Uzman isim uyardı! Karpuz ve peyniri sakın bir arada yemeyin! Herkes tabak tabak tüketiyordu...

Yazın gelişiyle birlikte artan sıcaklar, beslenme alışkanlıklarımızda da önemli değişiklikler getiriyor. Özellikle karpuz, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak sofralarımızda sıkça yer buluyor. Karpuzun ferahlatıcı ve su oranı yüksek yapısı, sıcak yaz günlerinde tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden. Ancak, karpuz ve peynir gibi popüler bir kombinasyonun birlikte tüketilmesi, bazı sağlık uzmanlarına göre vücut için olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu ikili, lezzetli ve hafif bir seçenek olmasına karşın, sindirim sistemi üzerinde yaratabileceği potansiyel sorunlar nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

1 | 10

Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için uyarılarda bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Emily Patterson, sağlıklı olduğuna inanılan birçok besinin zararlarının olabileceğini ifade etti. Dr. Patterson, bu açıklamayı 18 Temmuz 2024 tarihinde Baltimore'da düzenlenen "Summer Health and Nutrition" konferansında yaptı.

2 | 10

🚫 KARPUZ VE PEYNİRİ BERABER YEMEYİN

Karpuz genellikle hafif ve su oranı yüksek bir meyvedir. Diğer yandan peynir, protein ve yağ içeriği yüksek bir besindir. Bu iki yiyeceği birlikte tükettiğinizde, bazı insanlar sindirim sorunları yaşayabilirler. Özellikle mide rahatsızlığı olan veya hassas sindirimi olan kişilerde bu durum daha belirgin olabilir. 🥵

3 | 10

Dr. Patterson, porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, birlikte tüketilen karpuz ve peynirin yüksek protein ve şeker sebebiyle vücuda zarar verebileceğine dikkat çekti.

4 | 10

Uzman isim "Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olabilir. Peynirin fazla tüketilmesi ise vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması yani kilo anlamına gelebilir" dedi.

5 | 10

🍎 YANLIŞ BİLİNEN DOĞRULAR

Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doğru bilinen yanlışlardan birisinin tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalışmak olduğunu belirten Dr. Patterson, "Oysa ki gün boyu tüketilen meyve de günlük almamız gereken kaloriyi karşılamaya yetebilir. Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur" diye konuştu.

6 | 10

🥣 YOĞURDUN ÖNEMİ

Yoğurt tüketiminin önemine değinen Dr. Patterson, "Yoğurt tek başına bile bir ana öğün olabilir. Hafif, soğuk, ferah, tok tutan, kan şekerini düzenleyen bir kimyaya sahiptir. Yoğurt ya da yoğurtlu yiyecekler olmadan sofraya oturmama alışkanlığı edinin. Mümkünse önce 1 kase yoğurt tükettikten sonra ana yemeğe geçin," diye ekledi. 🥄

7 | 10

🍉 Karpuz Nasıl Tüketilmeli? Dr. Emily Patterson'dan Öneriler

1. Porsiyon Kontrolü Yapın

2. Yemeklerden Önce Tüketin

8 | 10

3. Serinletici Atıştırmalık Olarak Kullanın

4. Salatalara Ekleyin

9 | 10

5. Smoothie ve İçeceklerde Kullanın

6. Dondurulmuş Karpuz Parçaları

10 | 10

7. Karpuz Çekirdeklerini Atmayın

8. Meyve Suyunu Dengeleyin

8. Meyve Suyunu Dengeleyin

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.