YUMURTA
Çin Sağlık Bakanlığı'na göre, sahte yumurtalar benzoik asit, sodyum aljinat ve daha birçok zararlı bileşen içerir. Bu nedenle, bir yumurtanın hemen hemen her kısmı sahte olabilir. Bu sorun çoğunlukla Asya ülkelerinde bulunsa da, yumurta alırken dikkatli olmalısınız.
SAHTE YUMURTA SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Sahte yumurtaların çok sert kabukları vardır. Genellikle gerçek olanlardan çok daha büyüktürler. Eğer kabuk iyi görünüyorsa, yumurta sarısına dikkat edin. Çok sarıysa, yumurta sahte olabilir.
ELMA
Şaşırtıcı bir şekilde, elmalar bile sahte olabilir. Gerçek olamayacak kadar iyi görünmelerini sağlayan kimyasallarla yetiştirilirler. Ayrıca raf ömrünü uzatmak için mumlanır, bu yüzden onları yemek sağlığınıza zararlıdır.
SAHTE ELMA SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Çok parlak, çok yeşil ve çok yuvarlak görünen elmalar büyük olasılıkla sahtedir.
HAMBURGER ETİ
Hamburger eti artık sadece kıyılmış etten ibaret değil. 2016 yılında Impossible Foods şirketi nişasta, genetiği değiştirilmiş maya ve dokulu buğdaydan yapılmış bir et ortaya çıkardı. Bundan daha fazlası, burger eti genellikle soya ve diğer fasulyelerden yapılır ve gerçek etlerden çok daha iyi tadı vardır.
SAHTE ET SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Cevap açık: burgerinizi kendiniz yapın ve fast-food yemekten kaçının.
KREM ŞANTİ
Bazı üreticiler o kadar yeteneklidir ki, krema yapmak için kremaya ihtiyaç duymazlar. Evet süt içerir fakat sahte krem şantinin süt miktarı da oldukça azdır.
SAHTE KREM ŞANTİ SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
İçindekiler bitkisel yağ ve şeker içermemelidir.
TARÇIN
Cassia, her yerde tarçın olarak satılan ünlü ucuz bir alternatiftir. Farklı bir kokusu vardır ve en önemlisi sağlığınız için tehlikelidir. (Migrene de neden olabilir)
SAHTE TARÇIN SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Gerçek tarçını kırmak çok kolaydır.
YEŞİL BEZELYE
Yeşil bezelye göründüğü kadar basit değildir ve genellikle sahtedir. Sahte bezelye, soya fasulyesi, kar bezelye, renklendiriciler ve sodyum metabisülfit kombinasyonudur. Sodyum metabisülfit, birçok ülkede kanser ve 'metabolizma' sorunlarının gelişmesi riskinin yüksek olması nedeniyle yasaktır.
SAHTE BEZELYE SATIN ALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Bildiğiniz üreticilerden yeşil bezelye alın. Renk gerçek olamayacak kadar yeşilse, üründe bir miktar renklendirici olduğu anlamına gelir.
Sahte gıdalar nasıl anlaşılır? İşte Milliyet'in derlemesine göre o püf noktaları.
Pirinç
Piyasada plastikle karıştırılmış nişastadan elde edilen pirinçler bile mevcut. Bu pirinçler, suda batmaz ve plastik gibi yanar.
Siz siz olun satın alırken açık ürünleri değil, üreticisi belli ve denetimden geçmiş olan pirinçleri tercih edin.
Kahve
Çekilmiş kahvenin içerisine onu taklit edecek arpa, buğday ve soya fasulyesi unu konulabiliyor. Hatta bazı firmalar üretim maliyetlerini azaltmak için içerisine odun parçacıkları bile ekleyebiliyorlar.
Bu durumdan korunmanın en güzel yolu, kesinlikle çekirdek kahve tercih etmek.
Meyve suyu
Meyve suyu kutusunun üzerindeki detaylara baktığınızda size içinde yüzde 100 nar suyu bulacağınızı söylüyor. Ancak büyük olasılıkla daha ucuza mal edebilmek için bu ürün, elma suyu veya sadece su ile seyreltilmiş olabilir.
Bu sebeple satın alacağınız meyve suyunda yer alan meyve oranlarını dikkatlice okuyun.
Zeytinyağı
Bir teneke pahalı zeytinyağı satın aldığınızı zannederken aslında eve daha ucuz bir mısır, palmiye veya soya yağı getirebilirsiniz. Bunu ayırt etmek için bir bardağa biraz yağ döküp buzdolabına koyun.
Eğer zeytinyağı denildiği gibi hakikiyse içinde tortular oluştuğunu göreceksiniz.
Parmesan peyniri
Sahte gıda pazarındaki liderlerden biri de parmesan. Size bu peynirin yaklaşık yüzde 10 oranında talaş bile içerebildiğini söylesek? Daha ucuz peynirlerden yapılmış bir karışım da önünüze parmesan peyniri olarak sunulabilir.
Bu nedenle mutlaka etiketin üzerindeki açıklamaları dikkatlice okuduktan sonra satın alın.
Bal
Balın üretimi esnasında ya da üretiminden sonra yapılan çeşitli ekleme ve işlemler, balın doğal yapısını bozuyor. Balın yüksek fruktoz içeriğine sahip şuruplarla seyreltilmesi ise en çok kullanılan yöntemlerden.
Bu nedenle balın saklama koşullarında nasıl bir hal aldığını iyice değerlendirin. Uzmanlar nemden uzak tutulduğu sürece balın ömrünün 5 bin yıldan fazla olduğunu belirtiyor.