Yeni askerlik sisteminde son durum nedir? Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni askerlik sistemi şemasının kamuoyuna paylaşılmasının ardından askerlik süresinin 6 aya düşeceği bildirilmişti. Askere henüz gitmemiş olan vatandaşların yakından takip ettiği yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceği konusu merak ediliyor. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir aksaklık yaşanmayacağını belirtmişti. Peki, yeni askerlik sistemi yürürlüğe girdi mi? Askerlik süresi 6 aya düştü mü? İşte konu ile ilgili son gelişmeler...
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ?
Yeni askerlik sistemi henüz yasalaşmadı. Şu ana kadar yapılan çalışmalar sonucunda 1. bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bugün 65 bölümden oluşan 2. bölüme geçilecek. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından en kısa süre içerisinde yasalaşması bekleniyor. Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi konusunda bugün ya da yarın konu ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor.
BAKAN AKAR'DAN MUHALEFET PARTİLERİNE ZİYARET
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün düzenlemeyle ilgili muhalefet partilerini bilgilendirecek.
Akar, 15.00'de MHP, 16.30'da CHP ve 18.00'de İYİ Parti Meclis gruplarını ziyaret edecek.
'BİZE ANAYASA HÜKMÜ GEREĞİ 'BAŞKOMUTAN' DİYORLAR'
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen Askeralma Kanun Teklifi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu:
"Askerlikte aslında biz devrim niteliğinde bir reformu hayata geçiriyoruz. Bu yılların beklentisiydi, bunu şu anda biz devreye aldık. Günümüz dünyasında askerlik görevi çok iyi eğitim ve uzmanlık isteyen bir meslek haline dönüşmüştür. Askeri alandaki operasyonel faaliyetler ve araç gerek kullanımı için verilen eğitimlerin maliyeti bu işin yükümlüler eliyle yapılmasını verimsiz ve anlamsız hale getirmiştir. Kısa süreli eğitimle sahaya sürülen askerlerin can güvenliklerini sağlanmak da zorlaşmıştır. Türkiye epeyce bir vakittir planlı ve bilinçli bir şekilde profesyonel askerliğe geçişin hazırlıklarını yürütmektedir. Hep bunu konuşmuştur. Askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında sürekli yığılmaların yaşandığı ortadadır. Zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamalarının biri de bu yığılmayı ortadan kaldırmaktır. Gençlerimizin gerek eğitim, gerek iş hayatlarında kariyer planlarının onları giderek daha ileri yaşlarda askere gitmeye zorlaması da bir başka önemli husustur. Gerçeklere gözümüzü kapatamayız. Ben Genelkurmay Başkanı değilim, bize Anayasa hükmü gereği 'Başkomutan' diyorlar. Ama Genelkurmay Başkanlarımızın birçoğuyla çalıştım, Kuvvet Komutanlarının birçoğuyla çalıştım, birçok bilgiyi onlardan alma şansı yakaladım. Burada Kuvvet Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevinde olan Hulusi Paşamızdan bunları dinleyeceğiz. Şayet ortada yükümlü askerlik uygulamasıyla ilgili bir takım sıkıntılar ve ihtiyaçlar varsa, bunlara çözüm üretmek, siyasetçiler ve ülkenin yöneticileri olarak bizim asli görevimizdir."
