CB Dijital Dönüşüm Ofisi, X üzerinden yaptığı paylaşımda yurt dışından telefonlar için sevindiren kararı paylaştı. Yapılan paylaşımda "Yurt dışında ikamet eden ve beraberinde mobil cihaz getiren vatandaşlarımız, 120 günlük kayıtsız cihaz kullanım sürelerini otuzar günlük sürelerle 2 defaya mahsus olarak 180 güne kadar e-Devlet Kapısı üzerinden uzatabilirler." ifadelerine yer verildi.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.
Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
E-devlet kapısı üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) Abone Kayıt Merkezlerine başvurabilir.
İŞTE YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN KAYITLARINDA MERAK EDİLENLER
Yurt dışından cihaz getirdim, kayıt hakkım olup olmadığını nasıl sorgulayabilirim?
https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkini kullanarak ya da Kurumumuzun BTK Tüketici İletişim Merkezi'ni (120) arayarak kayıt hakkınız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Bundan sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yeni cihaz kaydı yapabilmeniz için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihi üzerinden en az üç takvim yılının geçmesi gerekir.
Yurt dışından getirilen cihazımı kayıt yaptırmadan kullanabilir miyim?
Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
e-Devlet üzerinden kayıt işlemi nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?
E-devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresinden cihaz kaydını yapabilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılmaktadır.
Kredi kartıyla ödeme yapabilir miyim?
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Hazine ve Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile de ödenebilmektedir. Harcın EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bu seçeneğin bulunması halinde mümkündür.
Yurt dışından iki cihaz aldı. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?
15/05/2019 tarih ve 30775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararınca 3 takvim yılı içerisinde 1 adet cihazın yurda getirilebileceği belirlenmiştir.
Pasaportuma kayıtlı görünün cihazların kaydını iptal edebilir miyim?
Kendinize ve/veya 18 yaşın altındaki çocuklarınıza ait pasaporta kayıtlı görünen cihazların kayıt işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydi-iptal alanından iptal edebilirsiniz:
Pasaportunuzda kayıtlı görünen cihaz veya cihazların kayıt işlemlerinin iptal edilmesi halinde geri alınması mümkün değildir.
Pasaportunuza kayıtlı cihaza ait seçtiğiniz IMEI numarası veya numaraları beyaz listeden çıkartılacaktır.
Beyaz listeden çıkarılan cihazın kullanılması durumunda cihaz kayıt dışı duruma düşecek, kullanan kişiye bu durum SMS ile bildirilecektir.
Telefonumun IMEI bilgisinin değiştirilmiş olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
E-devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama IMEI sorgulama alanında cihazda *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen IMEI numarasını sorgulayarak öğrenebilir veya Kurumumuz BTK Tüketici İletişim Merkezi'ni (120) arayarak cihazın IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz.