Son 30 yılda bağırsak kanseri teşhisleri 25-49 yaş grubunda %52 oranında arttı. Bu artışın nedenleri arasında çevresel kirleticiler, pestisitler ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gösteriliyor. Colorado'daki Rocky Vista Üniversitesi'nden araştırmacılar, tarımsal üretimde kullanılan 69 farklı pestisiti inceleyerek, bu kimyasalların kanser riskini artırabileceğini belirtti.
GENÇLERDE ARTAN BAĞIRSAK KANSERİ VAKALARI: UZMANLAR SEBEBİ ARAŞTIRIYOR
Son yıllarda gençler arasında bağırsak kanseri teşhislerinde kaydedilen keskin artış, sağlık dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor. Araştırmalar, özellikle 25-49 yaş aralığında bu ölümcül hastalığın görülme sıklığının son 30 yılda %52 oranında arttığını ortaya koyuyor.
Yale Tıp Fakültesi'nden gastroenterolog Dr. Michelle Hughes, bu artışın olası sebeplerinden birinin gıda kapları ve meyve-sebze üretiminde kullanılan mikroskobik kimyasallar olabileceğini belirtti.
Dr. Hughes'a göre, bu "endokrin bozucu kimyasallar" bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin dengesini bozarak inflamasyona ve kansere neden olabiliyor. Özellikle 1950 sonrası doğan bireylerin, yaşamları boyunca daha fazla çevresel kirleticiye maruz kalması sebebiyle risk altında olduğu düşünülüyor.
PESTİSİTLER VE KANSER RİSKİ
Frontiers in Cancer and Society dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, pestisitlere maruz kalmanın, belirli kanser türlerine yakalanma riskini artırmada tütün dumanı kadar etkili olabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, pestisitlerin yalnızca nörolojik ve hormonal bozukluklara değil, aynı zamanda DNA hasarına ve iltihaplanmaya yol açarak kanser riskini artırabileceğine dikkat çekiyor.