İbni Sina sadece Türk dünyasında değil tüm dünyada tanınan bir hekim olmuş ve sağlık, hastalık, yemek ile ilgili sözleri insanlara yüz yıllar boyunca ışık saçmaya devam etmiştir. Binlerce yıl öncesinden gelen mucize cinsel güce de güç katıyor. İşte bilim insanlarının onayladığı 20 şifalı besin...
Sabah ve akşam hafif spor yapsın sonra da ılık duş alınmalı.
Bal-çörek otu karışımı yenilmeli.
Göğüs kısmına hint sümbülü yağı sürülmeli.
Öfke, keder, tasa ve bağırmaktan uzak durulmalı.
Kaya balığı, bir senelik olan koyun ve keçi etleri, semiz tavuk, bıldırcın etinin suyundan yapılmış çorba içilmeli.
Safranı yemeklerine katılmalı.
Serçe, keklik, dürrac ve horoz eti haşlaması ve çorbalarını tüketilmeli.
Pişmiş kuru zufa otu yenmeli.
Ada soğanı sıyrığı, geven, sarı incir, kabuksuz badem ve bal ile birlikte yedirilerek içirilmeli.
*Dürrac: Sülüngiller familyasından bir kuş türü.
*Geven: Geven, baklagiller familyasından yetiştiği bölgelere göre farklılaşan 2000 kadar türü bulunan otsu ve küçük çalıların ortak adı.
İnciri zeytin yağına bulayıp yenilmeli.
Uzun topalağı ve günlüğü eşit ölçüde alıp öğütsün ve aç karnına bir miskal kadar ağzına alınmalı.
Andız otu, hastalığın en iyi ilacıdır.
Aç karnına, banyodan hemen sonra, cimadan sonra, spordan ve yorulduktan hemen sonra soğuk su içmek tamamen karaciğerin zararınadır.
Safran, demirhindi, turp tüketilmeli.
Kuru yemişlerden kestane, kuru üzüm, fındık, antep fıstığı tüketilmeli.
Karın bölgesine arpa unu ve zeytin merhemiyle sarılmalı.
Arpa suyu içilmeli.
Sumak tüketilmeli.
Öğlen ana öğün akşam hafif yenmeli.
Birden fazla yemek türünü bir anda tüketilmeli.
Kuzu eti, buğday ve hoş kokulu içecekleri sofrasında bulundurulmalı.
Meyvelerden incir, üzüm ve hurma tüketilmeli.
Ekşi yiyecekleri yemede aşırıya kaçmamalısın insanı çabuk yaşlandırır.
Diken çekirdeği, gül çekirdeği, gül, hatmi tohumu, molehiya tohumu birer dirhem ağırlığında öğütülür, taze, mayhoş meşrubatla ezilerek içilmeli.
Sırt üstü yatılmalı.
Antep fıstığı tüketilmeli.
*Molehiya: Sarı çiçekli, tohumları susam büyüklüğünde ve kurumuş haliyle siyah renkli olan bir bitkidir.
Soğuk yeşillik-sebze, rutubet veren ve soğuk mizaçlı meyveler tüketilmeli.
Marul ya da haşhaş yenmeli.
Nohut, rafadan yumurta,incir, et suyu, reyhan tüketilmeli.
Haltit, fülfül, karanfil çayı içilmeli.
Acı badem yağını her hafta kulağına damlatılmalı.
Kulak çınlaması var ise fesleğen tüketilmeli.
Kaliteli gül yağıyla elma yağını soğuk suyla içilmeli.
Meyvelerden ayva, armut, zalzalek ve karpuzun fazla tatlı olmayanını yenmeli.
Kına yağı ve üzerlik tohumu solüsyonunu eklem yerlerine sürülmeli.
Daima pişmiş ya da kızartılmış şalgam yemek görmeyi güçlendirir.
Kırlangıç otu tüketilmeli.
Yemeklerin sindirimine yardımcı olan en iyi ilaç biberdir.
Sol tarafa uzanılmalı. Çünkü bu durumda, karaciğer mideyi kuşatır.
Kuşkonmaz, gündüz güzeli, tatlı badem yağı, pazı, lahana ve zeytin yağı. Bunları tek başına ya da birlikte mideye sürülmeli.
Çok yemekten hıçkırık tuttuysa istifra edilmeli.
Hareket etmek, koşmak, çığlık atmak, sinirlenmek, mutlanmak, aniden korkutmak, yüzü soğuk suyla yıkamak, ata binmek, spor yapmak hangisine müsaitse yapılmalı.
Sarı terminalia tohum özü, meyan kökü yaprağı karışımının ezilmesi bölgeye sirke yağ ve petekle sürülmeli.
Midenin en azılı düşmanı, mideyi tıka basa doldurmaktır. Buna dikkat edilmeli.
Az ye hep ye kuralını uygulanmalı.
Aşırı aç gezilmemeli.
Eşek ve keçi sütü içilmeli.
Hukne tedavisi yapılmalı.
Kefir, böbrek hastalığının en iyi ilacıdır.
Çınar kabuğunu sirkeyle pişir ağrıyan dişine sürülmeli.
*Şahtere bitkisini ister yenir isterse saça sürsün.
Şahteregiller familyasından; çok parçalı yapraklı, küçük, düzensiz, beyazımtırak veya pembe renkli çiçekleri olan otsu bir bitki cinsidir. 50 kadar türü vardır.
Safran, yumurta sarısı, hindiba ve sirke tüketilmeli.
Başa hacamat yaptırılmalı.
İki ayağa birden masaj yaptırılmalı.
El ve ayaklar sıcak suya konulmalı.
Kesinlikle hazmı güç et ve süte endeksli yiyeceklerden kaçınılmalı.
Kuzu eti, yumurta sarısı, yağlı ve sade çorba, kimyonlu çorba gibi hafif yiyecekler tüketilmeli.
Soğan, frenk soğanı ve papatyayı suda pişirip sürülmeli.
Kimyon, papatya, dere otu ve sedef otunu böbreğe sürülmeli.
Havlıcan yağı ve zambak yağıyla böbreği dışarıdan yağlasın ve bandajla sarılmalı.