Kovid-19 ile grip arasındaki belirti ve semptomların benzemesi önümüzdeki aylarda hastaları en çok zorlayacak konulardan biri olarak öne çıkıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük ve yorgunluk her iki hastalıkta ortak ana şikâyetlerdir. Tat ve koku kaybı ise Kovid-19 hastalarında sık gördüğümüz belirtilerdir. İshal de Kovid-19 hastalarının yüzde 20'sinde görülen bir belirtidir. Bu tür şikâyetleri olan hastalar bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" şeklinde konuştu.
GRİP VE NEZLE BİRBİRİYLE KARIŞTIRILMAMALI
Grip ve nezle (soğuk algınlığı) aynı hastalık olmamasına rağmen birbiriyle sık karıştırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, şunları söyledi:
"Grip genelde yılda bir defa geçirilebilirken, nezleye 8-12 virüsün farklı serotiplerinin etken olması nedeniyle insanlar kış boyunca birkaç defa nezle olabilir. Nezlede sıklıkla burun, akıntısı ve burun tıkanıklığı görülür. Ateş görülmez, hafif kırgınlık görülebilir ama günlük yaşamı etkilemez.
Gripte ise yaygın kas ağrıları ve ateş görülür. Aşırı yorgunluk nedeniyle hastalar istirahat etme ihtiyacı hisseder.
Grip yaptığı bu klinik tablo nedeniyle ülkemizde 'paçavra hastalığı' olarak da isimlendirilmektedir.
Birçok ortak nokta bulunsa da her hastanın hikâyesi birbirinden farklılık gösterir. Bu nedenle tıpta sık kullanılan bir deyiş vardır; hastalık yoktur, hasta vardır.
Hastalığın nasıl başladığı, hastanın şikâyetlerinin nasıl devam ettiği, kullandığı ilaçlara nasıl yanıt alındığı aile bireylerinde ve çalışma arkadaşlarında hastalık olup olmaması gibi bir dizi soru ile beraber hekim muayenesi hastalıkların birbirinden ayrılmasında yardımcı olur.
Ayırıcı tanıda muayenenin yanı sıra Covid-19 PCR testi ve hızlı grip antijen testi yaptırılması önerilir."
KOVİD-19 VE GRİPTEN AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN
Hastalıkların tedavilerinin farklılıklar göstermesinin ayırıcı tanının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Bu üç hastalıkta da antibiyotikler etkili değildir. Kovid-19 ve gripten aşı ile korunmak mümkündür, nezlenin ise aşısı yoktur.
Kovid-19 aşısı olmayanlarda veya eksik dozda aşı yapılanlarda hastalık ağır seyredebilmektedir. Aşılı bireyler ise hastalıktan korunmakta veya enfeksiyon gelişirse de daha hafif geçirilmektedir.
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyum, kalabalık ortamlardan uzak durmak, kapalı mekanların taze hava girecek şekilde havalandırılması, Kovid-19 ve grip hastalarının izole edilmesi bu hastalıkların yayılımını azaltacaktır" ifadelerini kullandı.
27 EYLÜL KORONAVİRÜS TABLOSU
Türkiye'de son 24 saatte 353 bin 324 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 188 kişinin testi pozitif çıktı, 206 kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüs tedavisi ya da karantina süreci sona eren 25 bin 160 kişi ise iyileşti.
AŞI SAYISI 108 MİLYONU GEÇTİ
18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 70,59, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 86,28 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de bugüne kadar uygulanan toplam aşı sayısı 108 milyon 305 bin 902'ye yükseldi.
BAKAN KOCA VAKA SAYISINA DİKKAT ÇEKTİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Bugünkü tabloda, 27.188 kişinin, ortalama bir hafta önce, uymaları gerektiğini aslında bildikleri kurallara uymadığını görüyoruz.
Muhtemelen risk aldıklarını düşünmüyor, tedbire gerek görmüyorlardı. Kalabalık ortamda, evimizin dışında tedbirlere mutlaka uymalı, aşımızı olmalıyız." ifadelerini kullandı.