Peş peşe açıklama yapıldı. EYT son dakika haberleri sayfamızda yer almaya devam ediyor. Bu anlamda her açıklama vatandaşların radarına giriyor. Bu anlamda AK Parti'den EYT açıklaması geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika müjdesi beklerken, peş peşe oluşturulan açıklamalar yine gündem yarattı. Son açıklama ise AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'dan geldi. EYT mağdurları, bu açıklamalarda kahroldu. Özkan, emeklilikte yaşa takılanlar amacıyla çalışmalar olmadığını belirtti. İşte Cahit Özkan'ın EYT ile ilgili söylediği o sözler ve detayları…
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, EYT hakkında açıklamalarda bulundu. Özkan. "EYT'de özellikle vatandaşlarımızın hak ettiği emeklilik standartlarına ulaşabilmeleri için doğru düzenlemeleri koruyacağımızı ifade ettik. Olması gereken emeklilik denklemini hayata geçirmek. Milletimiz için, emeklilerimiz için üzerinde durduğumuz bir düzenlemedir. Yaşı önemsiyoruz. Şu anda böyle bir çalışmamız bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.
EYT çalışmaları milyonlarca emekli amacıyla büyük bir ehemmiyet taşıyor. 9 Eylül 1999 evvel sigorta yaptıran, prim ve sene şartını tamamlayıp yaşı bekleyenler amacıyla emeklilik yolu açacak çalışmalar heyecan yarattı. Bu çalışmaların kapsamının SSK'lılar için ayrı, Bağ-Kur'lular amacıyla ayrı, memurlar için ayrı olacağı konuşulan konular arasında.
Son zamanlarda EYT amacıyla 5 formül sık sık gündeme gelir iken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı doğrultusundan çalışmaların gidişatı ile alakalı açıklama geldi. Aynı vakitte Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) konuyla alakalı esnafın talebini dile getirdi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile alakalı son hal ne? İşte emekli olmak isteyen EYT'lilerin konuya dair merak ettiği bütün detaylar.
EYT'de yeni gelişme: 5 senelik fark kapatılacak! SSK, Bağkur ve memur amacıyla yeni formül masada! 7 bin 200 prim gün adedi, borçlanma... Emeklilikte Yaşa Takılanlar amacıyla yeni ilerlemeler paylaşılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz zamanlarda AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT konusu ile alakalı çalışmaların sürdüğünü, önümüzdeki dönemde Meclis'ten yasa olarak çıkarılacağı müjdesini duyurdu. Aynı vakitte Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) konuyla alakalı esnafın talebini dile getirdi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken doğrultusundan oluşturulan açıklamada, "Esnafımız 9 bin günü doldurmak zorundayken, SSK'lı olanlar 7 bin 200 prim gün adedi ile emekli oluyor. Arada aşağı yukarı 5 senelik bir fark mevcut." diyeren 9000 gün primin 7200'e çekilmesi gerekliliğini ifade etti.
9 Eylül 1999 evvel sigortalı olan, prim-yıl şartını tamamlayıp yaşı bekleyenlere emeklilik yolu açacak çalışma, büyük heyecana yol açtı.
Hem SSK'lılar hem de Bağ-Kur'lular heyecanlı bekleyiş içerisine girdi.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için kapsamlı bir çalışma yapılması, kimleri ilgilendirdiğinin tespitinin yapılması ve şartların belirlenmesi gerekiyor.
SSK'lılar amacıyla ayrı, Bağ-Kur'lular için ayrı, memurlar amacıyla ayrı çalışma yapılması bekleniyor. Esnafın iki hususta isteği bulunuyor.
ÇALIŞMANIN ROTASI
1-Kapsam: Komisyonun ilk olarak ele aldığı konu kapsam olacak. Böylece öncelikle EYT yasasının kapsamı içine girecek sigortalıların tespiti sağlanacak. Böylece emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkacak. Bu sayının belirlenmesi ile birlikte maliyet hesapları daha kolay yapılabilecek.
Ancak genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. bu sürede çalışıyor olmak ya da sigortalı olmak gerekmiyor. İlk sigorta olunun tarihten bu güne kadar erkekler için 25 kadınlar için ise 20 yılın geçmesi gerekiyor. Bu şarta bakıldığında 9 Eylül 1999 tarihi itibariyle kadınlar için 20 yıllık süre 2019 yılının 9 Eylül tarihinde dolmuş durumda.
Erkekler için ise 2021 yılına göre 1996 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için 25 yıl tamamlanmış durumda. Daha sonra sigortalı olanlar için de 25 yılın geçmesi gerekiyor. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılıyor.
2-Emeklilik şartı: Komisyonun ikinci konusu ise emekliliğin hangi şartlarda gerçekleşeceği. Burada birkaç formül üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yılını ve primini doldurup yaş şartını yerine getirmeyi bekleyenlerin bu şarta bakılmadan emekli edilmeleri söz konusu olabilecek. Bu durumda işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasındaki primi tamamlayanlar ve erkekler için 25 yıllık süresi geçenler kapsamla giriyor.
Bunun yanında 3600 gün ile kısmi emeklilik formülü de bulunuyor. Ayrıca Almanya ve Finlandiya'da uygulanmış olan belli oranda kesinti ile maaş bağlanması da bir formül olarak duruyor. Bu arada Ankara kulislerinden gelen haberler arasında emeklilik için 50 ve üzeri yaş şartı getirilmesi de değerlendiriliyor.
3-Mali boyutu: Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın sayısı ile ilgili 5 milyon kişi gibi sayılar ortaya atılsa bile kesin bir rakam yok. Ancak çok homojen ve farklı kurumlardan sigortalıların olduğu bir yapısı olması dolayısıyla çok sayıda insanı ilgilendiriyor. Bu noktada kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya çıkartılacak.
4-Kaynak konusu: Mali boyut ortaya çıktıktan sonra bu paranın bütçeleştirilmesi ve kaynağının da sağlanması ile ilgili de çalışma yapılacak.
5-Uygulama biçimi: Düzenleme yapılırken uygulama ile ilgili detaylar da ortaya çıkartılacak. Yani hak sahiplerinin belirlenmesi, onların müracaat şekilleri, bu müracaatların değerlendirilmesi gibi bürokratik konular da ortaya konulacak.
6-Taslak yazılması: Bütün çalışmalar tamamlandıktan ve alternatifler arasından birisi seçildikten sonra taslak hazırlanarak Meclis'e sevk edilecek. Ardından da yasalaşma ve yönetmeliklerle uygulanma süreci başlayacak.