Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLDİ
Depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. Deprem çevre iller başta olmak üzere çok sayıda ilde hissedildi.
ÇOK SAYIDA BİNA YIKILDI
Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da binalar yıkıldı.
Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi yönlendirildi.
ÇOK SAYIDA ARTÇI DEPREM MEYDANA GELİRKEN BÜYÜK BİR DEPREM DAHA OLDU
AFAD, depremin ardından en büyüğü Gaziantep Nurdağı'nda 6,6 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldiğini açıkladı.
Artçı depremlerin ardında merkez üssü Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
1541 CAN KAYBI VAR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1541 olduğunu, 9 bin 733 kişinin yaralandığını bildirdi.
SON DURUMU OKTAY AÇIKLADI | VİDEO İZLE
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Her iki depremde toplam 145 artçı deprem yaşadık. Üçü 6'dan büyük. Çalışmalarımız sık aralıklarla sizlerle paylaşıldı. Çalışmalarımız sık aralıklarla paylaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız AFAD'a geldiler. Şu anda Külliye'de afet yönetiminin başındadır.
Maraş'ta 234 kaybımız var, 1700 yaralımız var. 310 yıkılan binamız var.
Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız var.
Osmaniye'de 205 hayatını kaybeden, 1003 yaralımız var.
Adıyaman'da 20 kayıp, 200 yaralımız,
Diyarbakır'da 46 vefat, 557 yaralımız var.
Urfa'da 30 kaybımız, 1071 yaralımız mevcut.
Antep'te 309 kaybımız, 1497 yaralımız.
Kilis'te 13 kaybımız,
Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız mevcut.
Malatya'da 106 kaybımız, 1941 yaralımız var.
Elazığ'da 6 yıkılan binamız.
Toplamda 1541 vatandaşımız hayatını kaybetti, 9733 de yaralımız var. 3 bin 471 yıkılan da binamız var.
Sahada toplam 9 bin 698 arama kurtarma personeli bulunmakta. 14 bin 720 personelle sahadayız. Biz de arama kurtarma ve her türlü yardımlarla ilgili çalışmalarımızı yürütürken yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili hassas davranıyoruz.
Okullarımız 13 Şubat'a kadar tatil edildi. Gerek yurt, pansiyon, kapalı spor salanlarında barınma amaçlı değerlendirilecek. 12 ili kapsayan üniversitelerimizde YÖK eğitime ara vermiş durumda.
"BARAJLAR DENETLENDİ"
Bölgedeki tüm barajlar denetlendi. Yüzeysel çatlakların olduğu barajlarda risk olmadığını gördük.
Doğrudan etkilenen 10 ilde kalan enkaz olmayan, görevli bulunmayanların o illerden dışarı çıkmalarını arzu ediyoruz. Diğer illerimize geçtiklerinde şehrin girişinde gerekli bürolar kurularak yönlendirme yapılacaktır.
Gerek çadır, ısıtıcı, yatakla alakalı mevcut illerimizde lojistik depolarında olanlar vardı, diğer illerinden de sevk ediyoruz. Ulaşmayan varsa yolda olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini arzu ederim. Sahra mutfakları, aş evleri ikram araçlarıyla illerimizde beslenme merkezleri kurulmuş durumda.
Sabah günün ağarmasıyla bölgeden ilk görüntüler paylaşılmaya başlandı.
Depremin merkez üssü Pazarcık ilçesinden gelen ilk görüntüler, felaketin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaşanan depremle ilgili son bilgileri paylaştı.
Başkan Erdoğan, ''Bu gece saat 04.17'de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak tespit edilen ve son değerlendirmeye göre büyüklüğü 7.7 olarak ölçülen deprem geniş bir alanda hissedildi. Derinliği 7 kilometre olarak belirlenen deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı.
Deprem merkezine nispeten yakın illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye'nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkanları derhal seferber etmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir" dedi.
ÖNCELİĞİMİZİ ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA VERDİK
AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumların ekiplerini bölgeye gönderdiğine dikkat çeken Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağrılmıştır. Önceliğimizi arama-kurtarma çalışmalarına verdik. Halihazırda 9 bin personel arama-kurtarma çalışması yürütmekte; deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma çalışmaları kesintisiz sürüyor. Biz de depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara'daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık.
Ankara'daki koordinasyon merkezimiz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay başkanlığında hemen harekete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesi şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar. Yakın yerlerden başlayarak ülkemizin dört bir yanında deprem bölgesine arama-kurtarma ekipleri ve ekipmanları yardım malzemeleri sevk edildi ve sevk ediliyor" diye konuştu.
5 BİN 385 YARALIMIZ VAR
Erdoğan, AFAD tarafından yapılan planlamaya göre yönlendirilen arama-kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşların da yardımcı olduğunu belirterek, "Mevsimin kış, havanın soğuk, depremin gecenin tam yarısı gerçekleşmiş olması işleri zorlaştırmakla birlikte herkes canla başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksi vermiştir. Şuan ki tespitlerimize göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtulan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir.
Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamın nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz. Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır. Tabii böyle dönemlerde ulaşımın ve iletişimin sağlıklı yürütülmesi büyük önem taşıyor. Bunun için bilhassa enkaz bölgelerine giden yolların açık tutulması, iletişim araçlarının sadece zorunlu durumlarda kullanılması gerekiyor" diye konuştu.
Erdoğan, ayrıca uluslararası yardımlar için de Türkiye ile temaslar kurulmaya başlandığını ifade ederek, "NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün 85 milyon tek yürek tek bilek olma günüdür" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AFAD Merkezi'nde sabah erken saatlerde açıklamalarda bulundu.
Oktay'ın açıklamasından önemli bölümler şu şekilde:
- Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız.
- Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır.
- AFAD bünyesinde yardımlar koordine edilecek, bir hesapta yardımlar toplanacak ve htiyaç sahiplerine dağıtılacak.
- Cumhurbaşkanımız depremin olduğu dakikadan itibaren olayı takip etmekte ve yönetmektedir. Şu an Ankara'ya intikal etmek üzere.
- Okullarımızın tatil edilmesi hususu var. Milli Eğitim Bakanımızla da Cumhurbaşkanımızla da hemen görüştük. 10 ilimizle alakalı hasarın etkinlik düzeyine göre de okullarımızın tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da yarın en geç açıklamış oluruz. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil ama sonrasıyla alakalı bunu değerlendireceğiz.