Kış, daha az gün ışığı, soğuk hava ve daha durgun bir ruh halini de beraberinde getiriyor. Bu dönemde halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozuklukları gibi sorunlar yaşıyorsanız kış depresyonu geçiriyor olabilirsiniz. Beslenmenize dikkat ederek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak şikayetleriniz devam ederse bir uzmana danışmanızda yarar var.
İşte kış depresyonuna karşı beslenme uzmanlarının hazırladıkları 20 besin...
1- Yeterince karbonhidrat yiyin.
Tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç ve tam buğdaylı makarna gibi sağlıklı karbonhidratları tüketebilirsiniz.
2- Somon
Sağlıklı yağlarla yani omega-3 yağ asitlerinden zengin olduğu için kış depresyonuyla savaşmak için iyi bir seçimdir.
3- Süt
D vitamini, sadece bağışıklık sisteminde değil aynı zamanda ruh hallerinde de büyük bir rol oynar. D vitamini almak için güneşe çıkamıyorsanız, marketten bir karton süt alabilirsiniz.
4- Shiitake mantarı
Shiitake mantarları, hem ruh hali hem de bağışıklık sistemi için, D vitamini içerdiğinden tercih edilmesi gereken besinlerdendir.
5- Baklagiller
Fasulye, mercimek, siyah fasulye, barbunya fasulyesi ve börülce, dopamin seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olan folat ve B6 vitamini gibi vitaminlere sahiptir. B9 vitamini olarak da bilinen folat, ruh hali düzenlemesinde büyük bir rol oynar.
6- Ton balığı
Ton balığı D vitamini açısından oldukça önemli bir seçenektir. Taşınabilir bir besindir, salataya ya da sandviçe ekleyerek, protein alımınızı artırabilirsiniz.
7- Zerdeçal
2014'te yapılan bir çalışmada, zerdeçalın depresyon tedavisinde reçeteli antidepresanlar kadar etkili olduğu tespit edildi.
8- Ceviz
Ceviz omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlerdir ve kış depresyonuyla savaşırlar. Depresyon önleyici özellikler içermesine ek olarak, araştırmalar cevizde bulunan antioksidanlar sayesinde kanser hücresi büyümesini baskıladığı tespit edildi.
9- Yumurta
Yüksek D vitamini içeriğiyle yumurta da beslenmenize eklemeniz gereken besinlerden biri.
10- Sardalya
11- Ispanak
12- Badem
13- Meyve özellikle de böğürtlen, dut, ahududu, çilek
14- Bitter çikolata
15- Sebze ağırlıklı beslenme
16- Avokado
17- Turşu gibi fermente edilmiş besinler
18- Triptofan içeren besinler (hindi, somon, yumurta)
19- Yumurta sarısı
20- Probiyotik