Katil Esad'a bağlı kuvvetler, İdlib'de Türk askerine hain bir saldırı düzenledi. Düzenlenen saldırıda 4 asker şehit olurken 9 askerimiz de yaralandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Recep Tattip Erdoğan, "4 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. 9 askerimiz de yaralandı. Yaralılarımızın tedavisi de sürüyor. Türkiye bu saldırının karşılığını da misliyle vermiş durumda. Vermeye de devam ediyor. Gerek fırtına obüsleriyle gerekse F-16'larımızla belirlenen noktalara vuruşlar devam ediyor" ifadelerini kullandı. Peki İdlib nerede? Esad mutabakata neden uymuyor? İşte 10 soruda İdlib'de yaşananlar...
1. İDLİB NEREDE?
İdlib, Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye'nin Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alıyor. Türkiye ile 130 kilometrelik sınır komşuluğu olan İdlib'in doğusunda Halep, kuzeyinde Halep'in Afrin ilçesi, güneyinde Hama, batısında Lazkiye illeri bulunuyor.
Astana sürecinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki toplantıda yoğun çatışmalara sahne olan İdlib ili ve çevresindeki batı Halep kırsalı, kuzey Hama kırsalı ve Lazkiye kırsalını da içine alan bölgeyi Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.
Bu nedenle "İdlib" denildiğinde söz konusu kırsal bölgeleri de içeren alan kast ediliyor.
2.ÇATIŞMALARDAN NASIL ETKİLENDİ?
Muhaliflerin kalesi olarak bilinen İdlib, özellikle Rusya'nın Ekim 2015'te iç savaşa dahil olmasından sonra çok şiddetli hava ve kara saldırılarına maruz kaldı.
Buna rağmen İdlib Türkiye sınırında yer alması ve sınır hatlarının nispeten güvenli olması nedeniyle iç savaş boyunca en fazla göçü aldı. İdlib, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin ülke genelindeki saldırıları ve zorunlu göçler nedeniyle yaklaşık 4 milyon sivilin sığındığı bir vilayet haline geldi.
Rejimin Astana sürecini hiçe sayarak, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne hemen her yönden düzenlediği saldırılar neticesinde birçok yerleşim yıkılıp "hayalet kente" dönerken, bölge genelinde hedef alınan onlarca hastane, okul ve yaşam merkezi hizmet dışı kaldı.
3. İDLİB'DE HAKİMİYET DURUMU NEDİR?
İdlib, 14 etkin muhalif grubun oluşturduğu "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" (Cephe Vataniyye Tahrir) ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam (Şam'ı Özgürleştirme Heyeti) arasındaki hakimiyet alanlarına bölünmüş durumda.
Rusya, İdlib'de terörist grupların hakim olduğunu iddia ediyor.
SINIR GÜVENLİĞİMİZ İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP
Türkiye için de bu noktada yaşananların yeni göç dalgaları ve sınır güvenliği açısından oldukça önemli. Bu nedenle Türkiye İdlib'in çeşitli noktalarında gözlem noktaları oluşturmuş ve burada elde edilen tespitler çok kez Astana ve Soçi'de masaya yatırılmıştı.