Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'ndan epidemiyoloji yardımcı doçent Rupak Shivakoti, JAMA Network Open'da yayınlanan bir araştırmaya dikkat çekiyor.
Araştırma, yaşlı bireylerde yüksek tahıl lifi alımının iltihaplanma düzeylerini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, Kardiyovasküler Sağlık Çalışması'na kayıtlı 4,123 yaşlı yetişkinin beslenme alışkanlıklarını ve kan örneklerini incelediler. Altı aylık periyotlarla yapılan ziyaretlerde katılımcıların lif alımı hakkında bilgi toplandı.
KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Çalışma sonuçlarına göre, günde beş gram tahıl lifi alımının, C-reaktif protein, interlökin 6 sitokinleri ve interlökin-1 reseptör antagonisti konsantrasyonlarında belirgin bir azalmaya neden olduğu görüldü. Bu da kalp krizi riskini azaltabilir.
Kalp krizlerinin önemli bir nedeni olan iltihaplanma, atardamarlardaki plakların gevşemesine ve kan pıhtılarının oluşumuna yol açabilir. Araştırmacılar, tahıl liflerinin sistemik iltihabı azaltarak kalp krizi riskini azaltabileceğini düşünüyorlar.
Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lif açısından zengin bir kahvaltı, diyabet ve kanserden erken ölüm riskini azaltır.
Bu, lif bakımından zengin beslenmenin sağlık üzerindeki geniş kapsamlı faydalarını gösteriyor.