Aşının etkinlik seviyesi nedir?
Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısının etkinlik oranı Kasım ayında 44 bin kişi üzerinde yapılan klinik araştırmalar sonucu yüzde 95 olarak açıklanmıştı. 1 Nisan tarihinde Pfizer ve BioNTech'ten yapılan ortak açıklamayla aşının etkinlik oranı yüzde 91,3 olarak güncellendi.
BioNTech aşısının depolama ve uygulama şekli farklı mı?
Depolarda 0'ın altında 80 derecede saklanan, nakliye esnasında da özel ekipmanlarla soğuk zincir kırılmadan bir yerden öbürüne götürülen aşılar, uygulanacağı zaman önce oda sıcaklığında bekletiliyor ardından aşılamaya geçiliyor. BioNTech aşı şişesi Sinovac'tan farklı olarak uygulanmadan önce 10 kere çevriliyor. Bir şişeden 6 doz uygulanabilen BioNTech aşısı, her dozda 0,3 mililitre kadar enjekte ediliyor.
BioNTech aşısı için randevu alırken nelere dikkat etmeliyim? Bu aşıyı da Aile Sağlık Merkezleri'nde olabilir miyim?
E-Nabız sistemi üzerinden aşı randevusu seçerken hangi aşıyı olmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Eğer BioNTech aşısı olmak istiyorsanız o seçeneği işaretlediğinizden emin olmalısınız.
Öte yandan BioNTech aşıları sadece belirli hastanelerde yapılabiliyor. Sistem üzerinden aile hekimliklerinde ve evde uygulaması tercih edilebilen tek aşı şu an Sinovac aşısı. Bunun dışında aşı yapılamayacağı noktasında randevu sisteminde uyarı bulunuyor.
Sinovac randevusu almıştım ama aşımı henüz olmadım. BioNTech'e çevirebilir miyim? Aynı şekilde BioNTech randevumu da Sinovac'a çevirebilir miyim?
Eğer Sinovac randevusu alıp aşı olmaya giderseniz ve gittiğinizde fikrinizi değiştirirseniz orada BioNTech aşısı yaptırmanız mümkün değil. Ancak aşı randevusu aldınız ve bir aşı seçtiniz. Ardından kararınız değişti ve aşınızı değiştirmek istiyorsunuz. O zaman aldığınız randevuyu iptal edip, yeni randevu oluşturabilir ve bu esnada diğer aşıyı seçebilirsiniz.
BioNTech aşısında ikinci doz kaç gün sonra alınıyor?
Aşılama öncesinde imzalanan ve bir nüshası aşılanan kişide kalan onam formunda BioNTech aşısı ikinci dozunun 28 gün sonra yapılacağı belirtiliyor.
İlk doz BioNTech ikinci doz Sinovac ya da tam tersi mümkün mü?
Görüşlerine başvurduğumuz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı bu soruya, "Hangi aşı ile başladıysanız onunla devam etmelisiniz. İki dozun da aynı aşı yapısında olması gerekiyor. Şöyle açıklayayım: İlk doz BioNTech oldunuz ikinci dozu başka bir mRNA aşısı ile olabilirsiniz. Ya da ilk dozu Sinovac oldunuz ikinci dozu başka bir inaktif aşı ile olabilirsiniz. Burada önemli olan nokta iki dozun da aynı aşı yapısında olması" cevabını verdi.
Kısacası bir dozu BioNTech, diğerini Sinovac olmak söz konusu değil.
Şu an bu aşı hangi ülkelerde kullanılıyor?
ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya Pfizer/BioNTech aşısından sipariş eden ve uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.
BioNTech aşısında hangi yan etkiler, hangi sıklıkta yaşanıyor?
Doç. Dr. Savaşçı; BioNTech aşısının en sık görülen yan etkilerini "Aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı, ateş yapabiliyor. Çok ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık" sözleriyle anlattı.
Kimler Sinovac'i tercih etmeli?
Doç. Dr. Savaşçı'ya göre bazı durumlarda inaktif aşı olan Sinovac'i (CoronaVac) tercih etmekte fayda var: "Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi inaktif aşı olmalı. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman mRNA aşısı olunabilir."
Bu aşının varyantlar karşısındaki etkinliğine dair bilgimiz var mı?
BioNTech aşısı tüm varyantlara karşı etkili koruma sağlıyor.
Konuyla ilgili çıkan birçok habere de değinen Doç Dr. Savaşçı, "Bu aşının mutasyonlara karşı korumayacağına dair bazı yanlış haberler görüyoruz. Hayır, şu anda tüm mutasyonlara karşı etkili olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Saklama koşulları nasıl bir dezavantaj yaratıyor? AB'deki yavaşlıkta ne kadar etkili?
BioNTech aşısının en önemli dezavantajları arasında saklama koşulları yer alıyordu. -80 derecede muhafaza edilmesi gerektiği bilinen aşının saklama koşullarında güncellemeye gidildi. Aşının -25 ile -15 derecede iki haftaya kadar depolanmasına AB'den onay çıktı.