Sağlık Bakanlığı'nın dün vaka sayısını 39 bin 302 olarak açıklamasıyla, 'salgında 3'üncü dalganın pik noktasına mı çıktık' sorusu gündeme geldi. Ancak konuyla ilgili konuşan uzmanlar, henüz pike ulaşılmadığını söyledi.
MUTANT VİRÜSÜN ETKİSİ
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz konuyla ilgili, "Bulaşıcılık oranı yüzde 70 daha fazla olan İngiltere kökenli varyantın ülkemizdeki pozitiflik oranının yüzde 75 olması ve bu kadar hızlı bulaşma özelliği göstermesi, vakaların 30 binin üzerine çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri oldu.
Son dönemde aile içi-konut içi bulaşta daha önce bir kişi bir kişiye bulaştırırken, şimdi bir kişi aile üyelerinin tamamına bulaştırıyor.
Kalabalık ve kapalı ortamlarda çalışan kişilerin ailelerine İngiltere kökenli varyantın taşınmasıyla, diğer üyelerin de korunmasız olmaları nedeniyle bulaşma oranı çok arttı." ifadelerini kullandı.
ÇOK HIZLI GEVŞEDİK
Prof. Dr. Necmettin Ünal ise "Vaka sayısının 39 binlere çıkmasının en önemli nedenlerinden ilki normale dönüşle ilgili tedbirlerin çok hızlı ve basamaklandırma yapılmadan uygulamaya sokulması oldu.
Vakalar 6 bindeyken gevşemeye başladık. Hızlı gevşemenin o zaman bile sonuçlarını yaşamıştık. Aşılamada iki doz aşıyı olanların sayısı sadece yüzde 9.
Pandemiyi aşmak için bu rakam yeterli değil. Yüzde 75'lere çıkarmak lazım. Tabii her şeye rağmen Türkiye çift doz aşıyı en çok yapan ülkelerden biri, bunu da atlamamak gerek.
Yani aşı sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın problemi. Avrupa ile beraber pikleri yaşıyoruz. Günlük vaka sayısı bakımından Avrupa'da ilk sıraya, dünyada ise 4'üncü sırada yükseldik.
Çözüm çok hızlı aşılamak ya da gevşeme tedbirlerini gecikmeden sıkılaştırmak. Bugüne kadar kısmen uygulanan tedbirleri tamamen devreye sokmak şart. Çünkü daha pikin en üst noktasına ulaşmadık.
VAKALAR DAHA DA ARTACAK
Vaka sayısı daha da artacak. Türkiye'de 3 milyon kişi hastalığı geçirdi.
Asemptomatikler dahil edildiğinde 10-15 milyon kişinin hastalığı geçirdiği tahmin ediliyor.
Bu şartlar altında bu kişilerin bağışıklık geliştirdiğinden çok emin olamayız, çünkü hastalığı hafif geçirenlerin bağışıklığı da çok güçlü olmuyor.
Orijinal virüsle hastalığı geçirenlerin, varyantlara karşı ne kadar bağışıklığı olduğuna yönelik de bilgimiz yok." şeklinde konuştu.
YENİ BİR KORONAVİRÜS TÜRÜ ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü Başkanı Dimas Covas, koronavirisün yeni bir türüne rastladıklarını duyurdu.
Bölge basınında çıkan habere göre, Covas, düzenlediği basın toplantısında, yapılan analizler neticesinde Sao Paulo eyaletine bağlı Sorocaba kentinde Covid-19'un Güney Afrika varyantı ile benzer özelliklere sahip yeni bir türüne rastladıklarını açıkladı.
Covas, virüsün görüldüğü kişinin, Güney Afrika'ya seyahat etmediği ve oraya seyahat eden herhangi bir kişiyle de temas halinde olmadığı, bu nedenle yeni türün, ülkenin Amazonas eyaletine bağlı Manaos şehrinde ortaya çıkan daha bulaşıcı türünün mutasyona uğramış hali olabileceğini söyledi.
HENÜZ BİR KİŞİDE GÖRÜLDÜ
Virüsün görüldüğü kişi ile temasta bulunanların karantinaya alındığını belirten Covas, bu türün henüz bir kişide görüldüğünü ve aynı türün neden olduğu vakaların varlığının araştırıldığını sözlerine ekledi.
Yaklaşık 700 bin nüfuslu Sorocaba kenti, Brezilya'da Covid-19'dan en çok etkilenen Sao Paulo eyaletinin iç kesimlerinde yer alıyor.
Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, ABD'nin ardından Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.
Brezilya, son haftalarda hem yoğun bakım ünitelerindeki doluluk hem de Covid-19'un daha bulaşıcı türü P1'in yayılması nedeniyle zor günlerden geçiyor.
Son bir haftadır ülkedeki günlük ortalama ölü sayısı 2 bin 700'ün, vaka sayısı da 75 binin üzerinde seyrediyor.
Son dakika haberine göre, Türkiye'ye getirilen 2.8 milyon doz BioNTech aşısı Sağlık Bakanlığı depolarına yerleştirildi. Aşılar, saklama koşullarına uygun olarak tasarlanan özel odalarda eksi 80 derecede muhafaza ediliyor.
Aşıların, analiz çalışmasının ardından uygulanması bekleniyor. Sırası gelenler tercihlerine göre randevu sisteminden Pifizer-BioNTech'in ya da Çin şirketi Sinovac'ın geliştirdiği "CoronaVac" aşısı olabilecek.
KODLAMA SONRASI...
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aşı çalışmalarına BioNTech aşısının da dahil olduğu belirtildi. Son sevkiyatlarla toplam 2.8 milyon doza ulaşan BionTech aşılarının, özel koşullara uygun şekilde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı depolarına yerleştirildiği aktarılan açıklamada, aşının analiz çalışmalarının ardından uygulanmaya başlanacağı kaydedildi.
Açıklamada, aşının nisanda 4.5 milyon doza ulaşacağı ve 30 milyon doz için firmayla opsiyonlu anlaşma sağlandığına dikkat çekildi. Türkiye'ye özgü aşı güvenliğini sağlayan Aşı Takip Sistemi (ATS) ile gerekli olan kare kodlama işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte, aşıların illere sevkinin başlayacağı kaydedilen açıklamada, "Sevk sırasında özel koli ve sıcaklık kayıt cihazları kullanılacak.
Aşılar, il depolarında kuru buz dolu kolilerde 5-15 gün oda sıcaklığında veya eksi 20 derecede 14 gün saklanabiliyor. Aşı uygulama merkezlerine, 120 saat içerisinde uygulanabilecek doz sayısı kadar flakon sevk edilecek.
Aşı uygulama merkezi teslim aldığı aşıları 2-8 derecede aşı dolabında saklayacak" dendi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı'ndan Dr. Tarkan Mustafa Yamanoğlu da aşının hazırlık aşamasının da farklı olduğuna değinerek şunları kaydetti: