İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının yapılamaması hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı.
"İLGİLİ İNTERNET SİTELERİYLE GÖRÜŞÜLDÜ"
Bakan Bolat, konuyla ilişkili tüm online satış yapan platformlarla görüşüldüğünü ifade ederek, "Etkisini görmemiz çok sürmeyecek. Temmuz-Ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz. Baktık dengeye oturmuyor o zaman ilave tedbirler de alırız" demişti.
"6 AY 6 BİN KİLOMETRE" KURALI UZATILMIŞTI
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı.
Ülkemizin en güçlü olduğu sektörlerden biri olan Otomotiv sektöründe üretim, istihdam, ihracat ve satışlar noktasındaki olumlu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz.
DÜZENLEME 2. ELDE FİYAT DÜŞÜRÜR MÜ?
İkinci el Araç fiyatlarını frenlemek için 1 Temmuz 2022'de işletmelere getirilen '6 ay ve 6 bin km' düzenlemesi birinci yılını doldurmak üzere ancak, düzenlemenin başladığı tarihten bu yana ikinci elde fiyatlar yüzde 120-150 bandında arttı. Sadece Ocak-Haziran 2023 döneminde ikinci el araçlardaki ortalama artış oranı yüzde 70'e yaklaştı. 6+6 düzenlemesi en başta sınırlı bir etki yaratsa da günün sonunda fiyatlar yükselmeye devam etti.
Yakında duyurulacak ve bireysel alıcıları da kapsaması beklenen yeni düzenlemeler ise ikinci el fiyatlarının en azından piyasa normallerine çekilme sürecini başlatabilir. Ancak, tüm bu yaşananlar Türkiye'deki kur, faiz ve enflasyon ortamından kaynaklamıştı.
Yani otomobil yatırım aracı olmaya devam ettikçe eş, dost ve akraba üzerinden satışlar devam edebilir. Otomobil artık bir yatırım aracı olmaktan çıkarsa işte o zaman arz-talep dengelenir ve ikinci elde şişirilmiş fiyatlar aşağı doğru inebilir. Bu konuda ise gözler TCMB'nin atacağı faiz adımlarına çevrilmiş durumda.
Araç piyasasında yaşanan fiyat hareketliliği her geçen gün daha da artıyor. Peki önümüzdeki günlerde fiyat düzenlemesi yapılacak mı? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen tüm soruları cevapladı.
EN ÇOK HANGİ ARAÇLARA RAĞBET VAR?
"Fiyatlar son 1 yılda ortalama % 140 son 6 ayda % 120 yükselmiş durumda. Ticaret Bakanlığı'mızın geçtiğimiz haftalarda piyasayı dengelemek amaçlı attığı olumlu adımlarla, yakın gelecekte fiyatlardaki suni artışların azalacağı yükselişlerin daha kabul edilebilir oranda olacağı kanaatindeyiz."
"2023 Yılında en çok satılan otomobil C Segment Sedan aile otomobilleri. Bu alanda olan otomobillerin pek çoğunun ülkemizde üretilmesinden kaynaklı olan fiyat avantajı ve sunduğu konfor sebebiyle en çok tercih edilen otomobiller arasında başı çekiyor. Geçtiğimiz haziran ayı özelinde ise B Segment hatchback araçlar en çok tercih edilen araçlar olarak ilgi görmüş durumda."