Joe Biden'ın görevi Donald Trump'a devretmeden önce Rusya-Ukrayna savaşında gerilimi yükseltecek bir hamle yaptı. ABD yönetiminin, Ukrayna'ya, uzun menzilli Amerikan silahlarını sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma imkanı tanıyacak izni verdiği bildirildi.
Bu haberin hemen ardından Ukrayna, Rusya'yı ABD ve İngiliz füzeleriyle vurdu. Rusya ise cevap olarak yeni bir füze sistemiyle Dnipro'yu hedef aldı. Tansiyon bir nebze olsun azalmışken Fransa'dan ise ortalığı karıştıracak bir açıklama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Ukrayna'nın, uzun menzilli Fransız füzelerini "meşru müdafaa çerçevesinde" Rusya'ya karşı kullanabileceğini ve Fransız askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi konusunda "hiçbir seçeneği dışlamadıklarını" söyledi.
BBC'ye verdiği röportajda bu füzelerin daha önce kullanılıp kullanılmadığını doğrulamaktan kaçınan Fransız Bakan, "Prensiplerimiz açık. Mesajlarımız Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından net bir şekilde alındı." diye konuştu. Fransız Bakan, "Ukrayna'yı ihtiyaç duyduğu miktar ve sürece destekleyeceğiz. Neden? Çünkü burada bizim güvenliğimiz söz konusu." diyerek, Rus ordusunun, her ilerleme kaydettiğinde, Avrupa'ya yönelik tehdidin de yaklaştığını dile getirdi. Barrot, Ukrayna'nın NATO üyeliğine davet kapısını açık tuttuklarını ve bu konuda Avrupalı müttefikleri, Fransa'nın tutumuna yakınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini de kaydetti.
ABD'Lİ İSİMDEN ÖZEL AÇIKLAMALAR
Bölgeden sıcak gelişmeler gelmeye devam ederken, Biden'a çok yakın bir isim olan eski Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey A Haber'e önemli açıklamalarda bulundu.
"TEREDDÜT ETMİŞTİ AMA GÖNDERDİ"
Jeffrey, "Biden, hem Ukrayna'nın içinde hem de Ukraynalıların Rusya'da ele geçirdiği Kursk bölgesinde son dönemdeki ilerlemelere yanıt veriyor. Son birkaç haftadır bu durumu görüyoruz ve bu makul bir durum. Bunu birçok kez gördük. ABD uzun menzilli sistemler göndermekte tereddüt etmişti ama sonrasında gönderdi." dedi.
BİDEN UKRAYNA'NIN KAYBETMESİNİ İSTEMİYOR
Putin'in her zaman tehdit edici her koşulda istikrarı bozacak davranışlar sergilediğini dile getiren Jeffrey, "Biden daha geniş bir savaş istemiyor. Ukrayna'nın kaybetmesini istemiyor. " açıklamasında bulundu.
"ÇİN TABUYU YIKABİLİR"
Jeffrey, "Bu, Rusların ve onlardan önceki Sovyetlerin kullandığı nükleer silah stratejisiydi. Bunları sadece aşırılık için kullanmışlardı. Kağıt üzerinde revize etseler de nükleer silah kullanmak sıra dışı bir adım. 1945'ten beridir kimse bunu yapmadı. Bu durum Moskova'yı böyle bir adıma götürecek hiçbir şey görmüyorum. Unutmayın Moskova Çin'e çok bağlı. Çin eğer nükleer silahları kullanırsa bu bir tabuyu yıkacaktır. Ve Çin gibi ülkeler Japonya, Güney Kore, Tayvan ve diğerleri de nükleer silah kullanacaklardır. Bu Çin için kabus olur. Çin üzerinde bir baskı olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.
Jeffrey'nin sözlerini değerlendiren Abdülkadir Selvi, "Jeffrey'nin yaklaşımı klasik bir ABD'li yaklaşımı. Trump'ın bu dönemdeki önceliği bence Rusya Ukrayna savaşı olmayacaktır. Kendi içinde ekonomi, göçmen ve Çin sorunu olacaktır." dedi.
"SÖZLERİ BOŞ DEĞİL"
Doç Dr. Ali Fuat Gökçe ise Jeffrey'nin Çin hakkındaki sözlerine vurgu yaparak, "2. Dünya Savaşı'nı enerji hammaddelerine sahip olmak isteyen ülkelerin yapmış olduğu savaş olarak değerlendirdiğimizde şimdi de 3. Dünya Savaşı'nı yeni enerjiye sahip olma anlamında değerlendirebiliriz. Gelişen teknoloji kritik minerallerin önemini artırdı. Bugün kritik minerallerin %90'ı Çin'de ve Pasifik Bölgesi'nde. Biden 2 ay önce Çin ile nükleer savaşa hazır olalım talimatı verdi. ABD, Çin'i çevrelemek için Hindistan'ı yanına çekti. Jeffrey'nin sözü bu yüzden boş değil. " dedi.