Başkan Erdoğan, 4 Haziran Salı günü Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bu sabah eğitim sırasında kaza kırıma uğrayan uçağımızda şehit olan 2 pilota rahmet dileyerek başladığı konuşmasını Kurban Bayramı tatili, emekli ikramiyesi, yargı paketi konuları ile sürdürdü. Öte yandan satır başlarında aile meselesinin önemine de dikkat çeken Başkan Erdoğan ''Toplumun temel direği olan aile kurumunun önemini daha iyi anladığımız günlerden geçiyoruz.'' diyerek sapkın LGBT akımının toplumun belirli kesimlerine yayılarak aile yapısının bozulduğunu ve en ağır saldırılara maruz kaldığını söyledi.
"LGBT DAYATMASI, FAŞİZMİ DAHİ ARATIYOR"
Küresel kültürün desteklediği ve teşvik ettiği cinsiyetsizleştirme politikalarının, insan neslini ve fıtratını tehdit eder boyutlara ulaştığını ifade eden Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
LGBT dayatması, faşizmi dahi aratır bir zorbalığa, baskıya ve toplumu yozlaştırma aracına dönüştü. Ekonomik zorluklardan şehirleşmeye, bireyselleşmeden değişen algılara kadar çok farklı alanlarda ailenin ciddi sıkıntılarla yüzleştiğini görüyoruz. Yakın zaman önce açıklanan 2023 yılı doğum istatistikleri, bu tehditlerden ülkemizin de azade olmadığını göstermiştir.
Aile kurumunun korunmasına verilen önemi bir kez daha yineleyerek; ailenin korunma ve güçlenmesine yönelik vizyon belgesi ve eylem planı hayata geçirildiğini ifade etti. Azalan doğum oranlarını yükseltmek adına yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi desteği sağlandığına da değinen Başkan Erdoğan, kredi desteğinin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmetinden de bahsetti.
''Çok farklı alanlarda ailenin ciddi sıkıntılarla yüzleştiğini görüyoruz. Aile meselesinin önemine her vesileyle dikkat çekiyoruz. Son veriler bizim haklılığımızı ortaya koydu. Azalan doğum oranları ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız. Aile kurumunu güçlendirecek, tehditler karşısında dirençli hale getirecek pek çok çalışma yaptık. Ailemiz istikbalimiz temasıyla aile şurasını düzenledik. Evlenecek çiftlere faizsiz kredi desteğinin yanında eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Fonun ilk uygulamasını deprem bölgesindeki illerde başlattık. Başvurusu kabul edilenlere ödemeler gerçekleştiriliyor. Ailenin korunması ve güçlendirilmesi vizyon belgesi ve eylem planını hayata geçirdik. Dünyada bir başka örneği bulunmayan Darülacaze Sosyal Hizmet Şehrini hizmete açtık.''
İşte TÜİK verilerine göre açıklanan il il yeni doğum oranları:
Canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 oldu
Canlı doğan bebek sayısı 2023 yılında 958 bin 408 oldu. Canlı doğan bebeklerin %51,3'ü erkek, %48,7'si kız oldu.
Toplam doğurganlık hızı 1,51 çocuk oldu
Toplam doğurganlık hızı, bir kadının doğurgan olduğu dönem olan 15-49 yaş grubunda doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade etmektedir.
Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.
Toplam doğurganlık hızının en yüksek ve en düşük olduğu 10 il, 2023
Toplam doğurganlık hızının en yüksek ve en düşük olduğu 10 il (2023)
Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2023 yılında 3,27 çocuk ile Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa, 2010 yılından beri birinci sıradaki yerini koruyarak rekora koşuyor.
Bu ili 2,72 çocuk ile Şırnak, 2,40 çocuk ile Mardin izledi.
Şırnak da doğum oranı en yüksek iller sıralamasında. Doğurganlık oranı 2,72.
Siirt 2,23 çocuk ile en yüksek orana sahip illerden oldu.
Muş 2,24 çocuk ile Siirt'ten sonraki en yüksek orana sahip oldu.
Diyarbakır 2,22 çocuk ile ön sıralarda yerini aldı.
Bitlis 2,21 çocuk ile sırayı takip etti.
Batman, verilere göre sıralamada 2,18 orana sahip oldu.
Gaziantep 2,10 olarak kaydedilen oranla Batman'dan sonraki il oldu.
Ankara, İstanbul, Eskişehir 2023 yılı verilerine göre 1,20'lik oran ile doğum hız oranı en düşük seyreden illerden biri oldu. 2022 yılında yapılan çalışmada bu oran 1,53 idi.
İzmir'de 1,22'lik doğurganlık hızına sahip. Bu oran, 2022 yılında 1,32 idi.
Edirne ve Gümüşhane'de doğurganlık hızı 1,23 olarak kayıtlara geçti.
Bu ili 1,14 çocuk ile Zonguldak ve Karabük, 1,16 çocuk ile Kütahya izledi.
Kütahya 1,16'lık doğurganlık oranına sahip. Bu oran 2022 yılında 1,51 olarak kaydedilmişti.
Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu il ise 1,13 çocuk ile Bartın oldu.