'HİÇBİR AKSAKLIK YAŞANMAYACAKTIR'
Askeralma Kanunu'nun hazırlıklarının yeni sistemin getireceği sonuçlar ile göz önüne alınarak hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri mevcudunun bugün 419 bin olduğunu, bu sayının yarısının ise subay, astsubay, yedek subay, uzman, sözleşmeli er erbaştan teşekkül ettiğini açıkladı. Terörle mücadelede görev alan tüm birliklerin muvazzaf askerlerden oluştuğunu, yükümlülerin ise daha çok geri hizmetlerde değerlendirildiğini belirten Erdoğan, "Yeni askerlik kanunuyla yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecektir. Yeni askerlik sistemine geçilmesiyle ne ülkemiz sınırları içinde, ne de KKTC başta olmak üzere, ülkemiz sınırları dışında hiçbir aksaklık yaşanmayacaktır. Böyle bir şey söz konusu değil. Bu düzenleme bir yandan profesyonel askerliği yaygınlaştıracak, diğer yandan bu ülkenin tüm evlatlarının temel askeri eğitimden geçmesini sağlayacak bir anlayışla hazırlanmıştır. Yeni sistemle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde zafiyet oluşacağı iddialarının hiçbir temeli yoktur. Bu düzenlemelerin bir kez daha ülkemize, milletimize, gençlerimize, Türk Silahlı Kuvvetleri'mize hayırlı olmasını diliyorum. Her şeyden önce şu anda 'Dünyanın en güçlü ordusu' diye anılan TSK'nın komuta kademesi kusura bakmayın da bir güvenlik zaafını düşünemeyecek kadar basiretsiz mi? Bunları biz her an birlikte yaşıyoruz, müzakere ediyoruz, tartışıyoruz" diye konuştu.
"ASKERALMA KANUNU TEKLİFİ'NİN ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren Askeralma Kanunu Teklifi'nin geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir." dedi.
Turan, AA muhabirine, Askeralma Kanunu Teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Teklifin, olağanüstü bir süreç varmış gibi algılandığına değinen Turan, "Hayır, böyle değil. Askerlik Kanunumuz 1927 tarihli. Zaman zaman değişiklikler, revizeler olmuş ama esaslı olarak yüz yıldan beri olan bir kanun. İhtiyaçlar, şartlar, güvenlik parametreleri değişti. Bunlar değerlendirildiğinde tüm paydaşlarla toplantı yapıldı. Genelkurmayı var, bakanlar var, milletvekilleri var. Herkesin ortak kanaatiyle bir kanun teklifi hazırlandı. AK Parti Grubu, bu teklifi Meclise gönderdi." diye konuştu.
Kanun teklifine ilişkin diğer partilerin önerileri, eleştirileri ve revize taleplerinin kendileri için kıymetli olduğunu belirten Turan, bunları değerlendirdiklerini, görüştüklerini aktardı.
Konuya ilişkin tek başına karar vermelerinin doğru olmadığının altını çizen Turan, "Askerlik gibi ortak bir değerin, ortak bir anlayışın herkesin katma değeriyle olmasını istiyoruz." dedi.
AK Parti TBMM Grubu'nun, dün teklifle ilgili kapalı toplantıda bir araya geldiğini hatırlatan Turan, "Toplantıda Milli Savunma Komisyonu Başkanımız sunum yapmıştı. Biz aynı şekilde Milli Savunma Bakanımızın da grubumuza sunum yapmasını talep etmiştik fakat Savunma Bakanımız yurt dışında olduğundan bu sunum bugüne kaldı. O yüzden yalnızca sunum maksatlı bir araya geliyoruz. Toplantımızı yapacağız. Tabii ki vekillerimizin o brifingden sonra önerileri, tespitleri varsa bunları alacağız. Bu süreci ortak bir akılla yürütmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Turan, tüm partilerin tekliflerini değerlendirmek istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Olayı kanun çekiliyormuş, çekilmiyormuş, olağanüstü bir kriz varmış gibi kamuoyuna yansıtmak doğru olmaz. Askeralma Kanunu Teklifimizin arkasındayız, görüşmeye devam edeceğiz. Bugün de teklifin bölüm görüşmelerine başlayıp devam etmeye çalışacağız. Ümit ediyorum bu hafta nihayete erer ama muhalefetin bu konuda direnci olursa bunun iki ay sürmesi bile mümkün ama uzlaşı olursa 1 saate bitmesi de mümkün. O yüzden beraber ne olacağını değerlendireceğiz. Teklifin ortak bir uzlaşıyla, ortak kanun anlayışıyla geçmesini ümit ediyoruz."
