Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, dün Ankarayı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlediği ortak basın toplantısı gündeme bomba gibi düştü.
Dendias'ın Türkiye'deki tahriği Yunan manşetlerinde! Skandal ifadeler! Videosunu izle!
Dostane bir havada başlayan ve iki bakanın da birbirlerine isimleriyle ve "dostum" diyerek hitap ettiği basın toplantısı, Çavuşoğlu'nun "pozitif gündemle ilerlemeliyiz" diyerek söz hakkını Dendias'a vermesinden sonra yön değiştirdi.
Dendias'ın Türkiye'yi Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamasının ardından Çavuşoğlu bir kez daha söz aldı ve Yunan Bakan'a sert sözlerle tepki gösterdi.
Dendias'ın "Yunanistan'ın Akdeniz'deki görüşleri malum. Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz. Doğu Akdeniz'de bir şey olmuyormuş gibi davranamam. Türkiye uluslararası hukuka aykırı davranıyor" ithamlarının ardından Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Maalesef ülkeme yönelik kabul edilemez ithamlarda bulundu. Öncelikle Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti, kendi haklarını özellikle Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Türk haklarını korumaya muktedirdir. Attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuları kendi aramızda konuşma konusunda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız, ben de bunların cevabını vermek durumundayım."
Basın toplantısında yaşanan gerginlik, Yunan medyasında geniş yer buldu. Pek çok gazete, iki bakanın görüşmesini sayfalarıan taşıyarak manşetten verdi. Yunan basını provokatif söylemlerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Yunanistan'da yayın yapan Ethnos gazetesi diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Dendias'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile istişare halinde olduğunu yazdı.
Gazete, Dendias'ın dün ve bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden önce Miçokakis ile kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı. Ethnos gazetesi ayrıca, Dendias'ın provoke edilmesi halinde, buna uygun şekilde karşılık vermesi konusunda açık talimat aldığını duyurdu.
Yunan Kathimerini gazetesi, "canlı" ibaresiyle yayınladığı haberde "Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları Nikos Dendias ve Mevlüt Çavuşoğlu birebir görüşmeleri, iki heyetin uzun süren görüşmelerinin ardından gerçekleşti. Ardından da ortak açıklama yapıldı." ifadelerini kullandı.
İki tarafın da gerginliğin hafifletilmesi çağrısında bulunduğunu yazan Kathimerini gazetesi, Çavuşoğlu'nun Dendias'a sert çıktığını yazdı ve "Ülkemi ve halkımı basın önünde ağır bir şekilde suçlarsanız, buna cevap verebilecek durumda olmalıyım" ifadelerini kullandı.
Yunan Protothema gazetesi ise, gecenin ilerleyen saatlerinde "Çavuşoğlu'nun patlamasının arka planı" başlıklı bir haber yayınlayarak manşetten verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Dendias'a dersini vermesini sindiremeyen Yunan medyası provokatif ifadelerle dolu bir habere imza attı.
Protothema'nın haberinde, "Çavuşoğlu'un öfke patlamasının Türk saldırganlığının ve Ankara'nın Yunan egemenlik haklarını gasp etme girişiminin bir örneği olduğu" gibi skandal ifadelere yer verildi.
Yunan tarafının Dendias-Çavuşoğlu görüşmesine "yoğun bir şekilde hazırlandığını" yazan Protothema, bir diğer Yunan gazetesi Ethnos'un duyurduğu ve Türk basınında da yer verilen haberi de yalanladı.
Kendi medyasının haberini bile yalanlayan Protothema, Dendias'ın provoke edilmesi halinde, buna uygun şekilde karşılık vermesi konusunda açık talimat aldığına dair haberi, sanki Türk medyası duyurmuş gibi lanse etti.
Yunan medyası Dendias'ın skandal açıklamarı sonrasında Türkiye'den gelen tepkileri de haberleştirdi. Türk hükümetinin ilk resmi tepkisinin Ömer Çelik'ten geldiğini yazan Athens Voice haber sitesi Çelik'in Nikos Dendias'ın saygısızlıkğından dem vurduğunu sayfalarına taşıdı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Türkiye'ye yönelik söylemlerini eleştiren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Saygısızlık ve bağnazlık bir diplomasi yöntemi değildir. Bağnazlığın dolaştığı yerde diplomasi bulunmaz" ifadelerine yer vermişti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı, dün Ankara'ya gelerek önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. 45 dakika süren görüşmenin ardınan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias'la ortak basın toplantısı düzenlemişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, Mevkidaşı Dendias'ı, Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirmiş, ziyaretin dün planlandığını fakat dünkü NATO toplantıları nedeniyle bugün yapıldığını aktarmıştı.
Bakan Çavuşoğlu, özellikle Türkiye-Yunanistan arasında diyalog kanallarının tekrar canlandırılmasını çok olumlu bulduklarının altını çizerek, söz konusu ziyaretin anlamının büyük olduğunu ifade etmişti.
"Yunanistan'la sorunların, iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz." diyen Çavuşoğlu, sorunlara üçüncü taraflar üzerinden çözüm aramanın doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulamıştı.
Çavuşoğlu, "Oldu bitti ve provokatif söylemlerden de uzak durulmalıdır. Bugün bunları enine boyuna değerlendirme imkanımız oldu." ifadelerini kullanmıştı. Görüşmelerde, hem Türkiye hem de Yunanistan'daki azınlıklar konusunun da ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "(Türkiye-Yunanistan) Her iki ülke içindeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır ve olumlu yansımaları olacaktır." demişti.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de kendi belirlediği ve Birleşmiş Milletler'e (BM) kaydettirdiği kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çizerek, yine Türkiye'nin bugüne kadar Türkiye'yi dışlayan ve Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan adımlara karşı ne yapabileceğini gösterdiğini vurgulamıştı.
Söz sırası Yunan Bakan'a geldiğinde Dendias, bugünkü görüşmelerin açık ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini belirtti. Dendias ayrıca, bugünkü temaslarında birçok ikili konuya değindiklerini vurgulayarak, Çavuşoğlu'yla iki ülke arasındaki iş birliğini çeşitli alanlarda geliştirmek hususunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Ancak Dendias konuşmanın devamında dostane ortamı gerecek skandal açıklamalarda bulundu. Dendias, "Biz bu konuda yapıcı bir tutum takındık ancak AB ilke ve değerlerine saygı duymak gerekir. Bu da bütün üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı duymaktan geçer." dedi ve ekledi: "Bu çerçevede AB ikili bir yaklaşım benimsedi. Önlem alma ihtimali konseyin her zaman masasında bulunuyor. Eğer Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse önlem ihtimalleri tekrar gündeme gelecektir. Hem ikili ilişkilerimize hem de Türkiye'nin AB üyeliğini etkileyen bir durum."