Hepimiz arkadaşlarımızla eğlenirken masanın üzerinde bir tabak patates kızartması veya patlamış mısır ve kola görmek isteriz. Ya da sabah kahvaltısı hazırlarken sofraya sağlıklı olduğunu düşünerek koyduğumuz besinler de vardır. Ancak şimdi göreceğiniz liste karşısında şoke olacaksınız. Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda ortaya koyduğu veriler hepimizin severek yediği, masum olduğunu düşündüğümüz besinlerin vücudumuzun kontrol merkezi olan beynimize zarar verdiğini gösteriyor. Uzmanların uzak durmamızı söylediği bu besinler, psikolojimizi, hafızamızı ve beynimizi direkt olarak etkiliyor. İşte beynimize zarar veren besinler hangileri ve ne tür alışkanlıklar beyne zarar veriyor sorularının cevabı.
Vücuttaki her organ hareketsizlikten ve rutin şeylerden olumsuz etkilenir. Günlük bazı alışkanlıklarımız beynimizi negatif etkiler.
İLETİŞİMSİZLİK
Yapılan son araştırmalar, 10 dakika bile olsa iletişim kurmanın beyni çalıştırmaya yettiğini gösteriyor.
10 dakika sohbet etmek için dışarı çıkmanıza bile gerek yok.
Yakın arkadaşlarınızı ya da aile dostlarınızı arayarak dahi beyninizi aktif hale getirebilirsiniz.
MUTLAKA KAHVALTI YAPIN
Aynı araştırmaya göre, düzenli kahvaltı yapan çocuklar derslerinde daha başarılı oluyor.
Kahvaltı yapmamak kan şekerinizi düşürerek beyni negatif olarak etkiliyor.
DONDURMA BEYNE ZARAR VERİR
Hiç hızlı bir şekilde dondurma yediğinizde başınıza keskin bir ağrı girdiği oldu mu?
Dondurma gibi soğuk besinler, beyne kısa sürede aşırı soğuk etkisi yapar. Soğuk besinler beyindeki damarları daraltır.
Vücut hipotermiya geçirdiğini düşünerek damarları genişletmek için beyne sıcak kan gönderir. Bu da keskin bir baş ağrısına neden olur.
SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Bildiğiniz gibi insan beyninin %70-%80'i sudan oluşur.
Buna ek olarak su, çalışabilmesi için beyne gerekli maddeleri taşır.
Su içtiğimizde beynimiz daha iyi çalışır.
ALKOL BEYİN HÜCRELERİNE ZARAR VERİYOR
Araştırmalara göre alkol tüketimi beyin hücreleri arasındaki bağa zarar veriyor.
İyi haber ise alkol tüketimi durduğunda bu hücreler arası bağ yeniden kuruluyor.
SİGARA
Sigara sadece kansere neden olmakla kalmayıp beyin zarını da inceltiyor.
Böyle bir hasar, zihinsel sıkıntılara yol açabiliyor.
Sigara kullananlarda odaklanma zorlukları ortaya çıkabiliyor.
BEYİN DE EGZERSİZE İHTİYAÇ DUYAR
Her kasın ihtiyacı olan egzersize beyin de ihtiyaç duyar.
Düzenli egzersizin kalıcı hafızayı olumlu etkilediği kanıtlanmıştır.
BUNLARIN HEPSİ BEYNİNİZE ZARAR
Son yılların en önemli tartışma konularından biri olan metallerin vücudumuz ve özellikle beynimiz üzerindeki olumsuz etkilerine inanamayacaksınız.
Vücut sağlığımız için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin öğeleriyle sağlıklı çalışır.
Bu metalleri fazla almak ise vücutta toksik etki yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, doğru metali doğru şekilde ve yeterli miktarda alabilmektir.
Demir
Yetişkinlerin günlük demir ihtiyacı 9 mg'dır. Sakatatlar, etler, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagiller, kuru domates ve patlıcanda yüksek miktarda demir bulunur.
