Bunama (Demans) nedir? Tedavisi için tüketilmesi gerekenler nelerdir?

Günümüz dünyası, her geçen gün farklı hastalıkların artmasına neden oluyor. Bunlardan biri bunama veya demans olarak adlandırılan hastalık. Belirli bir yaş ortalamasından sonra ilerleme gösteren bunama (demans) nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Bunama için tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

1 | 12

Dünyada bunama (demans) vakalarının sayısı 47,5 milyona ulaştığı ve bu oran sürekli arttığı halde, bunamanın beslenme ile bağlantısı konusundaki araştırmalar oldukça sınırlı. Peki bunamayı nasıl engelleyebiliriz?

2 | 12

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

Bunama (demans), kısaca beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu bir grup etkinin bütünsel adıdır ama belirli bir hastalık değildir. Demansı olan insanlar giyinmek ya da yemek yemek gibi normal faaliyetlerde bulunmakta zorlanabilir. Sorunları çözme veya duygularını kontrol etme yeteneklerini kaybedebilirler. Kişilikleri değişebilir, aniden sinirlenebilirler veya orada bulunmayan şeyleri görebilirler.

3 | 12

50 YAŞ SONRASI DİKKAT

Demans çok yaşlı insanlarda yaygın olmakla birlikte, yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Bununla beraber demansın görülme sıklığı 50 yaşından sonra artar ve demans hastalığı ağır ilerleyen bir sürece sahiptir.

4 | 12

HAFIZA KAYBI VE DEMANS AYNI ŞEY DEĞİL

Hafıza kaybı, bunamanın ortak bir semptomudur. Bununla birlikte, tek başına hafıza kaybı demansınız olduğu anlamına gelmez. Demans hastaları, hafıza ve dil gibi iki veya daha fazla beyin fonksiyonuyla ciddi sorunlar yaşar.

5 | 12

PEKİ NELER YENMELİ?

Uzmanlar hiçbir yiyecek veya içeceğin mucize etkisi göstermediğini önemli olanın sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol sebze,meyve, zeytinyağı ve balık ağırlıklı Akdeniz diyeti uygulamak olduğunu söyleyerek bu konuda 7 besine dikkat çekiyorlar. İşte o besinler;

6 | 12

BALIK

Haftada en az bir kez balık yemek büyük yararlar sağlıyor.

7 | 12

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Yeşil yapraklı sebzelerin zihinsel gerilemeyi yavaşlattığı biliniyor.

8 | 12

ÇİLEK

Çilek, antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Antioksidan bakımından zengin meyvelerin bilişsel dejenerasyonu geciktirdiği kanıtlanmış durumdadır.

9 | 12

KABUKLU YEMİŞLER

Günde 30 gram kadar kabuklu yemişler protein ve mineral bakımından zengin olduğu kadar bunamaya karşı da yararlı olduğuna inanılıyor.

10 | 12

B VİTAMİNİ

Hafif bilişsel sorunları olan kişilere B vitaminleri verildiğinde önemli ilerlemeler kaydettikleri görüldü.

11 | 12

KAKAO

Kakaonun sinir hücrelerini koruyucu etkisi olduğuna inanılıyor. Çikolatayı seviyorsanız şeker oranı az, kakao oranı yüksek olanlarını tercih etmelisiniz.

12 | 12

AVOKADO

Avokadonun içerdiği sağlıklı yağların beyin sağlığına iyi geldiği biliniyor.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.