Türkiye'nin Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltısı Pirireis hizmete girdi. Türkiye'nin Mavi Vatan'daki yeni muhafızı olan Piriresi sınıfında da bir ilke imza atmış oldu.
BAŞKAN ERDOĞAN: DONANMAMIZIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAĞIZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni'nde Pirireis'e ilişkin yaptığı açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan her türlü platform için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız. Donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz. Deniz Kuvvetlerimizin stratejik unsurlarının başında denizaltılarımız vardır. Bugün hizmete giren TCG Pirireis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltılarımızın ilkidir. Reis sınıfı denizaltılarımız dünyadakilere kıyasla üstün özelliklerle donatıldı." ifadelerini kullandı.
DİĞER REİSLER YOLDA
"Reis sınıfı tüm denizaltıları 2029'a kadar hizmete alacağız" Başkan Erdoğan sözlerinin devamında, "Biliyorsunuz halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Tabii ki bununla yetinmiyoruz. Yaklaşık 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle ulaşmayı ümit ediyoruz. Böylece kendi denizaltısını dizayn edip inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımızda kendi mecrasında ilerliyor. Pirireis denizaltısıyla ilgili vurgulanması gereken bir diğer nokta şudur. Denizaltımızın inşasında birçok savunma sanayi firmamız alt yüklenici olarak görev almış böylece MİLDEN için büyük bir birikim elde edilmişti" dedi.
SUYUN ALTINDA HAFTALARCA GİZLİLİK
Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kapsamında ilk adım atılan TCG PİRİREİS, 22 Aralık 2019'da havuza indirilmiş, testleri başarıyla geçmişti. Standart denizaltılardan yaklaşık 3 metre daha uzun (67.6 metre) ve 13.1 metre yüksekliğinde. Yüzeyde ve dalış durumunda sırasıyla 10 ve 20 knotun üzerinde hıza ulaşabiliyor. 27 kişilik mürettabatı barındırabiliyor. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) özelliği ile satha çıkmaksızın haftalarca su altında gizlilik içinde harekât icrası kabiliyeti bulunuyor. Ana silahlarını ve güdümlü mermilerin atılmasını sağlayan sistemleri barındırıyor. 8 adet 533 mm'lik torpido kovanı ile silahlandırılan denizaltı ayrıca gezgin seyir füzesi atma kabiliyetine sahip.
REİS SINIFI DENİZALTI ÖZELLİKLERİ
Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
Tekne diş çapı: 6,3 mil
Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
Hız (satıhta): 10+ knot
Hız (dalış durumda): 20+ knot
Mürettebat: 27