
Doğalgaz boru hatları ve büyük altyapı ve üstyapı projeleri inşa ediyor. Ayrıca enerji şirketleri de var. 2 milyar dolara yakın bir servetin sahibi.
Igor Rotenberg-1.5 milyar dolar
Boris Rotenberg'in kardeşi ve ortağı. 2018'den beri ABD'nin yaptırım listesindeydi. Gazprom'un eski yöneticilerinden. 2019 verilerine göre 1.5 milyar dolarlık bir serveti yönetiyor. Igor ve Boris Rotenberg'in büyük kardeşleri Arkady Rotenberg, Putin'in çocukluk arkadaşlarından biri...
VE DİĞER OLİGARKLAR
Boris Berezovski-3 milyar dolar
Devlet kurumlarında görev yapan bir matematikçiydi. Yeltsin döneminde Rusya'nın en zenginlerinden biri oldu. Putin döneminde Rusya'dan kaçmak zorunda kaldı. Bir röportajında oligarkları "Yeltsin'in yarattığı kişiler" olarak tanımladı. 2013'te Londra'daki evinde ölü bulundu. Ölümü Rus istihbaratıyla ilişkilendirildi. Yaklaşık 3 milyar Dolar serveti vardı.
Roman Abramoviç-14 milyar dolar
Putin'e en yakın oligarklardan biri olarak gösteriliyor. Sovyet döneminde başlayan ticari hayatı Putin döneminde zirveye çıktı. İngiliz Chelsea futbol kulübünü Putin'in emriyle aldığı iddia edildi. Yaklaşık 14 milyar dolarla Forbes'un en zenginler listesindeydi, şimdi İngiltere'nin yaptırım takibinde.
Mihail Hodorkovski-15 milyar dolar
Sovyet döneminde ünlü petrol şirketi Yukos'un yöneticilerindendi. Özelleştirme sonucunda diğerleri gibi zengin oldu. Putin döneminde tutuklandı. Bir süre hapis yattıktan sonra serbest kaldı. 15 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un zenginler listesinde.
Leonid Mihelson-23 milyar dolar
Mühendisti. Sovyetler döneminde devletin petrol şirketlerinde görev yapıyordu. Şimdi Rusya'nın en büyük doğalgaz şirketlerinden Novatek'in büyük hissedarlarından biri. 23 milyar dolara yakın serveti var.
Vlademir Lisin-26 milyar dolar
Bir kömür madeninde teknisyendi. Metalurji eğitimi aldı. Sovyet metal şirketinde yöneticiydi. Şimdi Rusya'nın en büyük çelik üreticisi olan holdingin büyük hissedarı. 26 milyar dolarlık bir servete sahip.
Alişer Usmanov-16 milyar dolar
Bir dönem Gazprom'un metal madenler bölümünde yöneticiydi. Kereste ve maden sektöründen servet yaptı. Bir röportajında "Rusya'da artık tek bir Oligark kaldı" dedi. Ancak onun kim olduğunu veya kimi kastettiğini söylemedi. Yaklaşık 16 milyar dolarlık serveti bulunuyor.
Aleksandr Lebedev-3 milyar dolar
KGB döneminden beri Putin'in yakın dostu olduğu iddia ediliyor. Ekonomi eğitimi almış. İngiltere'de dört gazetenin sahibi. Rusya'da da gazetesi var. Yaklaşık 3 milyar dolarlık serveti bulunuyor.
Vlademir Potanin-30 milyar dolar
Rusya'nın dev nikel şirketlerinden birinin sahibi. 30 milyar dolara yakın serveti var. Londra'da boşanma davası açtığı eşi tazminat olarak 5 milyar Sterlin istemişti.
Vahid Alekberov-20 milyar dolar
Rusya'nın en büyük petrol şirketlerinden birini yönetiyor. Forbes'un en zenginler listesinde. 20 milyar dolar serveti var. 70 metrelik ultra lüks yatıyla gündem olmuştu.