Turan, muhalefetin birkaç konuda şerhi olduğunu, bunları tekrar gözden geçireceklerini belirterek, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Merkezi'nde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve partisinin milletvekillerinin de hazır bulanacağı kapalı grup toplantısına katılacağını, toplantıda bu konuların masaya yatırılacağını bildirdi.
Teklifin bir an önce yasalaşması temennisinde bulunan Turan, şöyle devam etti:
"Yüz binlerce gencimiz gözü, kulağı adeta Mecliste olarak süreci takip ediyor fakat mesele yalnızca terhis olacak gençlerimiz değil, ülkemizin güvenliği, askerimizin talepleri. Daha birçok konunun hassas olarak değerlendirilmesi söz konusu. Bazı haksız ithamlar, eleştiriler var. Örneğin 'Cumhurbaşkanlığına ekstra yetkiler veriliyor' iddiası var. Bunun doğru olmadığını dün Mecliste ifade etmiştim. Tam aksine Cumhurbaşkanımıza verildiği iddia edilen yetki zaten var olan yetki. Teknik olarak önceden bu yetkiyi Bakanlar Kurulu yürütme adına kullanırken, bugünkü sistemde Bakanlar Kurulu olmadığı için o ifadenin yerine 'Cumhurbaşkanı' eklenecek yani yeni bir yetki yok. Olan yetkinin yeni sisteme göre revize edilmiş hali söz konusu. O yüzden tüm ortak taleplerle beraber sürecin değerlendirileceği kanaatindeyim."
Teklifin, geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirten Turan, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir." dedi.
TERHİS OLANIN YERİNE PROFESYONEL ASKER
AK Parti'nin basına kapalı toplantısında ise TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Milletvekilleri, yasa ile birlikte terhis olacakların güvenlik ile ilgili sorun yaratabileceğine ilişkin endişelerini dile getirdi. Özellikle de terörle mücadele, Irak ve Suriye'de yaşananlar nedeniyle sınır bölgeleri ile Kıbrıs'ta bir sıkıntı yaşanabileceği belirtildi.
70 BİN ASKER AZALACAK
Yılmaz, TSK'nın bu konuda gerekli tüm hazırlıkları ve organizasyonu yaptığını, bir sorun yaşanmayacağının kendilerine iletildiğini belirtti. Toplantıda, yeni yasanın çıkması ile birlikte terhis olacak asker sayısı 106 bin olarak verildi. 70 bin de genel azalma olacağının altı çizildi.
PROFESYONELLER GÖREVE
Verilen bilgiye göre bir yıl içinde sistem rayına oturmuş olacak. İsmet Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre terhislerde her gidenin yerine üç kişi düşünülerek planlama yapıldı. Boşalacak bazı yerler olması halinde ise buralara profesyonel askerler gönderilecek. Özellikle sınır ve Kıbrıs'ta da profesyoneller görevlendirilecek.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.
Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.
Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.
HULUSİ AKAR'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Akar'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde;
"TSK'nın temel görevi ülkemizin, milletimizin birliğini bütünlüğünü sağlamak. Bununla ilgili yaptığımız mücadelede öne çıkan hususlar birincisi FETÖ, PKK, YPG, DEAŞ ve terör örgütleriyle mücadelemiz büyük bir başarıyla, azimle, kararlılıkla devam etmektedir. 462 bin kilometrekarelik alanda deniz kuvvetlerimiz kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getiriyor. Bu etkinliklerimizi yürütebilmemiz için elimizde iki husus var. Birincisi personelimiz, diğeri silah araç ve gereçleri, lojistik. 1927'den beri devam eden Askerlik Kanunu'muz var. Yeni bir askerlik sistemi olduğu ihtiyacı çıktı. Bütün modelleri gözden geçirdik. Milli ve tarihi değerlerimiz üzerinden hareket ettik. Olabildiğince yeni sistem. Reform diyebiliriz ama temelleri tarihimizde var."