Kredi Yurtlar Kurumu, üniversite öğrencilerine her yıl burs ve kredi imkanı sağlıyor. Burs geri ödemesiz olarak verilirken, kredi ise öğrencinin iş hayatına girmesi ve düzenli çalışması sonrası geri alınıyor. Birçok öğrenci KYK borcunun silinmesini istiyor. Bakan Berat Albayrak, KYK borçlarına ilişkin açıklamada bulundu.
KYK KREDİ BORÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
KYK kredi borçlarından haberdar olmayan öğrenciler nasıl bilgi elde edeceklerini merak ediyor. KYK kredi borçları, vergi sorgulama sisteminden öğrenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de KYK borçları görüntülenebiliyor.
KYK BORCU NASIL HESAPLANIR?
Öğrenim süresi boyunca alınan toplam kredi miktarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Yani kısaca alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi şeklindedir.
Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edildiğinden borcun alınmış olan kredi miktarını geçmesi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı böyle bir sınırlama getirilmiştir.
KYK BORÇLARI NE ZAMAN ÖDENMEYE BAŞLAR?
Öğrenci, öğrenim kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde öder.
KYK BURSU NE KADAR?
Üniversite eğitimi boyunca devletten burs almak isteyenleri yakından ilgilediren KYK burs maaşlarına zam geldi. Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre Kredi Yurtlar Kurumu devlet bursunda artış belli oldu.
2020 Ocak'ta lisansta aylık 550 TL, yüksek lisansta 1.100 TL, doktorada da 1.650 TL'ye çıkacak. Burs alan öğrencilerden mezun olduktan sonra hiçbir karşılık beklenmiyor. Ancak kredi alanlar mezun olduktan sonra geri ödeme yapmak zorunda.
Örneğin bu yıl geri ödemeli kredi almaya başlayan bir öğrenci, her yıl belli oranda kredi miktarının yükselmesi de göz önüne alınınca 30.000 TL'ye kadar çıkan bir borçla karşılaşabiliyor.
KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor.
Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.
KYK MÜDÜRÜ GEÇEN AY AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Konuyla ilgili KYK Müdürü Recep Ali Er geçtiğimiz ay bir açıklama yapmıştı. Er, "Kredi borçlarını ödemeyenlere haciz geliyor mu?" sorusuna "Biz isteyen her öğrencimize kredi veriyoruz. Öğrencilik bittikten sonraki takipler ise Maliye Bakanlığı'nın kontrolünde. Bu konudaki uygulama şöyle: Borçların tahsili, öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Ama eğer öğrenci bir iş bulamadıysa, birer yıllık ertelemeler yapabiliyor.
5 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR
Yaşanan sıkıntı, iş bulamayan mezunların, bunu zamanında beyan etmemelerinden kaynaklanıyor. Gidip daha önceden, işsiz olduğunu bildirirlerse, sıkıntı yaşanmaz!.." diye cevap vermişti. Ertelemelere rağmen son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı 5 milyona ulaştı. Bunlardan 280 bin kişinin hesaplarına haciz uygulandı.
MECLİS'E DE TAŞINDI
Öğrenim kredilerini ödemekte zorlanan kişilerin durumu sıkça Meclis'e taşındı. Milletvekilleri, ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme faizi uygulandığına ve geciken borçla, alınan kredinin 2-3 katına çıktığına dikkat çekti. Haciz işlemlerinin başlatıldığını kaydeden milletvekilleri, faizlerin silinmesi gerektiğini söyledi.
HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK'IN AÇIKLAMASI UMUTLANDIRDI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında, KYK borçları hakkında yaptığı açıklama büyük heyecan yarattı. "KYK borçlarıyla ilgili çalışma yapıyoruz" diyen Albayrak, çalışmanın borçları silme, erteleme ya da taksitlendirme olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi..
KYK ÇALIŞMASI 2019 YILI SONUNDA AÇIKLANACAK
Maliye Bakanlığı tarafından ele alınan KYK borçları ve vatandaşların sorun yaşadığı diğer konulara dair düzenleme paketinin Aralık sonunda duyurulacağı öne sürüldü. Bu ekonomi paketi içerisinde KYK öğrenim krediisi borçlarının dışında ayrıca daha önce vergi ve harçlar ile ilgili borçlarını yapılandırmış ama yapılandırma hakkını kaybetmiş vatandaşlar için yeni haklar sunulacak. Bunun dışında pakette esnaflar için ahilik sistemine dair düzenlemeler de yer alacak.