Üzüm çekirdeklerini sakın çöpe atmayın. Neden mi? Çünkü bu meyvenin çekirdeklerinin sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. İşte üzüm çekirdeklerinin sağlığımız için faydaları.
Bazıları, üzüm yerken çekirdeklerini yememeye özen gösterir ya da çekirdeklerini ayıklar. Ancak bu büyük bir hata! Üzüm çekirdeğin, sağlığa inanılmaz faydalar sağlar.
Üzüm birçok kişi tarafından özellikle çekirdeksiz olarak tercih ediliyor, ancak çekirdekli olarak tüketilen üzüm, vücudu bazı hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor.
1- SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLER
Üzüm çekirdeği saçı güçlendirir ve dökülmesini engeller. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırır ve kan damarlarına kuvvet verir. Bu da saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olur.
2- KANSERİ ÖNLER
Mükemmel antioksidan özelliği sayesinde üzüm çekirdeği; cilt, prostat ve meme kanseri gibi farklı kanser çeşitlerini önlemek için doğal bir yardımcıdır.
3- CİLDİ GENÇLEŞTİRİR
Üzüm çekirdeği yemek, çok daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur. İçeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahip.
Bu yüzden çatlaklar ve aknelerin görünümünü azaltmak ve cildin esnekliği artırmak için üretilen birçok kremde bu maddeler kullanılır. Üzüm çekirdeği; kolajen üretimini artırır, cildin daha esnek olmasını sağlar, saçı nemlendirir ve güçlendirir, aknelere karşı savaşır.
4- KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR
Üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır. Bu da pıhtılaşmayı önler ve tansiyonu dengeler. Üzüm çekirdeğinin içindeki flavonoidler, kan damarlarının güçlenmesini sağlar.
Ayrıca vücudun fazla ilaçlardan ve diğer zararlı maddelerden arındırılmasını sağlar. Kalp sorunu olan kişiler için üzüm çekirdeği çok faydalıdır.
5- İLTİHABI SÖKER
Üzüm çekirdeğinin iltihaplanmayı ve enfeksiyonu tedavi etme özelliği kanıtlanmıştır. Kireçlenme, egzama, cilt problemleri, sinüzit, kolit, gastrit, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde ve hatta bağırsakları temizlemede yardımcı olabilir.
6- GÖZLERİ KESKİNLEŞTİRİR
Zengin E vitamini içeriği sayesinde daha keskin görmeyi sağlamaya yardımcı olur. Bu da bilgisayar ve televizyon karşısında fazla durma veya çok fazla kitap okuma sonucu ortaya çıkan göz yorgunluğunun dindirilmesini sağlar.
7-BAĞIRSAK VE BÖBREK FLORASINI KORUR
Kuru ya da öğütülmüş üzüm çekirdeği faydaları arasında boşaltım sistemini çalıştırma özelliği de bulunuyor.
Sindirim ve boşaltım sistemine olan etkileri sayesinde birçok hastalığı önleyecektir.
Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketerek sindirim faaliyetlerini daha verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Böbrek sağlığını da koruyarak vücudun asit dengesini sağlar.
Sindirim problemleri yaşıyorsanız; bağırsakları rahatlatır.
8-BAKIMLI SAÇLARIN SIRRI
Saçlarınız koparak dökülüyorsa artık üzüm çekirdeği tüketmek için daha fazla geç kalmamalısınız.
Saçlarınızın ihtiyacı olan E vitamini üzüm çekirdeğinden alarak daha güçlü saçlara sahip olabilirsiniz.
Zor uzayan saçlara sahipseniz, üzüm çekirdeğini tüketerek ya da üzüm çekirdeği yağı kullanarak daha hızlı uzamasını sağlayabilirsiniz.
9- SİVİLCE OLUŞUMUNU ÖNLER
Üzüm çekirdeğinin cilt sağlığı konusunda da faydaları saymakla bitmez.
Sivilce oluşumunu önleyen üzüm çekirdeği, toksinlerden arınmanızı sağlar ve daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Üzüm çekirdeği yağı ile yapacağınız cilt maskeleri, hücre yenilenmesini destekleyerek kırışıklıkları önler.
Sivilce üzerine uygulanan üzüm çekirdeği yağı sivilceyi kısa sürede yok eder.
Kuru üzümü çekirdekleri ile beraber tüketerek cildinizi de bakterilerden koruyabilirsiniz.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI VAR MIDIR?
Üzüm çekirdeğinin bilinen bir zararı olmamakla beraber hastalığı olan kişilerin, hekime danışarak kullanmalarında fayda vardır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİ KİMLER KULLANMAMALIDIR?
Üzüm çekirdeğini herkes kullanabilir. Ancak hastalığı bulunan kişilerin dikkatli ve hekime danışarak kullanması doğru olacaktır.
Yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için en çok alınan tedbir buzdolabında saklamaktır. Ama bazı yiyecekler için durum tam tersi.
Yiyecek içecekler ve hatta ojeden parfüme kadar birçok ürünün bozulmasını engellemek için buzdolabında muhafaza edilir.
Fakat çok bilinmese de bu durumun istisnaları mevcuttur. Bazı besinler buzdolabında saklandığında daha kısa sürede bozulur ve adeta zehire dönüşür. İşte buzdolabında tutulmaması gerekenler...
DOMATES
Hemen herkesin bozulmaması için buzdolabında sakladığı domatesler aslında buzdolabı sayesinde tadından ödün veriyor.
Adeta kumlu hale gelen yapısı tadını da bozuyor. Hızla yumuşamaya başladığı için bakteriler oluşur ve öyle tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olur.
PATATES
Buzdolabında tutulan patatesin tadı ve dokusu kötü etkilenir. Yavaş yavaş bozulmaya başlar fakat buzdolabında olduğu için görüntüsünde bir değişme olmaz.
Görüntüsünde bir değişim olmadığı için bozulduğu anlaşılmaz ve tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
SARIMSAK
Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar.