TSK'da kamikaze İHA KARGU'ların sayısı artıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, güvenlik güçlerinin harekat sahasında elini güçlendiren Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU'nun yeni teslimatlarının Türk Silahlı Kuvvetlerine gerçekleştirildiğini bildirdi.

1 | 22

Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından üretilen sistemin görüntüleriyle birlikte teslimat sürecine ilişkin bilgi verdi.

2 | 22

İsmail Demir, "KARGU teslimatlarına devam ediyoruz. Güvenlik güçlerimizin harekat sahasında elini güçlendiren KARGU'nun yeni teslimatlarını Türk Silahlı Kuvvetlerine gerçekleştirdik. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

3 | 22

"Kamikaze İHA" olarak tanınan KARGU'nun, benzerlerinden üstün özelliklerine dikkat çekilen videoda da bu sistemin artırılmış görev süresi, artırılmış görev irtifası, düşük ses seviyesi ile hızlı, çevik, akılı ve güçlü bir yapıda olduğu kaydedildi.

4 | 22

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, milli ve yenilikçi ürünler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, deniz platformları alanından sonra taktik mini insansız hava aracı (İHA) sistemlerinde de ilk ihracat başarısına imza attı.

STM'den yapılan açıklamaya göre, güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ve ilk olarak IDEF 2017'de tanıtılan Kargu, 2018'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.

5 | 22

Sahadan gelen geri bildirimler doğrultusunda yenilenen ve muharebe alanında kendini kanıtlayan Kargu, birçok ülkenin dikkatini çekti.

İhracat pazarları için farklı ülkelerde testlere ve denemelere katılan Kargu, performansıyla beğeni topladı. Kargu, bu süreçte farklı coğrafyalarda denendi ve başarıyla görev yapabileceğini ortaya koydu.

Yürütülen üst düzey görüşmelerin ardından Kargu'nun ihracatına yönelik ilk sözleşme imzalandı.

6 | 22

Söz konusu sözleşme kapsamında ihraç edilen Kargu'ların teslimatı 2021 yılı içinde tamamlanacak.

STM, bugüne kadar çok sayıda Kargu'yu da Türk güvenlik güçlerine teslim etti.

7 | 22

"KARGU, SAHADA KENDİNİ BAŞARIYLA KANITLADI"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, zamanında parasıyla dahi alınamayan vurucu İHA sistemlerinde, bugün ihracat seviyesine ulaşıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, kısa süre içinde STM tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetlerince sahada etkin şekilde kullanılan milli gururumuz Kargu ilk ihracat başarısına ulaştı. Türk savunma sanayimizin ürettiği ve sahada kendini başarıyla kanıtlayan askeri ürünlerimizi, ihraç etmeye devam edeceğiz."

8 | 22

Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise "Türk savunma sanayii olarak, kabiliyetlerimizle dünyaya açılmaya devam ediyoruz. Milli gururumuz Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU, ilk ihracat başarısına ulaştı. Tebrikler." ifadelerini kullandı.

9 | 22

"KARGU İHRACATI İÇİN BAŞKA ÜLKELERLE DE GÖRÜŞÜYORUZ"
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de Türkiye'nin en büyük mühendislik gruplarından biri olarak, milli imkanlarla geliştirilen Kargu'nun ihracından duydukları mutluluğa değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'un ana yüklenicisi olan şirketimiz, askeri deniz platformlarında elde ettiği ihracat başarısını, taktik mini İHA'larla taçlandırmıştır. Kargu'ların ihracatına yönelik başka ülkelerle de görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye'nin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesine katkılar sunmaya ve ülkemizin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

10 | 22

KARGU'LAR FARKLI TİPTE MÜHİMMATLA DONATILIYOR
Kargu, özellikle tehdit açısından riskli bölgelerde askerlerin bölgeye girmeden tehditleri tespit edip, etkisiz hale getirilmesinde görev alıyor.

Tek er tarafından taşınabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA çözümü Kargu, platform üzerinde gömülü ve gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor.

"Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA)" ve "Yer Kontrol Ünitesi"nden oluşan Kargu, "man in the loop" prensibiyle tamamen insan (operatör) kontrolünde görev icra edecek şekilde tasarlandı.

Gündüz ve gece etkin operasyon yapabilen sistem, hassas vuruşa sahip bulunuyor. Görev iptali, eve dönüş ve kendini imha kabiliyetlerine sahip Kargu, yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmalarıyla donatıldı.

11 | 22

KERKES PROJESİ DE BAŞARIYLA SÜRDÜRÜLÜYOR
Kargu'ların, hem kendi içinde hem de Sabit Kanatlı Taşınabilir Akıllı Mühimmat Sistemi ALPAGU ve Döner Kanatlı Keşif İHA Sistemi TOGAN ile hareket edebilmesi için başlatılan sürü İHA çalışmaları da devam ediyor.

STM, İHA platformlarının GPS'ten bağımsız görev yapabilmelerine imkan sağlayacak KERKES Projesi'ni de başarıyla sürdürüyor.

Kargu'nun üzerinde kullanılacak farklı tipte mühimmat çalışmalarında ise sona gelindi.

12 | 22

169 ÜLKEYE İHRACAT
Türk savunma ve havacılık sektörü son yıllarda ürettiği yüksek teknoloji ürünleriyle ve sistemleriyle dünyanın gözdesi oldu. İnsansız hava araçları da dahil milli imkanlarla üretilen ürünlerin ihracatında bu yıl önemli artışlar yaşanırken, yılın ilk yarısında sektör yüzde 45 artışla 1 milyar 341 milyon dolarlık ihracata imza attı. Sektör, ilk 6 ayda Türk bayrağını aralarında ABD, Çin, Fransa ve Rusya'nın da olduğu 169 ülkede dalgalandırma başarısı gösterdi.

13 | 22

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Ülkemiz ihracatta büyük atılımlar yapan, savunma ve havacılıktaki başarıları başta olmak üzere teknolojiyi artık sadece kullanan değil; onu üretebilen, modernize edebilen ve ihraç edebilen bir ülke konumundadır. Son 10 yılda sektörün ihracatı yüzde 224 arttı. Artışta İHA ve SİHA'ların payı büyük. Rakamlar bize sektörün 2035 yılında ihracatını yüzde 425 artırarak 11 milyar dolar seviyesine rahatlıkla getirebileceğini söylüyor" dedi.

Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayi sektöründeki ihracat performansını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, yüksek teknolojili ürünlerin ihraç edilmesi ve Türkiye'ye kattığı prestij ile ülkenin yüz akı sektörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

14 | 22

YILIN İLK YARISINDA İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 45 OLDU
Yılın ilk yarısında; en güçlü artış performansına imza atan sektörler içinde; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artışla 1 milyar 341 milyon dolara ulaşan savunma ve havacılık sektörünün ön plana çıktığına vurgu yapan TİM Başkanı Gülle, yüksek teknolojili ürün ihracatının genel ihracat içindeki payının artması hem katma değer hem de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi payının yüzde 10'u yakalaması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

15 | 22

TÜRK BAYRAĞINI 169 ÜLKEDE DALGALANDIRDILAR
Türkiye'nin ihracatta büyük atılımlar yapan, savunma ve havacılıktaki başarıları başta olmak üzere teknolojiyi artık sadece kullanan değil; onu üretebilen, modernize edebilen ve ihraç edebilen bir ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Gülle, şunları söyledi:

"Bağımsızlığımızın en önemli unsurlarından biri yerli ve milli üretimli Savunma Sanayi'nden geçmektedir. Şu anda savunma ve havacılık sanayi sektörümüzün genel ihracattaki payı yüzde 3,5 seviyesinde. Yüksek teknoloji ürün ihracatında en başarılı neticemiz İHA ve SİHA'lardır. Bu başarımız bütün dünyanın da dikkatini çekti. 2021 yılının haziran ihracatına baktığımız zaman hem aylık hem çeyrekte hem de 6 aylık bazda önemli artışlar görüyoruz. Bu sektörümüz; geçtiğimiz yılın 6 ayında 138 ülkede Türk bayrağını dalgalandırırken, 2021 yılın ilk yarısında ise ihracat yaptığı ülke sayısını 169 ülkeye yükseltme başarısı gösterdi"

16 | 22

SON 10 YILDA SEKTÖRDE İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 224
Son 10 yılda sektörün ihracattaki artışının yüzde 224 olduğunu kaydeden Gülle, "Sektörde elde edilen başarıları ve yapılan yatırımları düşünürsek sektörümüzün ihracatının önü açık. Türkiye'nin 2019 yılında en uzak mesafeye ihracat yapan sektörler sıralamasında ilk sırada 2,25 milyar dolarlık ihracatın ortalama 5 bin 282 km'ye yapıldığı savunma ve havacılık sanayi sektörü yer almıştı. 2020 yılında sektörümüz, 2 milyar 279 milyon dolar ihracat yaptı" dedi.

17 | 22

GELECEK SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE
Başarıdan gurur duyduklarını aktaran Gülle, "2030 yılına kadar en çok performansını artıracak sektörlerin arasında ilk sırayı savunma ve havacılık sektörü alıyor. Sektörün bu süre zarfında yüzde 400 büyüyeceğini düşünüyoruz. Yüzde 400'lük büyüme de ihracatımızın 10 milyar doların üstüne çıkacağını gösteriyor. Bunlar sadece tahmin ama bu tahminleri güçlendirecek çok önemli ürünler ve pazarlar çıkıyor. Türkiye'nin başarısı, satıştan sonra hızla diğer ülkelerin de bu ürünlere yönelmesi süreyi öne çekebilir. Analizlerimize göre hem yüksek teknoloji olması hem de 2030 projeksiyonunda en hızlı büyüyecek sektörün savunma ve havacılık sektörü olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

18 | 22

ABD'YE İLK YARI 582,1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Gülle, yılın ilk yarısında özellikle ABD'ye yüzde 68 artışla 582,1 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, ABD'yi sırasıyla yüzde 1625 artışla 163,9 milyon dolarla Azerbaycan, yüzde 3 artışla 109,8 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'nin takip ettiğini belirtti.

19 | 22

2035 YILINDA 11,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ
Gülle, "Türkiye ekonomisine ve ihracat ekosistemine fayda sağlayacak ihracatçılarımıza bir pusula görevi görecek olan hazırladığımız 'İhracat 2021 Raporu'nda da 2035 yılında ihracat artışının en yüksek yaşanacağı sektörün, yüzde 425'le savunma ve havacılık sanayi olacağı öngörüsü de yer alıyor. Raporumuzda da 2025 yılında 3,5 milyar dolar 2035 yılında ise sektörümüzün 11,5 milyar dolarlık ihracat yapması öngörülüyor. Sektörümüz ihracattaki performans artışıyla dış ticaret açığını da azaltacak. Ülkemizin ihracat projeksiyonuna göre sıralamada en hızlı yükselmesi beklenen sektör savunma ve havacılık sanayi olurken, bu sektörümüzün 2021 yılında 19 sırada, 2025 yılında 17'inci sırada, 2030 yılında 13'üncü sırada, 2035 yılında da 11'inci sırada yer alması beklenmektedir" dedi.

20 | 22
21 | 22
22 | 22
GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.