Günümüzde enerji elde etmek için kullanılan yöntemler arasında atomları parçalayarak elde edilen nükleer enerji fosil yakıtlar ve güneş panelleri bulunuyor. Ancak her birinin bazı dezavantajları bulunuyor. Fosil yakıtların zehirli olması nükleer santrallerin tehlikeli olması ve güneş veya rüzgar enerjisinin istikrarlı bir enerji kaynağı sağlamamasından ötürü temiz, tehlikesiz ve istikrarlı bir enerji kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Bir bardak suyla bir varil petrolün verdiği enerjinin benzerini sağlayabilen füzyon enerjisi bu açığı kapatabiliyor.
BÜYÜK BİR ENERJİ KAYNAĞI...
Bu bileşenler farklı ülkelerin farklı şehirlerinden sağlanmıştır. Bu durum muazzam bir lojistik ve mühendislik zorluğu yaratmaktadır.
Ancak proje tamamlandığında güneşimiz gibi, büyük ölçekli, güvenli ve sıfır karbon emisyonuna sahip bir enerji kaynağına sahip olacağız.
Füzyon enerjisi dünya üzerindeki en verimli enerji kaynağıdır. Bu sebeple ITER projesi sadece elektrik enerjisi üretmek için değil, füzyon enerjisinin verimli bir şekilde uygulanabileceğini kanıtlamak için oluşturulmuştur.
Bu proje, şu ana kadar dünyada verimli bir şekilde uygulanabilen füzyon enerjisi kanıtı olmadığı için deneysel nitelikte kabul edilir.
TOPLAM MALİYETİ 65 MİLYAR DOLAR...
ITER projesinin maliyeti oldukça yüksek bir projedir. Tahminlere göre proje maliyeti 65 milyar dolara ulaşacaktır.
Ancak bu projenin gerçekleştirilmesi, birçok açıdan değerlidir. İlk olarak, enerji kaynakları konusundaki çeşitliliği artırır.
İkincisi sıfır karbon emisyonlu bir enerji kaynağı oluşturur.