Gebre otu olarak da bilinen kapari, tohum halinde yetişen bir bitki ve anavatanı Asya'dır. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgesinde ağustos-eylül ayları arasında yetişir. Kapari turşu veya reçel olarak tüketilebilir. Zayıflamaya katkısı olan kapari Avrupa'da ise baharat ve garnitür olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Kaparinin faydaları ve zararları neler?
Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde 'Gebre' olarak geçen ve 'çok faydalı' bitki dediği Kapari bitkisi, İspanya'da ise milli bitki ilan edildi.
Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.
KAPARİNİN FAYDALARI
MS hastalığı tedavisinde kullanılır.
Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
Cinsel gücü artırır.
Balgam söktürür.
Bağırsak solucanlarının vücuttan atılmasını sağlar.
Ağrı kesici özelliği var. Bu sayede diş ağrılarını dindirir.
Romatizmaya iyi gelir.
Gut hastalığının tedavisinde kullanılır.
Adet düzenleyicidir ve adet sancılarını giderir.
Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
Kalça rahatsızlıklarına ve hemoroide iyi gelir.
Felç riskini azaltır.
İskorbit hastalığı ve kan bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Vücudunuzdaki yağların yakmasını sağlar. Zayıflamaya yardımcı olur.
Antioksidan özelliği vardır. Ayrıca hücre hasarını en aza indirir.
Kanserli hücrelerinin oluşumunu önler. Ayrıca bu hücrelerin yayılımını da engellemeye yardımcı olur.
KAPARİNİN ZARARLARI
Çiğ olarak tüketilirse zehirleyebilir. İşlenmiş halini satın almakta fayda var.
Çocuklar ve hamileler için zararlı olabilir.
Yüksek tansiyon hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
Vücuttaki suyu çektiği için aşırı tüketimi zararlı olabilir.
KAPARİ NASIL TÜKETİLİR? KAPARİNİN BESİN DEĞERİ
Kapari turşu olarak tüketildiğinde 9 gramı 2 kalori gelir. Kaparinin besin değeri ise yüzde 54 karbonhidrat, yüzde 24 protein, yüzde 22 yağ içermektedir.
Kapari en çok reçel ve turşu şeklinde tüketilir. Balık, kırmızı et ve beyaz et yanında meze olarak da tüketilebilir.
İBN-İ SİNANIN SAĞLIK REÇETELERİ VE FAYDALI DEDİĞİ BESİNLER
Sabah ve akşam hafif spor yapsın sonra da ılık duş alınmalı.
Bal-çörek otu karışımı yenilmeli.
Göğüs kısmına hint sümbülü yağı sürülmeli.
Öfke, keder, tasa ve bağırmaktan uzak durulmalı.
Kaya balığı, bir senelik olan koyun ve keçi etleri, semiz tavuk, bıldırcın etinin suyundan yapılmış çorba içilmeli.
Safranı yemeklerine katılmalı.
Serçe, keklik, dürrac ve horoz eti haşlaması ve çorbalarını tüketilmeli.
Pişmiş kuru zufa otu yenmeli.
Ada soğanı sıyrığı, geven, sarı incir, kabuksuz badem ve bal ile birlikte yedirilerek içirilmeli.
*Dürrac: Sülüngiller familyasından bir kuş türü.
*Geven: Geven, baklagiller familyasından yetiştiği bölgelere göre farklılaşan 2000 kadar türü bulunan otsu ve küçük çalıların ortak adı.
İnciri zeytin yağına bulayıp yenilmeli.
Uzun topalağı ve günlüğü eşit ölçüde alıp öğütsün ve aç karnına bir miskal kadar ağzına alınmalı.
Andız otu, hastalığın en iyi ilacıdır.
Aç karnına, banyodan hemen sonra, cimadan sonra, spordan ve yorulduktan hemen sonra soğuk su içmek tamamen karaciğerin zararınadır.
Safran, demirhindi, turp tüketilmeli.
Kuru yemişlerden kestane, kuru üzüm, fındık, antep fıstığı tüketilmeli.
Karın bölgesine arpa unu ve zeytin merhemiyle sarılmalı.
Arpa suyu içilmeli.
Sumak tüketilmeli.
Öğlen ana öğün akşam hafif yenmeli.
Birden fazla yemek türünü bir anda tüketilmeli.
Kuzu eti, buğday ve hoş kokulu içecekleri sofrasında bulundurulmalı.
Meyvelerden incir, üzüm ve hurma tüketilmeli.
Ekşi yiyecekleri yemede aşırıya kaçmamalısın insanı çabuk yaşlandırır.
Diken çekirdeği, gül çekirdeği, gül, hatmi tohumu, molehiya tohumu birer dirhem ağırlığında öğütülür, taze, mayhoş meşrubatla ezilerek içilmeli.
Sırt üstü yatılmalı.
Antep fıstığı tüketilmeli.
*Molehiya: Sarı çiçekli, tohumları susam büyüklüğünde ve kurumuş haliyle siyah renkli olan bir bitkidir.
Soğuk yeşillik-sebze, rutubet veren ve soğuk mizaçlı meyveler tüketilmeli.
Marul ya da haşhaş yenmeli.
Nohut, rafadan yumurta,incir, et suyu, reyhan tüketilmeli.
Haltit, fülfül, karanfil çayı içilmeli.
Acı badem yağını her hafta kulağına damlatılmalı.
Kulak çınlaması var ise fesleğen tüketilmeli.
Kaliteli gül yağıyla elma yağını soğuk suyla içilmeli.
Meyvelerden ayva, armut, zalzalek ve karpuzun fazla tatlı olmayanını yenmeli.
Kına yağı ve üzerlik tohumu solüsyonunu eklem yerlerine sürülmeli.
Daima pişmiş ya da kızartılmış şalgam yemek görmeyi güçlendirir.
Kırlangıç otu tüketilmeli.
Yemeklerin sindirimine yardımcı olan en iyi ilaç biberdir.
Sol tarafa uzanılmalı. Çünkü bu durumda, karaciğer mideyi kuşatır.
Kuşkonmaz, gündüz güzeli, tatlı badem yağı, pazı, lahana ve zeytin yağı. Bunları tek başına ya da birlikte mideye sürülmeli.
��ok yemekten hıçkırık tuttuysa istifra edilmeli.
Hareket etmek, koşmak, çığlık atmak, sinirlenmek, mutlanmak, aniden korkutmak, yüzü soğuk suyla yıkamak, ata binmek, spor yapmak hangisine müsaitse yapılmalı.
Sarı terminalia tohum özü, meyan kökü yaprağı karışımının ezilmesi bölgeye sirke yağ ve petekle sürülmeli.