Tükettiğiniz besinleri 'kilo aldırır mı?, 'kaç kaloridir?' gibi soruları düşünerek tüketiyoruz birçoğumuz. Fakat, kilomuzu ve vücudumuza yerleşen yağı düşünürken, vücudumuz konusunda bazı şeyleri ihmal ediyoruz. Yediğimiz besinlerin getirdiklerini ve götürdüklerini birlikte tartmakta yarar var. Canınız tatlı istediğinde 'Dondurma yiyeyim, hafif tatlı.' diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki dondurma sizin hakkınıda bu kadar iyi şeyler düşünmüyor olabilir.
Besinlerden aldıklarımız sadece kilomuzu etkilemiyor. Cildimizi, iç organımızı hatta metabolizmamızı bile etkiliyr. Biz ise şimdi tek ve çok önemi bir yere odaklanacağız. En çok etkilenen organlardan biri olan beyin...
BU BESİNLERE DİKKAT!
Yediklerimizden, içtiklerimizden etkilenen beyin, tükettiklerinize göre reaksiyon veriyor. Yani beyin gücünüzü güçlendiriyor veya zayıflatıyor. Bu noktada da devreye 'beyni tüketen, zayıflatan besinler nelerdir?' sorusu giriyor. İşte beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekler...
ANTRİKOT
Etin en çok sevilen yerlerinden biridir antrikot. Ancak 170 gram antrikotta 12 gram doymuş yağ bulunuyor.
Fizyoloji ve Davranış çalışmasında doymuş yağların kalbin yanı sıra, Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve bilişsel işlevi olumsuz etkilediği açıklandı.
İŞLENMİŞ PROTEİNLER
Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır.
Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır.
DONDURMA
Yarım kase vanilyalı dondurmada 10 gram doymuş yağ ve 19 gram şeker bulunuyor. Birçok çalışma, doymuş yağ ve şekerden zengin diyetlerin bilişsel becerileri ve sözel belleği azalttığı gösterilmiştir.
Uzmanlar, dondurma yerine, yaban mersini veya çilekle birlikte yoğurt yiyebileceğinizi söylüyor.
ŞEKER VE ŞEKER ÜRÜNLERİ
Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir.
Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.
ALKOL
Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir.
Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.
FAST FOOD
Yakın zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır.
Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar.
Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir.
KONSERVE TON BALIĞI
Amerikan Kalp Derneği, haftada en az iki kez ton balığı gibi yağlı balık yemeyi öneriyor. Bu önerilere sadık kalıp, kalbinize ve beyninize iyilik yapıyorsunuz.
Ancak, konserve kutuda satılan ton balıklarının yarar değil zarar verdiği belirtiliyor. Ağır metallerin tüketilmesi bilişsel gerilemeye neden olabilir. Bu yüzden güvenliğiniz için alabalık gibi balıklar tüketebilirsiniz.
DONUT
Donut temel olarak beyniniz için en tehlikeli iki maddeden oluşur: şeker ve doymuş yağ. Orta ölçekli bir donut 12 gramdan fazla şeker ve 7 gram doymuş yağa sahiptir. Bunların ikisi de bilişsel işlevi azaltır. Daha sağlıklı olmak için bu tür tatlılardan uzak durmalısınız.
SOYA SOS
Suşinizde biraz soya kullanmanız büyük bir şey gibi görünmeyebilir, ancak bir yemek kaşığı günde önerilen tuz alımının yaklaşık yüzde 40'ına sahiptir.
Yakın zamandaki bir Nöroloji çalışmasına göre; çoğu zaman çok fazla tuz ve sodyumla paketlenmiş soya sosu gibi gıdaların tüketilmesiyle hipertansiyon ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu, organizasyon becerilerinde ve hafızada sorunlar meydana gelebilir.
İŞLENMİŞ VEYA ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ GIDALAR
Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer'a neden olur.
ÇOK TUZLU GIDALAR
Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. Bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.