Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından detayları paylaşılan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi "İlk Evim İlk İş Yerim" kampanyasına yönelik, konutların inşasını yapacak TOKİ'nin çağrı merkezi ve sosyal medya hesaplarına vatandaşlar birçok soru iletti.
TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre kuruma, Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden projeyle ilgili 15 bin 214 soru geldi.
MUHALEFETİN 'TAKSİTLER ÇOK YÜKSELECEK' YALANI ELİNDE PATLADI | VİDEO İZLE
Soruların 12 bin 802'si cevaplandırıldı.
ALO TOKİ çağrı merkezince de aynı konudaki 52 bin 563 sorunun 48 bin 452'si yanıtlandı.
Çağrı merkezi ve sosyal medya hesaplarına böylece toplam 67 bin 777 soru iletildi, bunların 61 bin 254'ü cevaplandı.
EN ÇOK SORU KONUT TİPİNİN SEÇİLİP SEÇİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN
Kuruma projeyle ilgili en çok sorulan soruların başında "başvuru aşamasında konut tipinin seçilip seçilemeyeceğine" ilişkin olanlar yer aldı. Vatandaşlar, bu konudaki soruları üzerine konut tipi ayrımı olmadan proje bazında başvuru yapılabileceği bilgisini edindi.
50.000/100.000 Konut Projesi kurasında hak sahibi olduğu konut satış sözleşmesini imzalamayanların yeni projeye başvurma imkanı olup olmadığına yönelik sorular ise ikinci sırayı oluşturdu.
Hane halkı tarafından koşulların uyması durumunda iki ayrı kişinin başvurup başvuramayacağı, vekaletname ile başvuru yapılıp yapılamayacağı ve hisseli tapusu olanların kampanyaya başvurmasında engel olup olmadığı da en çok sorulan sorular arasında yer aldı.
TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşların istekleri, önerileri ve şikayetleri ilgili birimlere iletildi.
İŞTE 25 SORUDA SOSYAL KONUT PROJESİ
1- Bir evim var, yazlık yapmak için arsa projesine başvuru yapmak istiyorum, mümkün mü?
Evi olan vatandaş konut ve arsa projelerine başvuru yapamaz. Dar gelirlinin ev sahibi olması hedeflendiği için arsa projeleri ikinci ev kullanımına uygun değil.
2- Tapusu benim adıma olan bir arsa var. Arsam olması konut başvurusuna engel mi?
Arsası olan kişi konuta başvuru yapabilir. Ancak arsa kategorisine başvuru yapamaz.
3- Memleketimde tarlam ve hisseli tapum var. Bu durumda konuta başvuru yapabilir miyim?
Bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece başvurabilirsiniz. Tarlanız olması da engel teşkil etmez.
4- İşyeri kategorisi için gerekli koşulları sağlıyorum. Evim olması işyeri başvurusu yapmamı engeller mi?
Konutu olan vatandaş gerekli şartları sağlıyorsa işyeri başvurusu yapabilir.
5- İstanbul'da hem Avrupa hem de Anadolu yakasında 2 projeye başvuru yapabilir miyim?
Gerekli şartları sağlayan kişi tek başvuru yapabilir.
6- Hem konut hem de arsa fiyatları cazip geldi. İkisine aynı anda başvuru yapmam mümkün mü?
Aynı ailede kişi konut ve arsa kategorisinden birini seçmeli.
7- İstanbul'da yaşıyorum, ama nüfusa kayıtlı olduğum il İzmir. Hangisinden başvuru yapabilirim?
Kişilerin başvuru yapacakları ilde en az bir yıl ikamet şartı var. Bunun dışında ise nüfusa kayıtlı oldukları illere yani memleketlerine de başvuru yapabilirler. Yani tercih vatandaşın. Ancak ikisine birlikte başvuru yapamaz.
8- İlk gün başvuru yapmak istedim ancak e-Devlet sistemi çok yoğundu. Ancak 3. gün giriş yapabildim. Geç başvuru yapmam şansımı düşürür mü?
