Seçimlerin ardından sosyal güvenlikle ilgili önemli adımlar atılacak. Kadınları, Bağ-Kur'luları kapsayan emeklilik reformu hayata geçirilirken; 100 bin taşeron işçinin kadro, 470 bin memuru ilgilendiren ek gösterge düzenlemeleri Meclis'e taşınacak.
Emeklilerin, memurların, asgari ücretlilerin aralarında bulunduğu hemen herkesin gelirini artıracak ek iyileştirmeler yapılırken, gençlere ve ailelere yönelik yeni destekler devreye alınacak. İşte bu yaza damgasını vuracak düzenlemelerden bazıları…
* 100 BİN TAŞERONA KADRO: Yeni Meclis'in ilk gündem maddelerinden biri taşeron işçilere yönelik olacak. KİT'lerdeki 100 bin taşeron işçinin sorunu çözülecek, beklenen düzenleme hayata geçirilecek.
* ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM: Asgari ücrete geçen yılki gibi ara zam gündemde. Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni ücreti Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirleyecek. Bu artışta en önemli kriter enflasyon olacak. Bu yılın ilk yarısına ilişkin enflasyon verisi bu açıdan önem taşırken, bir refah payı da eklenecek.
Yeni net ücretin 10 bin lirayı aşması bekleniyor. Yüzde 20.92 olarak beklenen ilk 6 aylık enflasyon oranı yansıtılırsa net 10 bin 286 lira olacak. Asgari ücret artış yüzde 35 olarak belirlenirse 11 bin 484, yüzde 40'ı bulursa 11 bin 909 liraya ulaşacak. Yeni asgari ücret tüm çalışanlara yansıyacak. Asgari ücretten yüksek kazananların maaşları şirketleri tarafından yeniden belirlenecek.
Ayrıca asgari ücret kadar tutarın vergi dışı olması nedeniyle brüt ücretle çalışanlara avantaj oluşacak. Ücret, maaş geliri elde eden çalışanların vergi dışı bırakılacak kazanç tutarı artacak. Asgari ücretteki artış işsizlik maaşından stajyer ücretine, iş göremezlik ödeneğine kadar pek çok gelire de yansıyacak.
* 1 MİLYON BAĞ-KUR'LUYA ERKEN EMEKLİLİK: Küçük esnafın, çiftçilerin aralarında yer aldığı 1 milyon Bağ-Kur'lunun emeklilik için prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek.
Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil küçük esnaf 5 yıl daha az primle emekli olabilecek. Kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek grupları ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin de kapsamda olması bekleniyor.
* EV KADININA KOLAY EMEKLİLİK: Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini de devlet karşılayacak. Mevcut asgari ücrete göre aylık bin 67 lira 52 kuruş, yıllık 12 bin 810 lira devlet desteği sağlanacak. Bu destek Temmuz'da yeniden belirlenecek asgari ücretle daha da büyüyecek.
* ÇOCUĞU OLANA ERKEN MAAŞ: Kadınlara emeklilik için yaş desteği de sağlanacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi gündemde. Burada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor.
Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilecek. Annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılabilecek.
* İKRAMİYE: Mayıs ayı sonuna kadar aylık başvurusu yapan EYT'liler dahil tüm emeklilere 28 Haziran'dan önce Kurban Bayramı ikramiyesi verilecek. Bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarılan ikramiyede yeni artış da gündemde. Çıkarılacak yasayla 2 bin 500-3 bin 500 lira aralığına yükselmesi bekleniyor.
* KADEMELİ ZAM VE REFAH PAYI: Halen 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine kademeli bir ek zam yapılacak. 7 bin 500 ile 10 bin lira arasından başlayarak, 10 bin-15 bin lira arası, 15 bin-20 bin lira arası ve 20 bin lira üzeri aylıklar için ayrı ayrı artışlar belirlenecek.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerin ilk 6 aylık enflasyon oranındaki Temmuz zammına bir refah payı da eklenmesi gündemde. Ayrıca taban emekli aylığı ödemesinde de artış bekleniyor.
* MEMURA EN AZ 22 BİN TL: Memurlara ve emeklilerine Temmuz'da maaşlara toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 zam, ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak.
Ayrıca refah payı da eklenecek. En düşük memur maaşı 22 bin lira yapılırken, kamu görevlilerinde en düşükten yukarıya doğru bir düzenleme yapılacak. Zam memur emeklilerine de yansıtılacak. Memur maaş katsayısındaki artış 65 yaş, engelli ve evde bakım gibi aylıklara yansırken, kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek.
* 470 BİN MEMURA EK GÖSTERGE: 1'inci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 göstergeden yararlanması için düzenleme yapılacak. 3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemenin dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanacak.
Bu düzenlemeyle mevcut maaş katsayısına göre 30 yıl hizmeti olan bir memurun emekli ikramiyesi 84 bin, emekli aylığı da 2 bin 435 lira seviyesinde artacak. 35 yıl hizmeti olanın ikramiyesindeki artış ise 98 bin lirayı bulacak.
* TOPLU SÖZLEŞME: Ağustos ayı ile birlikte memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Bu görüşmelerde 2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak olan 4 ayrı zam oranı ile mali ve sosyal haklar karar bağlanacak.
* AİLELERE VATANDAŞLIK MAAŞI: Gelir tamamlayıcı Aile Destek Sistemi adı altında hayata geçirilecek aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulamasıyla gelir seviyesi asgari hayat standardının altında tek bir aile, hane kalmayacak.
Geliri asgari ücretin altında olan veya hiçbir geliri olmayan ailelerin evine giren gelir asgari ücrete tamamlanacak. Üstelik bu tutar Temmuz'da asgari ücrete yapılacak ara zamla artacak. Beklentilere göre 10 bin lirayı aşacak.
* EVLENENE FAİZSİZ 150 BİN TL: Aile ve Gençlik Bankası kurulacak. Yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Çocukların eğitimi başta olmak üzere aile kurumunu koruyan ve güçlendiren çeşitli hizmetler de banka tarafından desteklenecek.