Ankara'da 13 yaşındaki Beren Su Bolat'ın hayatını kaybettiği asansör faciasının bilirkişi raporu çıktı. Yürütülen soruşturmada Beren Su Bolat'ın ihmaller zinciri sonucu öldüğü anlaşıldı.
Beren Su Bolat'ın hayatını kaybettiği talihsiz olay 23 Temmuz'da Ankara'nın Sincan İlçesi'nde yaşandı. 13 yaşındaki Beren Su misafirlik için gittiği arkadaşının evinde bindiği asansörde 5 ve 6 kat arasında mahsur kaldı.
İtfaiye ekiplerinin olaya müdahalesi sırasında asansör boşluğuna düşen Beren Su, kurtarılamadı.
(İtfaiye ekibinin elinde termos ile olaya müdahale ettiği görüldü)
BEREN SU BOLAT'IN ÖLÜMÜNDE İTFAİYENİN İHMALİ ORTAYA ÇIKTI
Beren Su'nun ölümüne ilişkin 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan adli soruşturma başlatıldı. Ankara Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapılan idari soruşturma kapsamında şef E.A itfaiye erleri B.Y ve B.B'yi açığa alındı.
Şef ve itfaiye erlerinin yargılanılmasına başlamak için Valilik izni bekleniyor.
BİLİRKİŞİ RAPORU ORTAYA KOYDU: GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI
Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, yaşanan kazanın, alınması gereken güvenlik tedbirleri, dikkatli ve özverili bir çalışma ile engellenebileceği vurgulandı.
Buna göre bilirkişi raporunda CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekiplerinin ihmali de yer aldı. Sabah'ın haberine göre itfaiye görevlilerinin çocuğu kurtarma esnasında gerekli alan tedbirlerini almadığı tehlikeli durumu göz ardı edilerek riskli davranışlar sergileyip kazayı önlemek yerine kazaya neden oldukları bildirildi.
Raporda, "Kazanın meydana gelişindeki birinci ve temel nedenin asansörde mahsur kalan 2 kişinin kurtarılması esnasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaması, dikkatsiz ve özverisiz davranılmasıdır" ifadelerine yer verildi.
KURTARMA OPERASYONU 6. KATTA YAPILMIŞ
Asansör kabininin altında bulunan yaklaşık 80 santimetre boşluğa herhangi bir önlem alınmadan çalışıldığı anlatılan raporda, "5. ve 6. kat seviyeleri arasında kalan asansörün kurtarma çalışmasının 6. katta yapılmaması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı. Raporda, asansörün son bakım tarihi üzerinden 48 gün geçtiği, aylık bakım dönemi olan 30 gün süresinin 18 gün aşıldığı tespitine yer verildi.