Gündemde binlerce vatandaş SGK prim borcu konusunu merak ederek araştırıyor. SGK prim borcu olanların yapılandırma için son tarihe dikkat etmesi önem taşıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. SGK prim yapılandırması için son gün ne zaman? SGK prim yapılandırması nasıl ve nereden yapılıyor? Son tarihe kadar borcunu peşin ödeme ile yapacakların enflasyon farkının yüzde 90'ının ödeneceği müjdesi de geldi. İşte detaylar…
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan SGK prim yapılandırması ile ilgili çağrı geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu yapılandırma özellikle koronavirüs mücadelesinde ekonomik olarak zorluk çekenler için büyük avantaj sağlıyor. İlk taksit ve peşin ödemeler için son tarihin kaçırılmaması gerekiyor. Peki SGK prim yapılandırması nasıl ve nereden yapılıyor? SGK prim borcu olanların yapılandırma işlemini ne zamana kadar yapması gerekiyor? işte ayrıntılar…
SGK BORCU YAPILANDIRMA İÇİN SON TARİH!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK prim yapılandırması ile ilgili vatandaşlara çağrıda bulunarak, borçların peşin ve ilk taksit ödemelerinin 31 Mart tarihinde sona ereceğini duyurdu.
Selçuk, SGK prim borçlarını yeniden yapılandırarak, Covid-19 salgın sürecinde vatandaşların üzerlerindeki yükleri hafiflettiklerini belirtti.
30 Aralık 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile SGK yapılandırma başvuru tarihini 1 Şubat 2021'e, ödeme süresini ise 31 Mart 2021'e kadar uzatarak, daha fazla vatandaşın faydalanmasına imkan sağladıklarını kaydeden Bakan Selçuk, "Bu kapsamda e-Devlet, e-SGK ve sosyal güvenlik merkezlerimize 2.1 milyon vatandaşımız başvurdu. Yapılandırılan toplam alacak 101 milyar lirayı aştı ve bugüne kadar 7,4 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk, söz konusu düzenleme ile sigorta primleri, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların yeniden yapılandırıldığını kaydetti.
SGK yapılandırması kapsamında alacakların gecikme cezası ve zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellendi. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50'si silindi.
Ayrıca taksitle ödemeyi tercih edenler için ikişer aylık dönemlerde 6,9,12 ve 18 eşit taksitle ödeme imkanı getirildi. Buna ek olarak daha önce tatbik edilen hacizler, bu kanuna göre yapılacak ödemeler nispetinde kaldırıldı.
SGK borç yapılandırmasının Bağ-Kurlulara da önemli avantajlar getirdiğini aktaran Bakan Selçuk, "Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilişkin prim borcu asılları Yİ-ÜFE ile güncellendi. 31 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri halinde durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek" şeklinde konuştu.
Bakan Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ise 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda gecikme cezası ve zammının tamamı silineceğini altını çizdi.
Bakan Selçuk, "GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testine başvurmayanların ise 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre başlangıç tarihinden itibaren güncellenebilecek. Gelir testi sonucunda aynı hanede yaşayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olduğu tespit edilenlerin prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek" diye konuştu.
SGK PRİM YAPILANDIRMASINA HANGİ BORÇLAR DAHİL?
Sigorta primleri.
Genel Sağlık Sigortası primleri.
İşsizlik sigortası primleri.
1 Şubat 2021'den önce kesinleşen idari para cezaları.
İş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları.
Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar.
Bağkur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar.
İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri.
ÖDEMELER NEREDEN YAPILIYOR?
Yapılandırılan borçların taksitleri, borçlunun tercihine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartıyla ödenebiliyor.
Ayrıca borçlar, banka hesabından havale ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri yoluyla veya PTT şubelerinden yatırılabiliyor.