Başvuru süreci tamamlandıktan sonra hak sahipleri kura çekimi ile belirlenecek. Dolayısıyla ilk gün başvuru yapmakla son gün başvuru yapmak arasında bir fark yok.
9- Eşim ve benim gelirimin toplamı 15 bin lira. Hane geliri uygun olduğu için başvuru yapacağız. Birlikte yaşadığım 18 yaşından büyük 3 çocuğumuz var. Onlar da başvuru yapabilir mi?
Hanede gerekli şartları sağlayan anne ve babadan biri başvuru yapabilir. Evde 18-30 yaş arası bir genç varsa o kişi aile gelirinden bağımsız değerlendirilir. Gencin kendi geliri İstanbul'da 18 bin TL, diğer illerde 16 bin TL altında ise gençlere özel kontenjana başvuru yapabilir. Aynı durumda 3 çocuk varsa 3'ü de başvuru yapabilir.
10- 40 yaşındayım ve ailemle yaşıyorum. Babam Sosyal Konut için başvuru yapacak, ben de yapabilir miyim?
30 yaşından büyük bir çocuk ailesiyle yaşıyorsa ayrı bir hane olarak kabul görür ve o da başvuru yapabilir. Söz gelimi eşinden ayrı biri anne babasıyla yaşamaya başladıysa, baba ayrı kızı ayrı başvuru yapabilir. Bunun için her ikisinin de evinin olmaması ve gelir şartını sağlaması lazım.
11- Başvuru aşamasında 2+1 ya da 3+1 şeklinde konut tipi seçmek mümkün mü?
Başvurular konut tipi ayrımı olmadan proje bazında yapılacak. Kurada hak sahibi olan kişiler arasında daha sonra 'konut belirleme kurası' çekilecek. Böylece konut tipi, katı ve cephesi belirlenecek.
12- Daha önce TOKİ'den sosyal konut aldım ama sattım. Yeniden kuraya katılma hakkım var mı?
TOKİ'den geçmişte ev alanlar başvuru yapamıyor.
13- Engelli kategorisine sınır nedir? Engellilik oranı ve engelli yaşı için kriter var mı?
En az yüzde 40 engelli olunması gerekli. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne ve babalar kendi adına başvuru yapabilir. 18 yaşından büyük engelliler ise vasi/velileri aracılığıyla başvuru yapacak. Bu konuda vasilik kararında hüküm bulunmalı veya vasilik makamı olan mahkemeden uygunluk yazısı alınmalı.
14- Eşimin vefatı nedeniyle emekli maaşı alıyorum. Emekli kategorisinde başvuru yapabilir miyim?
Yapabilirsiniz. Ancak emekli maaşı alan kız çocukları başvuru yapamaz.
15- Hiç bir kayıtlı gelirim yok, başvuru yapabilir mi?
TOKİ konutlarında geliri olma şartı yok, başvuru yapabilirsiniz.
16- Ticaretle ilgilenen biri ya da çiftçilerin geliri nasıl tespit edilir?
Ticari faaliyeti olan 1 yıl vergi levhasında görülen net karın 12'ye bölünmesi ile gelirini hesaplar. Bilanço ve işletme esasına göre defter tutanlar hariç, zirai faaliyette olanların ise beyan ettikleri gelir esas alınır.
17- Şehit ailesi ve gazi kategorisinde başvuru önceliği kime ait?
Şehit evli ise eşi, değilse anne veya babadan biri başvuru yapabilir. Şehidin eşi evlenmiş veya vefat etmiş ise şehidin yetim aylığı alan çocuğu olması durumunda çocuklar müşterek başvuru hakkına sahip. Şehit ailesi ve gazilerin TOKİ'den bir kez ev alma hakkı var. Bu kategoride, TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden hak sahipliği onaylananlar başvuru yapabilecek.
18- Kuralar ne zaman çekilecek? Eğer kurada çıkmazsam, yatırdığım başvuru bedelini ne zaman alırım?
Kuralar 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlanacak. Kuradan sonra 5 iş günü içinde iade yapılacak. Başvurusu iptal edilenler ise kurayı beklemeden parasını iade alabilir.