Vücutta kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve gerçekte bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Hemoglobin düzeyi ile bilişsel işlev arasındaki ilişki ise önemli.
Ayrıca vücut, alınan fazla demiri atamadığı için dokularda ve organlarda birikmeye başlıyor. Ortaya çıkan da yorgunluk, güçsüzlük, ağrı ile kendini gösteren kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hasarı hatta arterit olabiliyor.
Bakır
Yetişkinler günde 900 mcg (mikrogram) bakıra ihtiyaç duyar. Sakatatlar, etler, balık, susam, fıstık, kuru baklagiller, kakao, yumurta ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda; tahıllar ve diğer sebzelerde orta miktarda; süt ve taze meyvelerde ise çok az miktarda bakır bulunur.
Fazla alınan bakır da vücut içinde oksitlenerek serbest radikallerin, yani yıkıcı oksijen moleküllerinin üretimini başlatabiliyor. Bu da beyin hücrelerine zarar verip yaşlanmayı hızlandırıyor.
Çinko
Yetişkinlerin günlük çinko ihtiyacı 3 mg... Sakatatlar, etler, balık, buğday ruşeymi, kabak çekirdeği, badem, ceviz içi ve peynirde yüksek miktarda çinko bulunuyor.
Beyin hücreleri birbiriyle iletişim kurmak için çinkoyu kullanıyorlar ancak fazla alınan çinko hem toksik hale geliyor hem de beyinde plak oluşumuna zemin hazırlıyor.
Sakatatlar
Dalak, ciğer gibi organ etleri ve kabuklu deniz ürünleri (ıstakoz, yengeç vb.) çok fazla miktarda metal içerir.
Bu da vücudun ihtiyacı olandan çok daha fazla demir gibi metallerin vücuda alınmasına, sonrasında da toksik etkilere sebep olur.
İşte beyni yiyip bitiren o liste.
Mikrodalga patlamış mısırı
Zararlı içerik: Trans yağlar
Trans yağ kanımızda bulunan "HDL" adı verilen iyi kolesterolü düşürürken, "LDL" adı verilen kötü kolesterolün artmasına neden olur. Bu durum kalp krizi riskini artırır.
Tavuk nugget
Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan
Gıda boyasının özellikle çocuklarda öğrenme yetilerine olumsuz etkisi olduğu ve hafızayı etkilediği ortaya koyulmuştur. Aşırı kullanılan gıda boyalarının DNA'nın yapısını bozduğu, dolayısıyla genetik bozulmalara yol açtığı ortaya çıkmıştır.
İşlenmiş et
Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz
Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, 105 mg (litre başına) nitrat içeren sudan içen bireylerin 8 mg nitrat içeren sudan içenlere nazaran, görsel ve işitsel uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan şartlı motor reflekslerinde yavaşlama gözlemlenmiştir.
Aşırı yağda kızartılmış yiyecekler
Zararlı içerik: Hidrojenize yağ
Trans yağ asidi içeren gıdalar da kolesterolü yükseltir. Bu yağ çeşidi özellikle hidrojene nebati yağlarda bunur. Bilindiği gibi sıvı bitkisel yağlar hidrojenizasyon işleminden geçirilerek katı yağ haline getirilir. Trans yağ asitleri bu işlem sırasında oluşur ve ayçiçek yağı gibi başta zararsız bir bitkisel yağı zararlı bir hale getirir. Beslenme uzmanları; trans yağların kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini, aynı zamanda kansere yol açma riski taşıdıklarını belirtiyor.
Beyaz un
Zararlı içerik: Klor dioksit
Beyaz ekmek, vücut Ph'ını düşüren yani vücudu asidik hale getiren bir besin. Bilindiği gibi vücut Ph'ı bir miktar alkali karakterdedir. Bu değer ( Yaklaşık 8 değeri ) ne kadar düşerse vücutta bir takım anormallikler ortaya çıkmakta, kilo alımı kolaylaşmakta, vücut daha hızlı yağlanmaktadır.