Kırışıklık, cilt lekeleri ve akneleriniz mi var? İşte bu formüller tam size göre: Bu besinleri tüketmeyi sakın ihmal etmeyin!

Kırışıklık, cilt lekeleri ve akneleriniz mi var? İşte uzman önerilerinden derlediğimiz bu formül tam size göre! Bu besinleri tüketmeyi sakın ihmal etmeyin. Daha sağlıklı, daha parlak ve daha canlı bir cilt görünümü için ağrısız acısız doğal yöntemleri kullanmayı deneyin.

1 | 9

Cildimiz en büyük organımız ve iç ve dış patojenlere karşı koruyan anatomik bir bariyerdir. Cilt; kan akışının dengelenmesine yardımcı olarak vücut ısısını korur; sıvı kaybını azaltmak için nispeten kuru ve yarı geçirimsiz koruyucu bir duvar görevi görür. Dahası cilt, lipitler ve su için bir depolama merkezidir ve oksijen, nitrojen ve karbondioksit geçişlerini sağlayan bir solunum organıdır.

Bu nedenle cildimizi sağlıklı kılmak ve hak ettiği güzelliğe kavuşturmak için altın değerinde uzman önerileri derledik.

2 | 9

SUYU HAFİFE ALMAYIN

Cildin nem dengesine katkı sunan besinlerin en başında hiç şüphesiz su geliyor. Düzenli ve yeterli su içmenin cilde etkisi cildin doğal nemini, kolajen seviyelerini desteklemesi ve doğal olarak cilt elastikiyetini artırmasıdır. Elastikiyet kaybı nedeniyle oluşan çatlak sorununu önlemek için de bol su tüketimi katkı sağlayabilir. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamak için yeterli.

Yeterli miktarda su içmek; yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya, cilt bariyerini güçlendirmeye, ölü hücreleri azaltmaya, cildin ısı regülasyonuna, cildin nem ve yağ dengesini desteklemeye katkı sağlar.

Öte yandan su içmemek; cilt kuruluğu, bölgesel kaşıntı, bölgesel pullanma, cilt renginde matlık, cilt tonunda eşitsizlik, koyu göz altı halkaları, gözlerde çökme, dudakların kurumasına, ince çizgilerin ve yüzeysel kırışıklıkların daha belirgin hale gelmesi gibi sorunlara yol açar.

Ayrıca çiğ sebze ve meyveler yüksek oranda su içerdiklerinden, günde 3 porsiyon meyve ve öğünlerde çiğ sebzelerden oluşan salataları tercih etmek de cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı oluyor.

3 | 9

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN

Çay ve kahvenin fazla miktarda içilmesi susuzluk hissini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda diüretik (idrar söktürücü) etkileri nedeniyle vücuttan su atılımını artırarak cildin nem dengesinin bozulmasına yol açmaktadırlar. Bu nedenle günlük toplam çay kahve tüketiminiz 4 fincanı aşmamalı. İçerdikleri polifenoller, kafein gibi bileşenlerin vücudumuza birçok olumlu etkisi olsa da su tüketiminize herhangi olumlu bir etkisi yoktur.

4 | 9

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERE ÖNEM VERİN

Lif bakımından zengin olan koyu renkli sebzeleri tüketerek hücre yenilenmesini sağlayarak cildin daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bu nedenle ıspanak, roka, maydanoz gibi koyu renkli sebzeleri beslenme rutininizden eksik etmeyin. Öğünlerinize bol yeşil salatalar ekleyerek cilt hücrelerinizin yenilenmesini hızlandırarak hayalini kurduğunuz parlak cilde kavuşabilirsiniz. Hazır gıdalar cildin var olan parlaklığını da yitirdiğinden olabildiğince az tüketmeye dikkat edin.

5 | 9

C VİTAMİNİNİ KALKAN OLARAK KULLANIN

Uzmanlar, C vitamininin en güvenli ve vücut için en faydalı besinlerden biri olduğunu ifade etmektedirler. C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kardiyovasküler hastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma sağlamak sayılabilir.

