Şimdi alın 2024 yılında ödemeye başlayın! 75.000 TL nakit saniyesinde hesaplarda... Pandemi nedeniyle devlet tarafından şirketlere destekler sağlanmaya devam ediyor. Mikro şirketlere 30 bin TL, küçük şirketlere 75 bin TL'ye kadar faizsiz destek sağlanıyor. Şirketler bu kredilerin geri ödemesine 2024 yılında başlayacaklar ve 4'er ay arayla 6 taksitte ödeyecekler. Başka bir deyişle kredilerin ödemesi 2026 yılında tamamlanmış olacak. Bu krediden koronavirüs salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler yararlanabilecek.
Programın ilk aşamasında pandemiden en çok etkilenen işletmelerden, 2020 yılında 2019'a göre ciro kaybı yaşayanlar yararlanabiliyordu. Desteğin ikinci fazında ciro kaybı şartı kaldırılarak, ciro artışı olmayanların da yararlanması öngörüldü. Yani 2020'de 2019'a göre net satış hasılatı karşılaştırıldığında, gelir artışı olmayan işletmeler bu programdan yararlanabilecekler.
İKİNCİ DESTEK DE ALINABİLECEK
İlk programdan farklı olarak bu kez İşe Devam Kredisinden 250 bin liraya kadar kullanmış olan işletmeler ile daha önce KOSGEB'den girişimcilik kredisi almış olan işletmeler de ikinci destekten yararlanabilecekler. Kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren işletmelerin başvurusu alınacak, ancak ödeme aşamasında borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak.
4'ER AY ARAYLA 6 TAKSİT
Arada bankanın olmayacağı destek paketinde, firmaların parası KOSGEB tarafından birbirini takip eden 3 ay içinde ödenecek. Mikro işletmeler 30 bin lira, küçük işletmeler ise 75 bin lira destek alacak. Firmalar bu kredilerin geri ödemesine 2024 yılında başlayacaklar ve 4'ey ay arayla 6 taksitte ödeyecekler. Başka bir ifade ile kredilerin ödemesi 2026 yılında tamamlanmış olacak.
KİMLER, NASIL YARARLANABİLECEK?
COVID-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmeler yararlanacak.
Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ'ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacak.
Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacak. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecek.
KOSGEB'E KİMLER BAŞVURABİLİR?
Her iş kurmak isteyen Kosgeb'den yararlanamamaktadır. Sanayiyi geliştirme ve destekleme başkanlığı bu konuda bazı kriterler belirlemektedir. Bu destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir.
Yeni iş kurma planı olan ve iş hayatına atılmak isteyenler
İş yerini geliştirmeyi düşünenler
İşletmesinde yeni makine ve teçhizata ihtiyacı olanlar
Firmasının tanıtımını yapmak isteyenler
Daha fazla personel istihdam etmek isteyenler
Yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katılım sağlamak isteyenler
Personeline eğitim vermek isteyenler
Ar-Ge ve inovasyon projeleri geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek isteyenler
KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI
Bu destek programının ilk amacı, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasıdır. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, istihdamın arttırılması, İş Geliştirme Merkezleri'nin çoğalması ve bu merkezlerin girişimciliği desteklemesi programın diğer amaçları arasında yer almaktadır.
Bu programdan küçük ve orta ölçekli işletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezleri'ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilikler faydalanabilmektedir.
Girişimcilik Destek Programı 4 bölümden oluşmaktadır.
Bunlar,
Girişimcilik eğitim programı
Yeni girişimci desteği
İş Geliştirme Merkezi desteği
İş Planı Ödülü
Bölümleridir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere uygulanan eğitim programıdır. Bu programda, iş planı ile kişinin kuracağı işletmede başarı oranını arttırması amaçlanmaktadır.
Bu eğitim minimum 70 saatlik eğitim ve atölye programından oluşmaktadır. Bu eğitimler Kosgeb başta olmak üzere, İŞKUR, belediyeler ve meslek kuruluşları tarafından düzenlenmektedir.
Yükseköğretim kurumları da örgün eğitim kapsamında girişimcilik eğitimi düzenleyebilmektedir.