Aşağıdaki resimlerde kaç farklı renk görüyorsunuz? Ne gördüğünüze bağlı olarak sizi diğerlerinden ayırabilecek %1'lik kesime dahil olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar...
Ortalamanın üzerinde renk tespiti
Tetrakromasi insanlarda olağanüstü bir renk algısı sunan nadir bir genetik durumdur. Bu özellik bireylerin ortalama insanın görebildiği renklerin çok ötesine geçerek görünmeyen tonları deneyimlemelerine olanak tanır. İnsan gözünde genellikle üç tip koni hücresi bulunurken tetrakromatlar ek olarak dördüncü bir koni hücresine sahiptir. Bu dördüncü koni ince renk varyasyonlarını algılayarak daha geniş ve zengin bir renk paleti görmelerini sağlar.
100 milyona kadar çıkan sayı
Ortalama bir insan yaklaşık bir milyon farklı rengi ayırt edebilirken, tetrakromatlar bu sayıyı 100 milyona kadar çıkarabilir. Bu durum onların renk tonları arasında daha fazla ayrım yapabilmelerine ve dolayısıyla daha zengin bir görsel deneyim yaşamalarına olanak tanır. Renk algısındaki bu fark özellikle sanatçılar ve tasarımcılar için büyük avantajlar sağlar. Çünkü tetrakromatlar, sıradan renklerin bile derinlik ve zenginlikle dolu birer sanat eserine dönüşmesine yardımcı olabilir.