Araştırmalar, C vitamini açısından en zengin yiyeceklerin narenciye ürünleri, yeşilbiber, çilek, domates, brokoli, patates ve tatlı patates olduğunu söylüyor.

Zengin C vitamini kaynakları arasında koyu yapraklı yeşillikler, kavun, papaya, mango, karpuz, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, kırmızıbiber, ahududu, yaban mersini, kış kabağı ve ananas bulunuyor. Ayrıca domates de içeriğindeki likopen ultraviyole ışınlara karşı antioksidan özelliği gösterdiği için, ciltteki lekeleri önlemede tercih edilebilecek besinler arasında yer alıyor.

6 | 9

BEYAZ UN VE SOFRA ŞEKERİ TÜKETMEYİN

Bazı yiyecekler kan şekerinizi diğerlerinden daha hızlı yükseltir. Bu da insülin hormonun daha fazla salgılanmasına neden olur. Kanda aşırı insülin olması, yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine neden olarak akne riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara göre, beyaz un ve sofra şekeri gibi yüksek glisemik indeksli ürünlerle beslenmek de akne oluşumunu hızlandırıyor. Bu nedenle glisemik indeksi yüksek yiyecekler yerine tam tahıllı ekmek, bulgur gibi glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynakları tercih ederek akne riskinizi azaltabilirsiniz.

7 | 9

KAHVALTIYI ATLAMAYIN, YUMURTAYA AĞIRLIK VERİN

Yaşlandıkça bireyin cildi doğal olarak daha az elastik ve daha kırılgan bir yapı kazanır. Azalan doğal yağ üretimi ciltte kuruluğa yol açar ve bu da cildin daha kırışık görünmesini sağlar. Güneş ışınlarına maruz kalmak da ciltteki kolajen liflerin tahribatını artırdığı için kırışıklığa neden olur.

Daha alt katmanlardaki deri tabakalarının da korunması gerektiğinden, bu noktada antioksidan içerikli besinler tüketmek gerekiyor. Yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve tam tahıllı ürünler, içeriğinde bulundurdukları E vitamininin antioksidan özelliği sayesinde cildi güneş ışınlarına karşı koruyarak, kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.

8 | 9

PUL PUL DÖKÜLMELERİN ÇARESİ: CEVİZ VE FINDIK

Cildin üst tabakasının suyunu kaybetmesi ile oluşan pul pul dökülmeler can sıkıcı görüntülere yol açıyor. Yağlı tohumların içerdiği çoklu doymamış yağ asitleri de cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı olarak pul pul dökülmeleri engelleyebiliyor. Uzmanlar, günde 2-3 adet ceviz veya 7-8 fındık tüketerek bu ihtiyacı gidermek mümkün olduğunu söylüyor.

Cevizde, ciltteki gözenekleri sıkılaştırmaya ve cildi parlatmaya yardımcı olan E Vitamini ve B5 Vitamini bulunur. Cevizin cilde faydalı olmasını sağlayan B5 Vitamini, ciltteki koyu lekelerden kurtulmak ve cildin parlamasını sağlamak için çalışır. Günde bir avuç ceviz, cildinizi canlı ve parlak tutabilirsiniz.

Fındık ise cildi nemlendir ve antioksidan etkisi sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

9 | 9

YAĞ DENGESİNİ 'KAHVALTI' İLE TUTUN

Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan sağlanabilen A vitamini cildin yağ dengesinin sağlanması açısından önem taşıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve havuç bitkisel kaynaklı A vitamini, yumurta ve süt ürünleri de hayvansal kaynaklı A vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alıyor. Günlük alınan A vitamini miktarını artırmak için kahvaltılara mutlaka yumurta eklemek ve öğünlerde taze yeşil salatalara yer vermek gerekiyor.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.